Matchfixing legt ook bom onder Nederlands voetbal

Uit het archief: augustus 2012.

Het ziet ernaar uit dat de KNVB in november 2012  van start gaat met een onderzoek naar matchfixing en gokfraude in het Nederlandse voetbal. Na de lange sportzomer hoor ik bij dit soort mededelingen de laatste tijd als vanzelf de echo van Mart Smeets in mijn hoofd opdoemen, die retorisch tegen de televisiekijkers zegt: “Is dat nodig? Ja, dat is nodig”. In dit geval zou de aimabele sportpresentator daarmee geen woord teveel gezegd hebben, want het wordt hoog tijd dat de Nederlandse voetbalbond de ogen opent en actief aan de slag gaat met dit alsmaar oprukkende fenomeen.

Het fenomeen van gokpraktijken rondom sport- en voetbalwedstrijden is erg complex. Uiteraard is het in principe gewoon toegestaan om te gokken op wedstrijden. Al eeuwenlang worden sportieve krachtmetingen voor de brave toeschouwers aantrekkelijker gemaakt door het afsluiten van weddenschappen en het bieden van gokgelegenheden. Je zit pas echt op het puntje van je stoel als je het voor het werkautootje van je vrouw bestemde spaargeld hebt ingezet. En tegenwoordig kan je thuis op een van je vele beeldschermen een gokje wagen bij een online wedkantoor. Maar nu uit berichtgeving blijkt dat zelfs het Noorse voetbal volledig rot is door fraude met gokken, blijkt dat ‘het wedje leggen’ steeds meer een bom onder het voetbal legt.

Alles wat je legaal kunt doen, kun je namelijk ook illegaal doen. En dat illegale gokken en manipuleren van voetbalwedstrijden verpest de sport en ligt erg gecompliceerd. Voetbal International-onderzoeksjournalisten en doe-het-zelf-detectives Iwan van Duren en Tom Knipping dompelden zich een half jaar onder in de wereld van de gokfraude van de gokmaffia, en konden er na die zes maanden al een lijvig en vernieuwend boek over schrijven. Het meest ontnuchterende was nog wel dat Knipping na afloop van de publicatie van hun boek Voetbal & Maffia, we schieten je kapot beweerde dat de opgedane kennis en ervaringen slechts betrekking hadden op een fractie van de totale gokfraude rondom het voetbal.

Bron: De Stentor

Bovendien zijn diverse vormen te onderscheiden. Matchfixing kan bijvoorbeeld plaatsvinden tussen clubs die het, al dan niet na het betalen van een bepaalde geldsom, op een akkoordje gooien wat betreft de uitslag van een onderling duel. Ajax-fans zullen bijvoorbeeld niet snel de ‘knipoog-Kroaat’ Domagoj Vida vergeten: de Dinamo Zagreb-verdediger die in 2011 opzichtig een knipoog gaf aan Bafétimbi Gomis van Olympique Lyon, toen het onderlinge Champions League-duel uitliep op een onwerkelijke 1-7 overwinning voor de gasten uit Lyon. Door die uitslag overleefde het afhankelijke Ajax de groepsfase van het toernooi niet.

Ook de scheidsrechter is regelmatig een partij als het gaat om directe omkoping. In 2008 werd in Portugal de zogenaamde zaak ‘Apito Dourado’, oftewel ‘De Gouden Fluit’ behandeld. De scheidsrechters werden door clubs omgekocht, om zodoende de wedstrijd in hun voordeel te beslissen. De vals spelende arbiter werd in ruil grote sommen geld beloofd, en in enkele gevallen exclusieve gouden sieraden. De hele zaak kwam echter aan het licht, en Boavista werd een divisie terug gezet en FC Porto kreeg als straf zes punten aftrek. De omgekochte scheidsrechters werden geschorst en naar hun Gouden Fluit konden ze…juist ja…fluiten.

Wat echter een veel groter gevaar vormt voor het (Nederlandse) voetbal, is de gokmaffia. Daarbij gaat het niet meer om directe matchfixing tussen clubs of scheidsrechters, maar om georganiseerde misdaad door uitgebreide en wijdvertakte netwerken van gokgangsters en manipulatoren. Deze veelal uit Servië, Kroatië en Georgië afkomstige criminelen zijn meesters in het omkopen van spelers en scheidsrechters. Door zich te verzekeren van een bepaalde uitslag kunnen ze extreme sommen geld terugverdienen via de wedaanbieders.

In verschillende aansprekende voetbalcompetities kwam de invloed van de gokmaffia al aan het licht. In de Duitse tweede klasse bleek scheidsrechter Robert Hoyzer lange tijd onder de verlammende invloed van de Kroatische meestergokker Ante Sapina, alias Der Navigator, te staan. Sapina vloog uiteindelijk slechts voor elf maanden achter de tralies. Verder was België tijdelijk in de ban van de zaak-Ye: een Gokchinees die clubs opkocht om er onbeperkt mee te kunnen gokken. Daarnaast werden de Bosnische scheidsrechter Novo Panic en zijn Oekraïense collega Oleg Orijetsjov levenslang geschorst vanwege corruptie en samenwerking met de gokmaffia. En de omkoopschandalen in Italië zijn tot slot ontelbaar geworden.

Opmerkelijk dus dat de KNVB zich nu pas echt lijkt af te vragen of ook in Nederland de gokmaffia actief is. Eigenlijk had de voetbalbond al in 2009 bewapend moeten zijn tegen deze praktijken. De Integrity-Unit van de Europese voetbalbond UEFA begon destijds met het opstarten van een Integrity-system: een speciaal beveiligde website waarop de disciplinaire diensten van de nationale bonden verdachte wedstrijden kunnen scannen. Het is belangrijk dat de KNVB hier de beschikking over heeft, nu langzaam maar zeker steeds meer Europese competities aantoonbaar besmet zijn door de gokmaffia. Het kan niet zo zijn dat het Nederlandse voetbal gevrijwaard blijft van dit probleem, en dus is achter de schermen de bezorgdheid onverminderd groot.

Uit diverse publicaties van de KNVB en gesprekken met directeur Bert van Oostveen, kan worden opgemaakt dat een soort Integrity-systeem inmiddels wel in gebruik is genomen. Voor het voetbal is echter te hopen dat de voetbalbond het niet bij deze maatregel laat, en inderdaad op korte termijn een grootschaliger onderzoek opzet. Het Nederlands voetbal is immers niet immuun voor het zeer besmettelijke en gevaarlijke virus van de gokmaffia. NEC-Ajax (1-6) zou volgens ingewijden eens door het Integrity-systeem gehaald moeten worden. En ondertussen stond FC Barcelona-ster Lionel Messi op de foto met de Kroatische meestergokker Sapina, dankzij een gemeenschappelijke zakenrelatie in het Zwitserse belastingparadijsje Lugano. Het moet niet gekker worden. Dat, Mart… is écht niet nodig.

Erwin Meeks