De goede goal goeroe van Southampton

Uit het archief: maart 2012.

Het is een zonnige lentedag in mei 2007 als Matthew Paul Le Tissier het kantorencomplex van zijn geliefde club Southampton binnenwandelt. De oud-spits, die tussen 1986 en 2002 liefst zestien seizoenen lang furore maakte in het rood-witte voetbaltenue van de Engelse traditieclub, heeft die dag een functie. Terwijl de mensen van het productiehuis IMG koortsachtig de voorbereidingen treffen voor de laatste rubriek van hun DVD over weer een seizoen Engels voetbal, neemt Le Tissier kalm plaats in zijn kantoor in ‘The Matthew Le Tissier Suite’. Le Tissier is door de programmamakers gekozen als geschikte analist bij het afsluitende DVD-item: de top tien der mooiste doelpunten in het voorgaande Premier League seizoen.

Zoals de commentator het uiteindelijk op de vervaardigde DVD zou verwoorden: Le Tissier is een man die zich het recht heeft verworven om de top van mooiste goals te analyseren. Mooie doelpunten waren namelijk het handelsmerk van mister-Southampton. De Engelsman met het briljante balgevoel en een begenadigde schottechniek leek zijn hand er niet voor om te draaien om met een grote curve vanaf de middenlijn een wonderschoon doelpunt te scoren. Le Tissier scoorde tal van doelpunten waar de toeschouwers hun verkleumde vingers bij aflikten.

Waar de verfijnde spits dus op het veld de stadions in vervoering bracht door zijn intuïtie de vrije loop te laten, daar vertrouwt de gelegenheidsanalist op deze middag in mei toch meer op zekerheden. Hij heeft een lijst gemaakt van de tien doelpunten die voorbij gaan komen, met hier en daar een steekwoord voor een commentaar dat hij niet mag vergeten te leveren. Door de ramen van zijn kantoortje, dat uitzicht heeft op het veld en de tribunes van het St. Mary’s Stadium, schijnt een bleek zonnetje. Op zijn bureau is er een ouderwets televisietoestelletje met DVD-recorder in gereedheid gebracht, waarop één voor één de mooiste doelpunten van die jaargang zullen verschijnen. Le Tissier plaatst nog een kleine laptop op zijn bureau, een massieve met een robuuste vorm en innemend beeldscherm waardoor het ding eerder op een platte gereedschapskist lijkt, om zijn spiekbriefje een beetje te camoufleren. Daarna kan de goeroe van de goede goals zijn mening over de doeltreffende kunststukjes van de nieuwe generaties gaan geven.

Doelpunten van onder meer Frank Lampard en Mikel Arteta komen voorbij. Niets ten nadele van de populaire Southampton-veteraan, maar de eerste commentaren van Le Tissier zijn nogal voor de hand liggend. Het schot van Frank Lampard is volgens de doelpuntenkenner goed geplaatst, maar dan vraag ik me af: welk schot in het seizoen 2006-2007 was door de Chelsea-middenvelder dan niet goed geplaatst? Na het intrappen van vier opendeuren is het tijd voor wondertreffer nummer vijf, gemaakt door onze eigen Robin van Persie die dat seizoen langzaam maar zeker zijn doorbraak in Engeland beleeft. De beelden gaan terug naar 30 september 2006, toen de Nederlander met een geweldige volley scoorde tegen Charlton Athletic. De bal komt voor vanaf de rechterkant, Van Persie kiest positie tussen twee verdedigers in en scoort daarna met links met een prachtige volley, terwijl zijn beide benen van de grond zijn gekomen.

Ook de deskundige van dienst kan het doelpunt zeker waarderen. Le Tissier roemt vooral de magische linkervoet van Van Persie, die volgens de analist hem nog wel vaker in staat zal stellen om met een volley zo gericht te kunnen scoren… Bij het vertalingsbureau dat ze achteraf op de DVD hebben losgelaten, hebben ze echter zowel van Engelse taal als van voetbal weinig kaas gegeten. In de ondertiteling verschijnt namelijk dat de rechtervoet van Van Persie sterk en goed is, terwijl Le Tissier het duidelijk had over diens ‘left’ voet. Bovendien weet iedere parttime voetbalkijker dat Robin van Persie zijn voetbalcarrière voor een groot deel te danken heeft aan diens ongelofelijke getalenteerde linkerbeen dat Onze-Lieve-Heer hem geschonken heeft.

Bron: BNR-Nieuwsradio

Het oppervlakkige vertalingswerk terzijde, heeft de goede goal goeroe van Southampton tussen neus en lippen door eindelijk wel eens een pakkende voorspelling gedaan. Van Persie lijkt vooral in het huidige seizoen inderdaad een patent te hebben op schitterende doelpunten vanuit een volley. Eerder dit seizoen liet hij Jack van Gelder al eens van opwinding wippen op zijn stoel door een technisch hoogstaande volley, en afgelopen zaterdag 3 maart 2012 scoorde de Rotterdammer opnieuw een volleydoelpunt van grote klasse. Tegelijkertijd was Van Persie weer van kapitaal belang voor Arsenal, door met twee doelpunten zijn ploeg hoogstpersoonlijk met 2-1 langs Liverpool te leiden.

Van Persie scoort dit seizoen overigens uit alle rangen en standen. Met 25 treffers is hij op eenzame hoogte topscorer van de Engelse Premier League. In het recente Oranje-circus bleek echter Klaas-Jan Huntelaar de spits waar men in het Nederlands elftal eigenlijk niet omheen kan. Maar voorlopig is het Nederlands elftal weer een beetje naar de achtergrond verdreven, en ik hoop persoonlijk nog steeds dat die zwarte shirts bewaard worden tussen de mottenballen van Mr. Thumb uit de film Abeltje. Voor degene die niet uit mijn generatie qua klassieke kinderfilms stammen: die mottenballen van Mr. Thumb waren niet zo effectief… Zolang Van Persie uitstekend presteert bij zijn club en voetballend gezien eigenlijk de beste spits van Oranje is, wordt het moeilijk voor bondscoach Van Marwijk om te kiezen welke spits over exact 95 dagen als onbetwiste aanvalsleider aan het Europees Kampioenschap zal beginnen. Want Huntelaar is zoals gezegd in het Nederlands elftal gewoonweg productiever, en presteert net als Van Persie goed bij zijn club Schalke 04.

Nog even over mooie doelpunten gesproken trouwens: AZ-middenvelder Adam Maher liet afgelopen weekend de schoonheid van het spel tevens naar voren komen: een fabelachtige boogbal liet  hij met een majestueuze curve in het doel van Heracles-keeper Remko Pasveer vallen. Met de uiteindelijk 3-1 winst van AZ op Heracles is AZ weer (of nog steeds) een goede kanshebber voor de landstitel in de Eredivisie. Bovendien liet Maher zien dat ook hij de bondscoach voor moeilijke keuzes gaat stellen. Want nadat hij deel uitmaakte van de voorselectie voor het oefenduel met Engeland, doet hij met dit soort acties een serieuze gooi naar een definitieve selectie voor het keurkorps van Van Marwijk.

Hoe de bezetting tijdens het steeds dichterbij komende EK er ook uit mag zien: goede goal goeroe Matthew Le Tissier is geen man die kijkt naar de resultaten van het collectief. Nee, hij mijmert in standaardzinnen over geniale momenten van individuele klassespelers. Dat is gewoon je lot als je op vergeelde video’s terug te zien bent met wonderbaarlijke doelpunten. Dan zit je dertig jaar later commentaar te geven bij de doelpunten van de nieuwe generatie, en mag je zo min mogelijk op je spiekbriefje kijken…

Erwin Meeks