Wie niet weg is, die verliest in 010

Uit het archief: januari 2012.

Er zijn wel eens dagen dat ik niet op de Twitter-pagina van Gregory van der Wiel kijk. Dat zijn van die dagen dat ik bij het wakker worden al denk: nou Greg, vandaag even niet. Gelukkig heeft de Ajacied genoeg volgers, die wel iedere dag even tijd vrij maken voor de Tweets van de Oranje-international. Daardoor is het al gauw landelijk nieuws zodra Van der Wiel iets discutabels op zijn sociale netwerkaccount plaatst. Die past dus wel op met wat hij zegt, zou je dan denken. Maar niets is minder waar…

Het blijft namelijk wel een voetballer, en dat zijn per slot van rekening meestal mensen die graag dingen op intuïtie doen. In het voetbalveld is dat soms uiterst nuttig, maar daarbuiten levert dat impulsieve handelingen op. Zo ook afgelopen week. Van der Wiel had op Twitter gezegd, dat tijdens de afgelopen speelronde in de Eredivisie 020 de baas zou zijn in 010. Dat is een manier om te zeggen dat Ajax uit Amsterdam rivaal Feyenoord uit Rotterdam wel zal verslaan tijdens De Klassieker in De Kuip, voor mensen die vanwege clubsentimenten het woord ‘Ajax’ of het woord ‘Feyenoord’ niet uit hun strot kunnen krijgen. De Tweet zorgde voor commotie. Onder meer Feyenoord-trainer Ronald Koeman vond deze codetaal en de verder nogal provocerende ondertoon ongepast om te plaatsen als professionele voetballer.

Bron: Dagblad Trouw, Trouw.nl.

Ik heb overigens niets tegen Gregory van der Wiel als voetballer. Ik denk dat hij op dit moment gewoon de beste rechtsback van Nederland is. En hij voegt tenminste veel meer toe aan Ajax dan bijvoorbeeld de rechtsback Stanislav Manolev aan de serieuze titelaspiraties van PSV. Over Manolev lacht René van der Gijp bovendien al bijna twee jaar lang zich de ballen uit zijn broek aan tafel bij Voetbal International. Vanuit leedvermaak wel te verstaan, niet ten gevolge van enthousiasme.

Om die reden was Van der Wiel tijdens de recente rumoerige transferweken dan ook een felbegeerde speler, waarvan ik dacht dat hij deze winter alvast een voorcontract zou tekenen bij een nieuwe buitenlandse club, of dat hij in een uiterste geval Ajax per direct zou verlaten. Bayern München zou volgens de geruchten interesse getoond hebben, en Valencia leek op sommige momenten Van der Wiel vrijwel binnen te hebben. Toch zit de Ajacied nog altijd in Amsterdam, oftewel in 020 voor de mensen die dat beter verdragen kunnen.

Deze transferperiode heeft in mijn ogen überhaupt niet zoveel schokkende transfers opgeleverd. Oké, als de transferdeadline in zicht komt dan wil er nog wel eens een spraakmakende transfer tussendoor glippen. Dat is immers de mooie bijwerking van een transferdeadline die dichterbij komt. Dan gaan bestuurders plotseling nog eens nerveus door de gleuf van het spaarvarken gluren. Zijn er nog een paar rode rotcenten over voor een extra aanvallertje? Het zou je op het einde van de rit zomaar een ticket voor Europees voetbal kunnen opleveren… Al blijkt in de praktijk vaak dat die paniekaankopen niet altijd dat gewenste effect hebben, als waar de bestuurders vooraf op hopen als ze met zweethandjes bij het faxapparaat op de transferbevestiging staan te wachten.

Ondanks dat zo’n transferperiode veel onzekerheid met zich meebrengt, blijken er toch nog wat zekerheden te zijn in het voetbal. Zo weet je bijvoorbeeld vooraf al zeker dat Javier Zanetti zijn geliefde club Internazionale niet zal gaan verlaten. Zanetti behoort namelijk onderhand echt tot het meubilair van Inter. De financiële afdeling heeft hem al praktisch ingedeeld onder de balanspost ‘inventaris’ in plaats van bij de salarisposten. Geen club die er überhaupt aan denkt dat de Argentijn in principe te koop is, terwijl hij toch al jarenlang bewijst een zeer goede speler te zijn in defensief opzicht. Multifunctioneel bovendien, want rechtsback, rechtshalf of een controlerende rol op het middenveld is hem allemaal om het even. Maar Zanetti die hoort nu eenmaal thuis bij Inter, en er is geen club die daaraan durft te tornen. Zanetti zelf wil overigens ook nooit meer weg bij de topclub uit Milaan.

En ook dat is wel eens lekker: een speler in het hedendaagse voetbal die niet weg wil bij zijn club als hij ergens anders een euro meer krijgt. Of om even binnen de huidige voetbalmarges te blijven: als hij ergens anders vijf miljoen euro meer kan krijgen. Zanetti is en blijft een icoon van de club, met zijn aanvoerdersband straks om de gespierde bovenarm en zijn onverzettelijke blik recht vooruit. Het mag op de laatste dag van de transferperiode vijf voor twaalf zijn of kwart over twaalf: Zanetti is gewoon een zekerheidje. De hele spelersgroep van Internazionale kan bij wijze van spreken verkocht worden, Wesley Sneijder inclusief, maar Zanetti blijft altijd op zijn post.

Over op je post blijven gesproken: mijn telefoon maakt naarmate de transferdeadline dichterbij komt steeds meer overuren. Ik krijg sms’jes over de eerder genoemde categorie paniekaankopen, en men stuurt mij berichtjes over allerlei andere last minute-transfers. Het lijkt wel een beetje op dat ouderwetse spelletje ‘Wie niet weg is, is gezien’. Sommige spelers maken in allerijl nog de overstap naar een club waar ze beter af denken te zijn, of waar ze die zojuist genoemde paar miljoentjes meer kunnen verdienen. Het lijkt er echter sterk op dat onze Gregory van der Wiel tijdens deze transferperiode gewoon bij Ajax blijft. Hij zal zich dus nog even moeten zien te redden in de Nederlandse Eredivisie. En ja, wie niet weg is, die kan zoals afgelopen weekend zomaar verliezen met 4-2 in 010. Die uitslag heeft Van der Wiel overigens niet op Twitter gezet. Want ook dat is intuïtie, zullen we maar zeggen…

Erwin Meeks