Rayonhoofden, warhoofden en….Capello

Uit het archief: februari 2012.

Tegenwoordig is het normaal dat je soms ingehaald wordt door de actualiteit. Er zijn tal van informatiestromen en al die stromingen kunnen stormen worden. Als je dan net middenin zo’n storm zit, dan wordt de bestaande verslaggeving telkens opnieuw ingehaald door de wervelwind die kortweg ‘de media’ wordt genoemd. Het overkwam mij toen ik aan dit stukje wilde gaan schrijven. Ik wilde een vergelijkend verhaaltje schrijven over de vereniging die zojuist op een nuchtere manier bekend maakte dat De Elfstedentocht toch niet door gaat, en de KNVB die als hoogste voetbalorgaan in Nederland de laatste tijd juist een beetje ondoordacht handelt. Anders gezegd: wat is het verschil tussen de rayonhoofden in Friesland en de warhoofden in Zeist?

Maar zoals ik al aankondigde wijzigden mijn plannen doordat ik werd ingehaald door de actualiteit. In eerste instantie leek mij het definitief doorkruisen van de Elfstedentochtplannen – op het moment van schrijven het meest recente nieuws in de schaatswereld en de gehele sportwereld – een onderwerp dat gedurende de woensdagavond niet meer overtroffen zou worden. Echter, juist op het moment toen ik mijn column wilde schrijven, was daar het vertrek van Fabio Capello als bondscoach van Engeland. Exit Fabio Capello: zo relatief kort voor het EK in Polen en Oekraïne is dat voor een voetbalcolumnist de overtreffende trap qua nieuwsrelevantie. Hoewel de fijne details rondom zijn directe vertrek als keuzeheer van Engeland nog vrijgegeven moeten worden, en ik mij overigens ten zeerste afvraag of ooit alles helemaal duidelijk zal zijn, lijdt het geen twijfel welke factor de grootste rol heeft gespeeld in het abrupte afscheid van de Italiaanse oefenmeester.

John Terry, de Chelsea-speler die eerder al behoorlijk ter discussie stond omdat hij (om in de sfeer te blijven) een scheve schaats had gereden in zijn privéleven, is sinds enige tijd opnieuw een discutabele pion binnen de Engelse nationale ploeg. Terry zou namelijk tijdens een competitiewedstrijd racistische opmerkingen hebben gemaakt in de richting van Queens Park Rangers-verdediger Anton Ferdinand. Het expliciete onderzoek naar dit incident loopt nog, maar toch liep de Engelse voetbalbond (de FA) al op een aantal zaken vooruit.

Zo vond de Football Association het bijvoorbeeld niet representatief als Terry aanvoerder zou zijn tijdens het aankomende EK, terwijl hem wellicht veel te verwijten valt en een zware schorsing boven zijn hoofd hangt. Trainer Capello bleef echter pal achter zijn ‘captain’ staan totdat de schuld van Terry daadwerkelijk bewezen is, en daarmee ontstond er onmin tussen de Engelse voetbalbond en haar bondscoach. Bovendien was er ook op het veld een onwerkbare situatie ontstaan doordat Rio Ferdinand de verdedigingspartner van Terry zou moeten worden op het Europees Kampioenschap, terwijl hij tevens de oudere broer is van het slachtoffer Anton Ferdinand. Ik hoef u niet uit te leggen dat Rio de kant koos van zijn jongere broertje Anton, waardoor hij een samenwerking met Terry op zijn zachtst gezegd niet ziet zitten.

In het licht van de ontstane situatie is het dus niet vreemd dat Fabio Capello in dit geval ‘de eer aan de keuzeheer’ houdt. Tel daar de schorsing van spits Wayne Rooney, een losbandige selectie, een moeizame onderlinge communicatie en het stroef voetballende elftal bij op, en niemand die het verbaast dat Capello nu nog de nooduitgang neemt. De Engelsen zitten op zijn Engels gezegd op dit moment in de ‘shit’, met een verscheurde selectie en zonder bondscoach. En dat exact 120 dagen voordat het EK van start zal gaan…

Ook in Nederland heeft de voetbalbond te maken met hoofdbrekens, al zijn ze gelukkig voorlopig van een andere aard. Bondscoach Van Marwijk heeft immers aangegeven zich voorlopig volledig op het Nederlands elftal te richten en verder zie ik het niet gebeuren dat Wesley Sneijder vanuit Milaan naar Turijn rijdt om een paar rake opmerkingen te maken over de huidskleur van Eljero Elia. Als Sneijder al één keer per week even met Piet Velthuizen heeft gebeld om hem te jennen met diens marginale salaris, is het voor de middenvelder waarschijnlijk allang goed geweest.

Op het gebied van het clubvoetbal lijken ze op dit moment bij de KNVB even niet meer te weten wat goed is. De leidinggevenden van de KNVB gedragen zich een beetje als warhoofden. Ondanks een keur aan protocollen, regels en voorschriften moet er tot onvrede van de clubs nu een vooronderzoek worden ingesteld naar de afgelaste wedstrijden. De KNVB vraagt zich af of de clubs ADO Den Haag, AGOVV en De Graafschap er wel echt alles aan gedaan hebben om een afgelasting ten gevolgde van sneeuw en ijs te voorkomen. Daarmee insinueert de voetbalbond dus in feite dat deze betaalde voetbalclubs bewust nalatig zijn geweest in het opleveren van een bespeelbaar voetbalveld.

Met zulke vooronderzoeken en kinderachtige controles maakt de KNVB natuurlijk geen vrienden. Het blijft me verwonderen hoe de Nederlandse voetbalbond keer op keer te weinig ruimte laat voor de dialoog. Het leeft al tijden op vijandige voet met een aantal oud-scheidsrechters zoals Dick Jol, Roelof Luigne en Mario van der Ende. Deze verbitterde heren geven het huidige scheidsrechterskorps daardoor vooral een trap na in de media, in plaats van dat ze ondersteuning bieden op basis van hun kennis en ervaring. Als men al veel eerder op basis van wederzijds respect de dialoog was aangegaan, dan had het zover niet hoeven komen. Menselijk contact en een goede onderlinge verstandhouding zijn veel effectiever dan strakke regelgeving van bovenaf.

Die nuchtere Friese rayonhoofden staan in hun handelen ver verwijderd van de warhoofden bij de KNVB. Zij doen gewoon hun werk en zeggen waar het op staat. Ze zagen dat het ijs niet dik genoeg was voor een Elfstedentocht en dus was het onverantwoord om te gaan schaatsen, punt uit. Zou iemand daar het lef hebben om te beweren dat er een paar Friezen nalatig zijn geweest in het schaatsklaar maken van de route? Nee, daar zijn ze veel te nuchter voor. Misschien moet de FA maar zo’n nuchtere Fries aanwijzen als nieuwe bondscoach van Engeland: Foppe de Haan is beschikbaar. Ciao Capello! Ze waren het echt niet waard.

Erwin Meeks