De mislukte oogst van Fred Rutten

Uit het archief: maart 2012.

“Ik veronderstel dat je al weet wat ik ga zeggen?”, klinkt de vraag van technisch directeur Marcel Brands in de bestuurskamer van PSV monotoon. “Ja, potverdorie…”, zucht Fred Rutten, terwijl hij nog altijd naar de grond staart met zijn kin rustend op zijn ineen gevouwen handen. Hij knijpt licht in zijn handen, want nog steeds moet hij zijn emotie en vooral zijn boosheid kwijt. Wat een ellende dacht Fred bij zichzelf. Eerst ging het mis bij Schalke 04 en nu bij PSV in Eindhoven, en op beide plekken was hem de situatie eigenlijk gewoon door zijn handen geglipt; die handen die hij nu zo gespannen tegen elkaar kneep. Wat had hij de afgelopen dagen overigens vaak naar de grond gestaard, was een gedachte die plots door zijn hoofd spookte. Het had hem nog wel één meevaller opgeleverd: die hopeloze 3-1 nederlaag bij NAC Breda was een van de eerste uitwedstrijden geweest waarbij hij terugkwam zonder hondenpoep aan zijn zwarte lakschoentjes. En dan was hij nog wel uitgestapt bij het bosachtige trainingscomplex De Herdgang. Kun je nagaan…

Ik weet natuurlijk niet of het in werkelijkheid allemaal zo gegaan is als in bovenstaand voorbeeld, maar ik probeer me er op deze manier een voorstelling van te maken. De schone schoenen ten gevolge van het veelvuldig naar de grond kijken, zullen overigens de enige twee blinkende lichtpuntjes in de beleving van PSV-trainer Fred Rutten zijn geweest. Want verder was het de afgelopen week huilen met de pet op voor de Eindhovenaren. En die pet werd juist gedragen door Rutten, die als hoofdcoach nu eenmaal verantwoordelijk is voor de prestaties van de club. Dat heeft hij geweten ook, want na afloop van de pijnlijke uitglijder tegen NAC werd de spelersbus bij het trainingscomplex tegengehouden door een groepje PSV-aanhangers, die op weinig subtiele wijze verhaal kwamen halen.

Bron: De Volkskrant

Die hele vertoning vond ik eerlijk gezegd een beetje gênant. Middenvelder Kevin Strootman, een speler die over een aantal jaar wellicht de natuurlijke opvolger van Mark van Bommel kan zijn, werd door de zogenaamde supporters ter verantwoording geroepen. Een man met een dikke witte winterjas wierp zich op als intermediair. Telkens als de boze groep mensen een verwijt spuide, gaf deze man met zijn vingers een corrigerend tikje tegen het trainingsjasje van Strootman. Alsof hij wilde zeggen: “Zo vriend, die mag je weer opsnuiven.” Verder was er nog een losgeslagen man die tijdens de uitleg van Strootman primitief stond te krijsen dat hij ieder jaar 2500 euro in de club stak en dat hij daardoor zelfs hevig gezeik met zijn vriendin had gekregen. Deze vriendelijke man zou ik dan willen adviseren om zowel een nieuwe hobby als een nieuwe vriendin te zoeken.

Misschien kan deze man besluiten om lekker te gaan tuinieren. Als de tulpenbollen in het voorjaar dan niet direct tot bloei willen komen, kan hij het busje van de plaatselijke hovenier klem zetten in plaats van de spelersbus van PSV.  Het geschreeuw van ‘Boeruhh, Boeruhh!’ komt hem als tuinder tijdens het schoffelen ook nog wel redelijk van pas. In principe is PSV hetzelfde overkomen als een tuinder die onfortuinlijk is met zijn tulpenbollen. Net in de cruciale week dat het eerste bleke lentezonnetje in Nederland doorbrak, kwam PSV juist niet tot bloei maar bleven alle bloembollen waarin tijdens de afgelopen zomer was geïnvesteerd, angstvallig onder de grond. Is dat dan de schuld van Fred Rutten? Ondanks het feit dat hij zoals gezegd eindverantwoordelijk is als man met de pet van trainer op, denk ik van niet.

Kevin Strootman en Dries Mertens werden afgelopen zomer allebei met torenhoge verwachtingen naar Eindhoven gehaald, maar we mogen niet vergeten dat beiden spelers twee jaar geleden nog gewoon in de Jupiler League speelden en met de spelersbus alleen klem kwamen te zitten als er een kudde koeien voor de bus overstak, op weg naar een uitwedstrijd bij Cambuur Leeuwarden. Uiteraard mag er als tegenwoordige PSV-spelers meer van deze jongens verwacht worden, maar een rampweek zoals deze, waarin achtereenvolgens verloren werd van FC Twente, Valencia en NAC Breda, is door de aanwezigheid van Strootman en Mertens nog niet uit te sluiten. Daarvoor zijn ze allebei gewoonweg nog te onervaren, en is het onrealistisch om te denken dat ze in deze fase van hun carrière al een constante ondergrens qua voetbalniveau kunnen hanteren. Het is normaal dat ze zo nu en dan nog weleens een onvoldoende scoren, in plaats van dat ze altijd met een zesje op het rapport de bus ingaan. Statistisch gezien beleeft Mertens trouwens het meest productieve seizoen uit zijn loopbaan, dat dan weer wel.

Daarnaast werd Georginio Wijnaldum nog aangetrokken door PSV. Maar dit opportunistische voetballertje kon bij Feyenoord al zelden echt het tij keren, laat staan dat hem dat nu bij PSV zou lukken. De rest van de PSV-selectie is gewoonweg matig, en biedt geen enkel argument voor de hooggespannen verwachtingen vooraf. De verdediging is armoedig, bestaande uit een Zweedse keeper met hoogtevrees: Andreas Issakson; een schizofrene Bulgaar: Stanislav Manolev; een Braziliaan die in de verkeerde tak van sport terecht is gekomen: Marcelo; een veel te sympathieke Belg: Timothy Derijck; en een corpulente linksback als noodverband: Wilfred Bouma. Verder zit Rutten opgescheept met de ongelukkig spits Tim Matavz, die volledig in het verkeerde systeem is terecht gekomen, en heeft aanvoerder Ola Toivonen overduidelijk een gedragsprobleem. Wat is er nou nog over van PSV? Juist ja!; Erik Pieters en Zakaria Labyad, maar zij speelden afgelopen week te zwak om voor een rotopmerking in aanmerking te komen…

Wat ik met mijn pleidooi maar wil zeggen, is dat het heus niet allemaal aan Fred Rutten ligt. Op zondag 11 maart 2012 leek hij echter de ‘Most Wanted Person’, maar dat is sinds een veelbekeken Youtube-filmpje toch echt de Oegandees Joseph Kony, die kindsoldaten rekruteerde voor zijn leger. Zo bont heeft Rutten het niet gemaakt, ondanks dat veel mensen vinden dan Rutten moet oprutten. Hij heeft echter drie keer op rij verloren met een team waarmee dat kan gebeuren, bestaande uit spelers die dat een keertje kan overkomen. Ook een direct ontslag van Rutten kan niets aan die feiten veranderen. De oogst van Fred Rutten is mislukt, en dat kan zelfs de beste boeren en tuinders overkomen. Laat die man blijven, potgronddorie!

Erwin Meeks