Heeft iemand deze man gezien?

Uit het archief: mei 2012.

Voorafgaand aan ieder duel in de Champions League wordt de welbekende Champions League-hymne ten gehore gebracht in het stadion. Voor wie ooit de moeite gedaan heeft om de bijbehorende tekst op te zoeken, of voor de mensen die gewoon altijd glansrijk slagen voor de gehoortest van Beter Horen, is het bekend dat daarin wordt gezongen over ‘Une grande reunion’; oftewel: één grote reünie. Die typering geldt echter niet alleen voor dit vooraanstaande toernooi op het gebied van clubvoetbal, maar heeft net zo goed betrekking op het komende EK. Desondanks ontbreken er nogal wat gasten…

Carles Puyol bij Spanje, Bacary Sagna bij Frankrijk en Gareth Barry van Engeland zijn voorbeelden van spelers die door blessures het Europees kampioenschap moeten missen. Het is altijd jammer als deze spelers niet de eer van hun vaderland kunnen verdedigen op de grote reünie der Europese landenteams. Maar in sommige gevallen is de situatie nog schrijnender. Zoals Engelsman Rio Ferdinand die het EK aan zich voorbij ziet gaan nadat hij een markante rol heeft gespeeld in de racismegolf in de Engelse competitie. Hij, of eigenlijk meer bepaald zijn broer Anton, was min of meer het slachtoffer in het racismeconflict met John Terry, maar door zijn starre houding is Ferdinand nu zelf degene die het EK mist.

Het lijkt er een beetje op dat dit de trend van het toernooi gaat worden. Steeds weer dezelfde centrale vraag: Heeft iemand deze man gezien?  De spelers die afwezig zullen zijn op het reünie-feestje trekken in de aanloop naar het EK in Polen en Oekraïne bijna meer aandacht, dan de spelers die er wel bijzijn. EURO 2012 blijft tot op heden weinig bespaard. Uitgerekend de bouwachterstanden in een land als Polen wekten in een vroeg stadium al enige ironie op, en pijnlijk genoeg komt de dopingzondaar van dit toernooi, doelman Oleksandr Ribka, uit het  EK-thuisland Oekraïne. En Polen kampte met supportersgeweld op de koop toe.

De andere deelnemers bleef echter ook weinig ellende bespaard. Italië sleurt zich bijvoorbeeld te midden van een nieuw omkoopschandaal richting de eindronde. Het kostte de Italiaanse international Domenico Criscito zijn plek in de EK-selectie, aangezien hij formeel als verdachte is aangewezen binnen de nieuwe omvangrijke onthullingen van omkoping en fraude. Het is behoorlijk zorgelijk als je als land middenin een volgende omkoopaffaire zit, terwijl je de administratie rondom het voorgaande schandaal nog niet hebt afgewerkt.

Het is echter wel de realiteit, want omkoping en wedstrijden die vergokt worden, komen zonder twijfel ook in Nederland voor. Maar de Nederlandse autoriteiten besteden er geen aandacht aan. Ze menen dat als de Eredivisie de Mickey Mouse-league wordt genoemd, we in Nederland dan ook wel gewoon in Disney Land zullen leven. De werkelijkheid is anders, en die zal op den duur ook in Nederland aan het licht komen. Het Nederlandse voetbal zit net zo goed verweven in gokpraktijken. Blijkbaar vinden de Nederlandse autoriteiten het niet vreemd dat in Azië wordt gegokt op de eerste gele kaart bij een wedstrijd in het Nederlandse damesvoetbal. Of ik zal u sterker vertellen: ze weten gewoon het bestaan er niet van.

Op andere momenten wordt de Nederlandse politiek echter opvallend minder geremd door haar eigen onwetendheid. De tot een gevangenisstraf veroordeelde Oekraïense politica Julia Timoshenko zit onder de blauwe plekken, en plotsklaps wekt dat de selectieve verontwaardiging van vele politici. Grote woorden zoals ‘mensenrechten’ en ‘misstanden’ werden erbij gehaald, en uiteindelijk werd door de Tweede Kamer besloten dat de Nederlandse politieke vertegenwoordigers van het volk niet naar Oekraïne afreizen. De politiek misbruikt de belangstelling voor voetbal, om een ondoordacht statement af te geven.

De Nederlandse politiek heeft er verder geen weet van dat in de jaren negentig de topclub van de Oekraïense staat, Dinamo Kiev, mede werd gefinancierd door de illegale goudhandel via regeringsfunctionarissen. Zij weet ook niet dat Roman Obtsjenko, het Hoofd Internationale Betrekkingen van Dynamo, van de aardbodem is verdwenen nadat hij hierover uit de school heeft geklapt tegenover de politieke voetbalschrijver Simon Kuper. Al decennialang zijn er voldoende aanwijzingen voor misstanden en schending van de mensenrechten in Oekraïne. En om dan thuis te blijven op het moment dat daar een keer een belangrijk voetbaltoernooi georganiseerd wordt, is de meest onlogische keuze.

Beter had men gewoon haar gezicht kunnen laten zien. Dat had het er ook veel gemakkelijker opgemaakt om achteraf de serieuze gesprekken aan te gaan: “Goh jongens, wat een mooi EK-voetbal hebben jullie georganiseerd, maar zouden jullie in de toekomst ook als land niet eens wat dingen anders gaan doen?” Maar nee, de Nederlandse regering slaagt erin om gezichtsverlies te lijden, door domweg haar gezicht niet te laten zien tijdens het voetbalfeest.

Want een voetbalfeest dat moet en dat kan het nog steeds worden. Er gaan gelukkig ook veel dingen goed. Ibrahim Afellay was lekker bezig tegen Slowakije, en hij maakte tenminste zo nu en dan een einde aan het eindeloze geschuif en het vormpjesvoetbal van Oranje. Hij zal een graag geziene gast worden op de EK-voetbalreünie. Desondanks ontbreken er andere gasten. Met betrekking tot Ferdinand, Criscito, Roman Obtsjenko en de Nederlandse politici zal gevraagd worden: Heeft iemand deze man gezien? De oorzaken van hun afwezigheid lopen uiteen, en vormen de mengelmoes van problemen in de moderne voetbalpolitiek.

Erwin Meeks