Een tank met gevoelens

Uit het archief: januari 2012.

Heeft u een kunstgebit? Dan weet u vast wel dat heel wat lagen Kukident kleefpasta nodig zijn, om uw neptanden op de plaats te houden als u bijvoorbeeld een Mars, Twix of Snicker wil eten. De vulling van dit soort populaire en eigentijdse snoeprepen kan af en toe verraderlijk plakkerig zijn. Maar voor kinderen is dat geen probleem. Zij houden van zoetigheid en likken met plezier de stroperige inhoud van hun melktanden.

Toen ik laatst op de tribune zat bij Roda JC, zat er een jochie van dat soort voor me. Hij had zin in iets lekkers, en dus wierp hij een zeurderige blik richting zijn moeder. Een kinderhand is gauw gevuld en vandaar dat het jongetje dik tevreden was met een Milky Way die hij van zijn moeder kreeg. Een Milky Way is ook onderdeel van dat eerder genoemde assortiment tussendoortjes waar de tandarts niet erg gelukkig mee is. Wat me echter opviel, is dat het jongetje niet sprak over een Milky Way, maar over een ‘Malki Way’. En laat de meest trefzekere spits van Roda JC nu net Sanharib Malki heten…

Bron: Voetbal Centraal

Ik kon er wel om lachen, om die verwarring bij het jonge supportertje van de ploeg uit Kerkrade. Hij weet tenminste al hoe hij de naam van de aanvalsleider van zijn favoriete club moet uitspreken, en heeft het voetbal dus al op jonge leeftijd aangenomen als de belangrijkste bijzaak van het leven. Dat zelfs de jongste fans van de Limburgse eredivisieclub de naam Malki al vooraan in de mond hebben liggen, zegt veel over het voortreffelijke seizoen dat de Syrische rommelaar draait. Hij kwam in de zomer van 2011 over het Belgische Sporting Lokeren en op het eerste gezicht leek hij in de eredivisie aan te spoelen als de grote onbekende. Zijn bijnaam snelde hem echter al vooruit, en dat is opmerkelijk, aangezien die bijnaam De tank van Damascus is. Want een tank staat nu niet echt bekend als het meest flitsende, snelle en wendbare voertuig.

Desondanks is het nu eenmaal een uitdrukking die mensen snel onthouden. De tank van Damascus is een bijnaam die mensen graag horen; het schept verwachtingen en geeft supporters de hoop dat er een spectaculaire nieuwe spits is gehaald. Voor Malki zelf is het echter niet altijd even leuk. Het doet hem pijn dat hij als persoon een tank wordt genoemd, terwijl in zijn thuisland Syrië die verderfelijke dingen letterlijk door de straten rijden. In vrijwel elk interview dat Malki de laatste jaren hield, werd de tragische situatie in zijn geboorteland even besproken. Het meest pijnlijke en wrange daarbij is, dat het niet uitmaakt uit welk jaartal het interview stamt. Malki had in een artikel uit 2009 net zoveel redenen om zich zorgen te maken over de situatie in Syrië, als in een vraaggesprek uit 2011.

Ondanks dat, lijkt de onrust in Syrië vandaag de dag pas echt op zijn hoogtepunt. Als er op dit moment één land is waar het onrustig is, dan is het wel in Syrië. Het geweld heerst in Syrië, iedere dag en ieder moment. Maar de regering weet van niets, en dat is logisch als je beseft dat de regering er ook niets van wíl weten. Als je niet wil weten dat de erwtensoep bij de Albert Heijn deze week in de aanbieding is, dan zijn er altijd wel manieren om dat inderdaad niet mee te krijgen. In het uiterste geval ga je een week op je buik in de kruipruimte liggen, en dan mis je het AH bonuskrantje. Maar in je achterhoofd weet je toch dondersgoed dat de kans heel groot is dat de erwtensoep met dit winterweer in de aanbieding is geweest. En zo is het ook ongeveer met de situatie in Syrië.

Het enige wat de veel scorende Malki zelf kan doen, is gewoon zijn bewonderenswaardige reeks in de Eredivisie voortzetten. Hij kan op dit moment, in tegenstelling tot bij het Syrische nationale elftal, wel iets betekenen voor Roda JC. Sinds zijn komst naar Kerkrade speelt de Limburgse club een iets ander systeem. Daardoor speelt de Deense aanvaller Mads Junker weliswaar iets verder van de goal af, maar die beschikt over voldoende intelligentie – zijn  atheneumdiploma en voortreffelijke beheersing van de Nederlandse taal zijn daarvan het bewijs – om te beseffen dat het team daar alleen maar profijt van heeft.

Nu Junker iets meer loopwerk moet verrichten, maakt de Deen zelf minder doelpunten en speelt hij meer in dienst van Sanharib Malki. Maar door die aangepaste speelwijze is Roda JC wel productiever dan ooit tevoren. Dat bleek afgelopen speelronde wel weer in de wedstrijd tegen ADO den Haag. Roda scoorde zelf drie goals, waaronder twee goals van clubtopscorer Malki, maar kreeg ook drie doelpunten tegen. Zodra de ploeg van trainer Harm van Veldhoven ook verdedigend de zaken op orde krijgt, zullen de prestaties in positieve zin toenemen.

Voor het nationale elftal van Syrië zit dat er voorlopig niet in. Waar heel het geteisterde land smacht naar betere tijden, daar is de voetbalhoop voor de nabije toekomst allang vervlogen. De kans op een WK-deelname voor Syrië in 2014 in Brazilië is nu al verkeken. De officials van de Wereldvoetbalbond FIFA hebben reeds ingevuld dat Syrië niet is gekwalificeerd voor dit toernooi, net als bij de voorgaande zeventien edities.

Totdat de samenleving en het voetbal in Syrië weer in betere tijden belanden, zal Malki dus zijn droom blijven houden: Dat de komende generaties in Syrië ooit weer onbezorgd een Milky Way uit de automaat kunnen halen en zullen zeggen: “Kijk mam, een Malki Way, vernoemd naar die behendige spits die ons voor het eerst in de geschiedenis naar het WK heeft geschoten.” Pas vanaf dat moment, zal De tank van Damascus weer met trots zijn bijnaam dragen.

Erwin Meeks