Geloof in de goddelijke kanaries van Fortunaldo Sittard

Uit het archief: september 2012.

Als gevolg van een aantal voor mij gelukkig uitgepakte voetbalvoorspellingen sprak iemand me in het verleden eens aan als ‘de Maurice de Hond van het voetbal’. Sinds de verkiezingen van 12 september zie ik dat niet bepaald meer als een compliment, en dus schenk ik bij de seizoenouverture geen aandacht meer aan voorspellingen maar wel aan een aantal goede voetbal-voornemens. Ik maakte plannen voor het nog prille nieuwe seizoen, met betrekking tot clubs en competities waarop ik extra wilde letten. Zo had ik bijvoorbeeld het plan opgevat om op een druilerige vrijdagavond een keer een wedstrijd van Fortuna Sittard bij te wonen.

Bron: KRO.nl

Door de drukke dagelijkse gang van zaken ben ik echter weer eens ingehaald door de actualiteit, terwijl ik nog steeds niet bij Fortuna ben langs geweest. De maand september is alweer bijna om en het is ongelofelijk hoeveel er in de voetbalwereld is gebeurd en veranderd. Zo ligt er inmiddels al een ietwat milder oordeel over bondscoach Louis van Gaal, in vergelijking met bij zijn aanstelling twee maanden geleden. De overwinningen tegen Turkije en Hongarije in de WK-kwalificatie hebben niet alleen het vertrouwen in het Nederlands elftal een beetje laten terugkeren, maar ook het vertrouwen in Van Gaal. Dat hij de kans geeft aan nieuwe en frisse gezichten in Oranje is goed om te zien.

Ondertussen ben ik toch ook blij dat nog steeds de vertrouwde namen zoals Arjen Robben, Robin van Persie, Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar voor Oranje uitkomen, en dat zij niet het slachtoffer zijn geworden van de machtsspelletjes, conflicten en onvrede op het EK in Polen en Oekraïne. Stiekem hoop ik dat ook Rafael van der Vaart nog lang niet zijn laatste interland voor Nederland gespeeld heeft. Als hij nu door zijn terugkeer in Hamburg bij HSV het vertrouwen en het goede gevoel terugvindt, dan is Van der Vaart in mijn ogen nog altijd een klasse apart in vergelijking met de aandoenlijke harde werker Jordy Clasie op die positie.

Bij het begin van een nieuwe cyclus blijkt maar weer dat veel afhangt van vertrouwen. Een ander voorbeeld daarvan is PSV. De Eindhovenaren presteren sinds de start van de Eredivisie uitermate wisselvallig en blijken geen moment te kunnen terugvallen op de onthutsend zwakke verdediging. Het resultaat is een zwalkend PSV waarbij in de opportunistische media al de positie van toptrainer Dick Advocaat ter discussie staat. De zorgvuldig erbij geplante extra haartjes van Advocaat van zijn haartransplantatie, zouden er pardoes grijs van worden.

Ter discussie stond de laatste weken ook het grote aantal Nederlandse trainers in de Belgische competitie. John van den Brom bij Anderlecht, Mario Been bij Racing Genk, Ron Jans bij Standard Luik en Adrie Koster bij Beerschot geven de Belgische competitie een Nederlandse tint. Oud Vitesse-trainer Van den Brom ondervond net als Advocaat dat er aan de top maar heel weinig sprake is van zekerheid of enige vorm van krediet. De ene dag werd zijn Anderlecht in België een penalty-complex aangepraat; een dag later was er lof voor de volwassenheid waarmee het zich verzekerde van deelname aan de Champions League.

In het stormachtig begin van het nieuwe voetbalseizoen spant het nieuws rond overname van Fortuna Sittard echter de kroon. Ik ga er spijt van krijgen dat ik mijn voornemen om dit seizoen een wedstrijd van de Jupiler League-club te bezoeken nog niet heb waargemaakt, want wellicht werkt Fortuna momenteel haar laatste wedstrijden af in ‘de oude vorm’. De ongewisse toekomst van Fortuna is wereldnieuws in Sittard en omstreken. De rest van het land kijkt met een smalende glimlach naar de foto’s van de welgestelde sjeiks met hun lange witte gewaden. Het zijn de karakteristieke foto’s zoals we die kennen van clubs zoals Manchester City en Málaga. Ook bij de komst van dit soort gefortuneerde weldoeners  speelt vertrouwen weer een belangrijke rol. Vergelijk het met Sinterklaas: je moet erin geloven.

Wie serieus navraag doet over dit soort overnames, die krijgt te maken met tal van specialisten die vraagtekens zetten bij de motieven voor een overname vanuit het Midden-Oosten. Hoe willen onwetende en op machtsbeluste sjeiks op eigen houtje geld verdienen met Fortuna in het onaantrekkelijke Nederlandse voetbalklimaat? Al snel bleek dat de situatie iets genuanceerder ligt. Geldschieters uit Qatar willen ‘slechts’ de sponsoring voor hun rekening nemen, terwijl het Braziliaanse IZC Holding de koop van club en stadion wil verzorgen. Met die invloeden en het reeds aanwezige geelgroene tenue is er straks sprake van de Goddelijke kanaries (de koosnaam van het Braziliaanse nationale elftal) oftewel Fortunaldo Sittard.

Louis van Gaal hoopt zich met Oranje te kwalificeren voor het WK 2014 in Brazilië, terwijl Fortuna al voor die tijd met sambavoetbal op weg wil zijn naar de Eredivisie. Zoals ik al liet weten doe ik niet meer aan voorspellingen, en dus ook niet over of de futuristische deal en de Goddelijke kanaries er in Sittard daadwerkelijk gaan komen. Ik beperk me slechts tot één voornemen: ik ga nog een keertje kijken bij Fortuna Sittard, ook als Robinho niet speelt.

Erwin Meeks