Koffie Dick kijken en…. Dirk Kuyt

Uit het archief: juni 2012.

We zijn niet boos, maar wel teleurgesteld. Zullen we zo de reacties op het vertrek van Dirk Kuyt naar de Turkse volksclub Fenerbahçe over het algemeen maar beschrijven? Ik weet dat er mensen zijn die wel degelijk boos waren, ik heb na het opmerkelijke transfernieuws namelijk genoeg Feyenoord-fans gesproken, maar in mijn ogen overheerste vooral de verbazing en de teleurstelling. Want dat Kuyt nog niet naar Feyenoord wilde terugkeren, werd door velen nog wel begrepen. Dat hij nu voor een lucratief aanbod van Fenerbahçe kiest, en dan ook nog zo vlak voor het EK, wekt vooral verbazing.

Zelfs met de beste wil van de wereld kun je niet ontkennen dat het Turkse voetbal momenteel behoorlijk wat rotte plekken kent. Samen met het Griekse voetbal, waarin omkoping, fraude, schulden en geweld hoogtijdagen vieren, is de Turkse Süper Lig meer dan ooit een spookcompetitie geworden. Veel dingen rondom de nieuwe club van Kuyt konden niet helemaal bewezen worden, maar de UEFA zette de topclub vorig seizoen niet voor niets uit  Champions League. Toen een ander Feyenoord-icoon, Pierre van Hooijdonk, alweer acht jaar geleden bij Fenerbahçe speelde, werden daar al de eerste scheurtjes in het voetbalbolwerk zichtbaar. En Guus Hiddink ondervond als Turks bondscoach dat niet alles zuivere koffie was.

Aanvankelijk was overigens ‘koffie’ een van de sleutelwoorden die ik voor deze column in gedachten had. Ik wilde iets kwijt over het ongekende koffie dik kijken waar we ons ook voorafgaand aan dit EK weer schuldig aan maken. Met 6-0 werd er gewonnen van Noord-Ierland en dan is de smadelijke oefennederlaag tegen Bulgarije snel weer vergeten. Dan wordt plotseling door de kenners beweerd dat Nederland in deze vorm de EK-titel kan pakken. Gelukkig waren er ook mensen die beseften dat de tegenstand van Noord-Ierland minimaal was, aangezien zij als voornaamste doel hadden om de wedstrijd met elf man uit te spelen.

Het koffie dik kijken en al die voorspellingen leveren echter soms ook grappige anekdotes op voor als het toernooi afgelopen is. Ik heb bijvoorbeeld de voetbalbladen en de krantjes bewaard, waarin stond vermeld dat Griekenland samen met Letland het lachertje van het EK 2004 zou worden. Die voorspelling pakte met betrekking tot Letland nog goed uit, maar dat Griekenland uiteindelijk Europees kampioen werd, is natuurlijk uiterst pijnlijk voor de doorgewinterde voetbalkenners. En het ‘campingelftal’ van Denemarken dat in 1992 na de onlusten in Joegoslavië halsoverkop als vervangend EK-deelnemer werd ingevlogen, liet aan alle sceptici zien dat men in feite over een ideale mix van kwaliteit en teamgeest beschikte.

Denemarken en Griekenland kampioen van Europa; het zou bijna uitnodigen om ook voor dit toernooi vooraf weer een onlogische winnaar aan te wijzen. Als ik een outsider voor de Europese titel zou moeten kiezen, dan zou ik gaan voor het Rusland van Dick Advocaat. Dan is het dus letterlijk: koffie Dick kijken. De gastlanden Oekraïne en Polen komen wellicht net wat kwaliteit tekort om voor een stunt te kunnen zorgen, maar Rusland zie ik de Oost-Europese eer wel met verve verdedigen.

Technisch vaardige spelers van Rusland zoals Andrei Arshavin, Roman Pavlyuchenko, Pavel Pogrebnyak  en Yuri Zhirkov kwamen bij de Europese elite-clubs niet goed uit de verf, en dat kan een extra motivatie betekenen om de kracht van de voormalige Sovjet-Unie uitgerekend in Oekraïne te tonen. En het is wel aan toekomstig PSV-trainer Dick Advocaat toevertrouwd om daar optimaal van te profiteren. Maar misschien zit ik fout, en heb ik de ruime oefenzege van Rusland op het aangeslagen Italië totaal verkeerd geïnterpreteerd. In dat geval plakt u op uw beurt deze column over een paar weken dus met een grote grijns op de koelkast…

Misschien doet u hetzelfde over een paar maanden ook wel met de foto van Dirk Kuyt. Als Feyenoord toevallig Fenerbahçe treft in de voorronde van de Champions League, en als de Rotterdamse club dan de vloer aanveegt met de financieel slagvaardige nieuwe club van de aanvaller. Dan hangt u die foto van Kuyt in dat Fenerbahçe-shirt met groot leedvermaak op de koelkastdeur. Voorlopig hangt de beeltenis van Kuyt echter nog even op het dartbord van de kinderen. Het is koffie dik kijken wat ik doe, maar het zou me niets verbazen als het zo is…

Erwin Meeks