Messi kwijt? Kijk eens in de keukenkast!

Uit het archief: februari 2012.

De grootste talenten van het magische FC Barcelona krijgen het al vroeg geleerd: je mag nooit méér cornflakes in je kom doen, dan je vooraf daadwerkelijk denkt op te eten. Ook al heb je straks als overbetaalde profvoetballer zoveel geld dat je er bij wijze van spreken de kachel mee kunt stoken, het is niet de bedoeling dat je excessief geld of voedsel verspilt. De lichting voetbalsterren die momenteel zo nu en dan elke voetballiefhebber doet watertanden met haar supermoderne manier van voetballen, daarvan zaten nog niet zo heel lang geleden een aantal jongetjes elkaars cornflakes te tellen aan de ontbijttafel van het befaamde jeugdinternaat van FC Barcelona: La Masía.

Dit jeugdinternaat was oorspronkelijk een chique boerderij die in 1702 werd gebouwd. Toen in de tweede helft van de vorige eeuw voetbal steeds meer geld opbracht, besloot het grote FC Barcelona een deel van dat geld  te investeren. De geschiedenis lijkt daarbij af en toe op een cyclus; de tijden herhalen zich min of meer. Net als vandaag de dag in Nederland, was het in de jaren 60 in Spanje verstandig om geld te investeren in onroerend goed. In 1979 besloot FC Barcelona om van het aangekochte La Masía het centrale punt van de Cantera, de naam voor de befaamde jeugdopleiding in zijn geheel, te maken.

La Masía groeide in de decennia daarna uit tot een mythe in de voetbalwereld. Velen beschouwden La Masía als het beste jeugdinternaat ter wereld voor jonge topsporters. Maar liefst zestig jonge voetballertjes en ook basketballertjes, voor de succesvolle basketbalclub van Barcelona, verbleven in het enorme complex. La Masía had alles in huis om van al deze talenten toekomstige topsporters te maken. Na een aantal verbouwingen was er een grote keuken, slaapkamers, badkamers, een bibliotheek en een huiskamer. In de bibliotheek bevond zich ook een stijlvolle kachel, die overigens niet met briefgeld van de vedetten uit de A-selectie werd aangestoken.  De voetballers die in La Masía werden ondergebracht waren doorgaans talenten uit het buitenland, of talenten die te ver weg van Barcelona woonden om elke dag op en neer te reizen.

Vanaf het jaar 2000 verzamelde zich door een samenloop van omstandigheden een groepje voetbaltalenten in La Masía, dat tegenwoordig tot een van de succesvolste teams ter wereld behoort. Ondanks dat talentvolle spelers zoals de doelman Víctor Valdés en de ongeslepen diamantjes Gerard Piqué, Xavi Hernández, Mikel Arteta, Sergio Busquets en Andrés Iniesta allemaal min of meer in de regio woonden, kwamen ze toch in aanmerking voor de interne jeugdopleiding van FC Barcelona. Dit was een onomstotelijke indicatie voor het welhaast onbegrensde voetbaltalent van deze nog onbevangen spelertjes. Ook kwam er een ietwat hooghartige knul van een hogere burgerlijke klasse die liever was gaan hockeyen, maar die dankzij de aansporing van zijn vader tijdens zijn jeugd toch vooral gevoetbald had.

Francesc Fàbregas Soler, stond er op het naambordje van de slaapkamer van deze middenvelder met een bewonderenswaardig inzicht. Al gauw bleek dat zijn leeftijdsgenootjes deze geboren leider gewoon met ‘Cesc’ mochten aanspreken. En om nog even op die aansporing terug te komen: Cesc Fàbregas mocht op veertienjarige leeftijd intern komen bij FC Barcelona, omdat zijn treinreis vanuit zijn geboorteplaats Arenys de Mar zijn tol ging eisen. Tot slot voegde zich nog een of andere kleine Argentijn, Lionel Messi, bij het stel jonge talenten, waarbij Barça de gok waagde om zijn peperdure groeibehandeling te betalen. Dit kleine spelertje, die door zijn ploeggenoten al snel werd omgedoopt tot Léo, had namelijk een groeiachterstand waarvan zijn ouders de behandeling niet konden betalen. Gelukkig had Messi niet alleen een groeiachterstand, maar ook een ongekend voetbaltalent waar FC Barcelona het na aandringen van de excentrieke scout Rodolf Borrel wel in zag zitten.

Vandaag de dag weet iedere voetbalkenner wat er van deze toptalenten terecht is gekomen. De talenten uit een hogere leeftijdscategorie, zoals Xavi en Iniesta, debuteerden al in een vroeg stadium onder trainer Louis van Gaal. Een aantal van de andere talenten mocht pas onder Frank Rijkaard aan het grote werk ruiken. Tegenwoordig voetballen ze samen moeiteloos mee in het eerste elftal van Barcelona, dat met haar eigentijdse manier van voetballen de topclub zelfs een nieuwe identiteit heeft gegeven. Daarnaast zetten zij als ploeg al heel wat hoofdprijzen op hun naam, en is het wondertalent Lionel Messi ondertussen drie keer op rij tot beste voetballer van de wereld verkozen. Verder is hij nog een stukje gegroeid ook, waardoor hij geen kinderzitje meer nodig heeft in de dug-out. Die noodzaak voor een kinderzitje in de dug-out was überhaupt snel verdwenen, aangezien Messi dankzij zijn uitzonderlijke talent vrijwel altijd op het veld stond, en nooit op de bank diende plaats te nemen.

Bron: The Telegraph

De tijd van onbezorgdheid is, hoe crue het ook mag klinken, voorbij voor de huidige wereldsterren van FC Barcelona. Vroeger konden ze in La Masía alle ervaringen met elkaar delen, maar was er ook ruimte voor plezier en gekke dingen. Zo zou die kleine Lionel Messi zich volgens de verhalen een keer in de keukenkast verstopt hebben. Bij de cornflakes vermoed ik dan… Maar met de jaren kwamen de zorgen. Fàbregas moest met pijn in het hart Barcelona verlaten voor het Londense Arsenal, maar een jaar geleden vond zijn onvermijdelijke terugkeer bij FC Barcelona plaats. Niet alleen deze voetballers hebben samen La Masía achter zich moeten laten, maar FC Barcelona in zijn geheel moest vorig jaar afscheid nemen van deze bijzondere plek. De club besloot dat er definitief werd overgestapt naar het nieuwe jeugdcomplex van Barça, omdat dit letterlijk en figuurlijk meer talenten en faciliteiten kon herbergen. Het hoge hek rondom La Masía ging voorgoed op slot. Sindsdien is het in La Masía stil; geen jonge voetballers en geen gegil.

Sommige trouwe fans zien het sluiten van La Masía een beetje als een oorzaak voor de huidige achterstand van FC Barcelona in de competitie ten opzichte van aartsrivaal Real Madrid. Afgelopen zaterdagavond verloor de immense club zelfs met 3-2 van Osasuna, waardoor de achterstand op het gehate Madrid al tien punten bedraagt. Met het einde van de traditionele waarde La Masía zou Barça zogezegd een deel van zichzelf verloren zijn. In die bewering geloof ik echter niet. Ook in de nieuwe hypermoderne jeugdafdelingen zullen talenten weer hun weg naar de top vinden. Gewoon je cornflakes opeten, en dan komt het allemaal wel goed.

Erwin Meeks