Iets tussen Drogba en die dokter? Keihard ontkennen!

Uit het archief: april 2012.

Blinde paniek in het ruimtestation ISS. De Nederlandse astronaut André Kuipers en zijn collega’s moesten er razendsnel voor zorgen dat ze in de noodcabine zaten. Ze waren op het ergste voorbereid, maar uiteindelijk scheerde de doelpoging van Branislav Ivanović vlak langs de werkplek van onze ruimterakkers. Bovendien was er al gefloten door de scheidsrechter, dus zelfs als de verticale knal van de Chelsea-speler via het ruimtestation weer naar beneden was gekaatst en achter de verbouwereerde doelman Victor Valdés was beland, dan zou het doelpunt zijn afgekeurd.

Ja, u merkt het al. Ook ik heb de halve finales van de Champions League zitten kijken. Ondanks dat de hoge heren zouden nadenken over hervormingen van dit toernooi, heb ik twee prima voetbalavonden beleefd. Natuurlijk las ik ook dat mannen als Michel Platini, Michael van Praag en Joachim Watzke de snode plannen voor een Super Champions League ten stelligste ontkennen, maar in het voetbal betekent dat juist vaak het omgekeerde.

Iemand van Ajax vertelde me dat het transfervrije aantrekken van NEC-creatieveling Lasse Schöne niet wilde zeggen dat men nu al verwacht dat er komende zomer grote verschuivingen binnen de selectie gaan plaatsvinden. Maar neemt u van mij aan: Ajax anticipeert wel degelijk nu al op mutaties die iedere realist voelt aankomen. In Amsterdam hoeft men inderdaad niet helemaal met een Schöne lei te beginnen, maar toch is de toekomst van spelers zoals Gregory van der Wiel, Jan Vertonghen, Christian Eriksen en Theo Janssen bij Ajax hoogst onzeker.

Maar nu terug naar het toernooi dat de Europese voetbalbobo’s deze week tot mistige verhalen en omstreden ontkenningen liet verleiden. Met betrekking tot het voetbalspel van de vier halve finalisten vielen een paar dingen op. Bij Bayern München vond ik het verwonderlijk hoe men er in slaagde om een rechtsbuiten links te laten liggen. Onze eigen Arjen Robben had nadrukkelijker bij het spel betrokken kunnen worden, maar veldheer Toni Kroos had vaak andere plannen. Real Madrid-ster Ronaldo kon zijn stempel amper drukken en de verdediging van De Koninklijke weet na negentig minuten nog niet wat ze van Bayern-spits Mario Gómez moeten denken.

Maar het voetbaltechnische gedeelte buiten beschouwing gelaten, waren er weer genoeg randzaken die konden afleiden of die reden waren tot opwinding. Heb je daar een scherp voetbaloog voor nodig? Nee hoor, je kijkt even op Twitter en zodra op dat medium de Tweets over Goede Tijden Slechte Tijden zijn opgetrokken, lees je de verwensingen en ergernissen over allerlei futiliteiten waar de incidentele voetbalkijker zich nu eenmaal over verbaast of aan ergert. De Champions League leeft, niet alleen in de ruimte maar ook op de sociale media. Dat is trouwens ook waar voetbalzenders zoals Eredivisie Live en Sport 1 naar toe willen: een interactieve voetbalbeleving waar mensen kunnen reageren, discussiëren,  informatie ophalen en informatie toevoegen. De Tweets, deze week vooral over Didier Drogba, Pepe en Howard Webb, vinden in de toekomst dus emplooi bij de voetbalzenders zelf.

Het waren inderdaad drie markante gevalletjes; Pepe, Webb en Drogba. Bij Real Madrid hebben ze bijvoorbeeld een week lang op verdediger Pepe ingepraat over bewustwording en beheersing. Pepe heeft tevens aan een sportpsycholoog verteld dat hij vroeger al de barbiepoppen van zijn zusje kapot trok, en dat hij toen al met gestrekt been inkwam tijdens een potje voetbal op de peuterspeelzaal. Daarna heeft trainer José Mourinho hem nog doen inzien dat als zelfs Mario Balotelli belooft dat hij zijn leven gaat beteren, dat Pepe dan  niet kan achterblijven. En warempel; de Portugees deed gewoon zijn taak zonder dat hij agressief, onbeheerst of provocerend was tijdens Bayern München- Real Madrid.

Bron: The Mirror

Desondanks vond scheidsrechter Howard Webb het nodig om tijdens deze wedstrijd complete praatsessies en zelfhulpgroepen te organiseren. Zo nu en dan vond hij het nodig om een beslissing uit te leggen met twee voorargumenten, een tegenargument en een weerlegging. Sinds de chaotische WK-finale in 2010 tussen Nederland en Spanje probeert de Engelse leidsman op een neurotische wijze over iedere wedstrijd de controle te houden. Hij is geen slechte scheidsrechter, maar ik bedacht me wel dat de praatgrage Webb moet oppassen dat ze hem niet Howard Bebb gaan noemen. Maar die gedachte heb ik niet op Twitter gezet…

Als derde was er nog het ‘ge-val’ Drogba. Hoeveel keer hij precies op de grond heeft gelegen dat weet ik niet, maar met de interactieve ideeën van de voetbalzenders is dat dus informatie die je in de toekomst op kunt vragen. De Ivoriaanse spits van Chelsea stelde zich soms vreselijk aan, en vertoonde een hoop theater. Nu zou het zo kunnen zijn dat de fysiek sterke spits op die manier een langere behandeling van de dokter wilde verkrijgen. De oplettende Twitteraar had haar al gezien: deze aantrekkelijke vrouwelijke dokter Eva Carniero van Chelsea. Zou er iets spelen tussen Drogba en die knappe dokteres? Geheel in stijl van de voetbalwereld zou ik zoiets keihard ontkennen.

Tot slot hoop ik dat er daadwerkelijk géén hervormingen in de Champions League gaan komen. Zowel met het voetbal, als met al het gedoe eromheen heb ik me tijdens de  eerste halve finales weer prima vermaakt. Daar kan zelfs een ziekenhuisbal van Ivanović niets aan veranderen. Een ziekenhuisbal hoort er nu eenmaal bij, met dokter Carniero op de bank.

Erwin Meeks