Urgent: Murdoch koopt ons voetbal, wat nu?!

Uit het archief: augustus 2012.

Revoluties in de sport- en voetbalwereld kunnen zich razendsnel voltrekken. Zeker voor de doorsnee liefhebber, die op een dag wakker wordt met het nieuws dat Rupert Murdoch de tv-rechten van de Eredivisie voor één miljard euro heeft opgekocht. De gemiddelde sportliefhebber genoot nog na van de medailleregen op de Olympische Spelen van dinsdag, en de voetbalfanatiekeling keek uit naar de Olympische voetbalfinale tussen Brazilië en Mexico. Maar opeens, tussen al het hoogstaande sportgeweld door, staat de Nederlandse Eredivisie weer volop in de schijnwerpers.

Murdoch, de man waar vanaf deze nu al historische 8 augustus 2012 alles om draait binnen de Nederlandse voetbalwereld, zal echter niet genoeg hebben aan de tijdelijke aandacht  van de hype-gevoelige schijnwerpers. Hij wil de competitie weer definitief op de kaart zetten, en de drijfveer daarachter is vrij simpel: hij wil ordinair geld verdienen. Geloof me: zeker op de lange termijn is gratis voetbal kijken bij de NOS er niet meer bij. Jan de Jong, directeur van de Nederlandse Omroep Stichting, vreesde direct na het nieuws over de mega-deal dat men in de toekomst veel meer zal moeten betalen voor de samenvattingen van de Eredivisie.

Bron: Hart van Nederland

Ik denk echter dat het bord iedere zondag om 19:00 uur bij de NOS definitief van de schoot kan. Het is onmogelijk om over de rug van de belastingbetaler een nog grotere ‘transfersom’ te betalen voor de samenvattingen, die volgens artikel 72 Mediawet j.o. artikel 38 en Bijlage II sub C Mediabesluit gemiddeld tien minuten dienen te duren. De NOS betaalt reeds ettelijke miljoenen euro’s voor die fragmenten, en een nog excessiever bedrag zou ongekend veel weerstand oproepen. Door politici en de brave burger die niet zoveel om voetbal geeft, zal zo’n onverantwoorde transactie worden verafschuwd en worden tegengehouden.

Tot op heden kon de NOS de financiële schade nog overzien door met de betrokken partijen compromissen te sluiten. En ook na het bekendmaken van de historisch overeenkomst tussen Eredivisie Live en Murdoch, die voor 51 procent eigenaar wordt en de huidige schuld van 60 miljoen euro overneemt, sprak directeur De Jong de hoop uit op een billijke en redelijke concurrentiestrijd. Het probleem is echter: Keith Rupert Murdoch heeft bijzonder weinig boodschap aan woorden zoals ‘compromis’, ‘billijk’ en ‘redelijk’.

Rond 1960 stond een nog jonge en onbeschreven Murdoch aan het begin van zijn actieve deelname aan de maatschappij. Hij had net zijn studie aan het Worcester College af aan de Universiteit van Oxford, en moest zich een weg door het ‘echte’ leven gaan banen. Zijn vader, de steenrijke Sir Keith Murdoch, kwam echter plotseling te overlijden. Rupert dacht door de dood van zijn vader een gigantisch fortuin te erven en direct gebeiteld te zitten in de mediawereld, waarin zijn vader destijds de touwtjes stevig in handen had. Maar die prachtige erfenis kwam er niet, want door belastingen werd het leeuwendeel van de erfenis opgeslokt.

De erfenis van News, een vermaarde krant in het Australische Adelaide, bleef echter behouden. Die krant lag uiteindelijk aan de basis van het immense media-imperium dat Murdoch opbouwde, bestaande uit tabloids, kranten en magazines van Londen en Sydney tot in New York. De aanvankelijke tegenvaller rondom de erfenis leerde hem echter een ding: niemand in de zakelijke wereld doet je iets cadeau. Rupert Murdoch had het allemaal zelf moeten waarmaken. Verbeten als hij was, nam hij zich voor om ook richting anderen zelden of nooit water bij de wijn te doen. Murdoch gaat ver; zijn krant News of the World werd opgeheven na schandalige afluisterpraktijken: dat zegt ook iets over de eigenaar van de krant.

De NOS hoeft dus geen aimabele oude baas te verwachten, als het zich gaat om onderhandelingen. Murdoch wil dat de televisiekijker voor elke seconde voetbal betaalt. Alleen op die manier kan hij zijn investering van een miljard euro op den duur terugverdienen, en ook de clubs de lekker makende televisiegelden uitkeren. De voormalig Britse topjournalist Nick Davies schreef in zijn boek Flat Earth News over de leugens, verdraaiingen en propaganda in de media, en het is geen toeval dat Murdoch in dat boek naar voren komt als de spin in het web op Fleet Street, de beroemde Londense straat waar vroeger de complete Britse pers gehuisvest zat.

Belangwekkend, urgent en noodzakelijk: zo omschreef The Financial Times dit boek, waarin Murdoch wordt neergezet als een gehaaide, geslepen en soms valse zakenman. Het boek maakt duidelijk dat de allesoverheersende Murdoch het niet zal laten bij het opkopen van Eredivisie Live, maar dat hij ongetwijfeld ook op andere gebieden invloed zal verkrijgen. Het is maar de vraag hoezeer de clubs erop vooruitgaan. Door verhoogde televisie-inkomsten wellicht een paar miljoen euro, maar als ik een schuldeiser was, dan zou ik mijn leningen en voorschotjes bij al die eerder nog noodlijdende clubs tot op de laatste cent terugeisen.

Dat Murdoch met zijn Fox nu één miljard neertelt voor de televisierechten van de Eredivisie, lijkt op den duur alle leningen van particulieren, zelfstandigen en gemeentes overbodig te maken. Zijn huidige Fox-netwerk verkreeg Murdoch overigens door zich in 1985 doordacht het Amerikaans staatsburgerschap te verwerven, zodat hij nu wettelijk gezien een Amerikaanse televisiestation mag bezitten. Zijn Fox maakt nu een einde aan de financiële nood, maar ook een einde aan invloed. De NOS, de gemeentes, particulieren en zelfstandigen betalen straks niet meer, dus ze bepalen ook niet meer. Het wordt een héél interessante revolutie…

Erwin Meeks