Van Nistelrooy en de fluwelen revolutie

Uit het archief: april 2012.

Een fluwelen revolutie werd het door de pers genoemd. Waren die theedoeken dan gewassen met wasverzachter, of om welke reden werd de overname van Málaga door de Qatarese familie Al Thani door de Spaanse kranten als fluweel beschouwd? Oké, er werd door de nieuwe eigenaars niet direct zo excessief met geld gesmeten als bij Manchester City, maar toch groeiden de palmbomen vanaf dat moment tot in de hemel.

Voordat de wilde weldoeners uit het Midden-Oosten hun kamelen aan het kolossale hekwerk rondom het La Rosaleda-stadion vastbonden, kon Málaga FC beter in verband gebracht worden met een pasgeboren pinguïn. Men zat vol enthousiasme om het leven op het hoogste voetbalniveau te ontdekken, maar in hun naïviteit maakten ze soms een pijnlijke uitglijder. Zo duikelde Málaga in 2006 weer in een wak in het ijs, en moest er twee seizoenen in de tweede divisie geploeterd worden voordat men in 2008 opnieuw de hoogste ijsschots kon beklimmen. Aan die ‘Pinguïn Panic'(een gezelschapsspel met pinguïn-figuurtjes die niet van een ijsschots mogen vallen) kwam in 2010 dus een resoluut einde.

Ondanks dat de Spaanse pers het niet aandurfde om het een ware revolutie te noemen, betekende het toch een grote ommekeer in de geschiedenis van de club. Eén voor één werden topspelers richting de club gelokt, want groot geld betekent grote namen. In de eerste fase kwamen onder meer Julio Baptista en Martin Demichelis, en in een later stadium kwamen toppers zoals Joaquín, Jérémy Toulalan en Santi Cazorla. Ook twee mannen op badslippers met Hollandse tenenkaas kwamen op den duur het vernieuwde trainingscomplex van Málaga binnengewandeld. De Nederlanders Joris Mathijsen en Ruud van Nistelrooy zagen het wel zitten om het dode spoor van Hamburger SV te verruilen voor een dollemansrit met Málaga.

Sportief gezien bleek het seizoen bij Málaga voor Van Nistelrooy tot nu toe geen doorslaand succes. Hij was slechts af en toe nu van waarde voor het sterrenteam, maar dat is logisch na zoveel fysieke tegenslagen en de onorthodoxe manier van voetballen bij Málaga. Van Nistelrooy had nog wel een sprankje hoop dat hij als reserve-aanvaller met het Nederlands elftal mee zou mogen naar het EK in Polen en Oekraïne. Maar toen ik aan het begin van dit seizoen het huis van Van Nistelrooy zag, vermoedde ik dat het daar niet van zou komen. Hij had een schitterende villa uitgekozen in het mondaine Marbella, met hoge muren eromheen. De pasteltinten van het huis en de muren rondom, verraadden echter al dat een transfer naar Palermo dichterbij zou zijn dan een plaats in de EK-selectie van Oranje.

Bron: Skysports

Bondscoach Bert van Marwijk maakte vrijdag 6 april 2012 bekend dat hij definitief geen beroep op Van Nistelrooy zal doen als pinchhitter voor het EK 2012. Net als van de kleuren van zijn huis, is de echte felheid er gewoonweg vanaf bij de voormalige superspits van onder meer PSV, Manchester United en Real Madrid. Hij is geen gegadigde meer om het felle oranje shirt van het Nederlands elftal te dragen, en daarmee is er voorgoed een einde gekomen aan zijn interlandloopbaan. De beslissing van de bondscoach heeft voor helderheid gezorgd, en dat vindt Van Nistelrooy fijn; om iets te kunnen afsluiten en los te laten. Van Nistelrooy is een gevoelsmens en een gentlemen, die ‘Pinguïn Panic-eigenschappen’ kan vertonen als er onduidelijkheid heerst over iets waarmee hij in zijn maag zit.

In zijn weergaloze carrière, waarin hij ongekend veel doelpunten scoorde, was er namelijk al eerder een slepende kwestie die lange tijd door het hoofd van de gewoonlijk koelbloedige afmaker spookte. In 2006 kwam de warme relatie tussen Manchester United-trainer Sir Alex Ferguson en de vlijmscherpe aanvaller tot een abrupt einde. De vertrouwensband die er al was sinds de knieblessure van Van Nistelrooy bij PSV (wat een transfer naar United in eerste instantie liet afketsen) was niet bestand tegen de persoonlijke ontwikkeling van beide heren. Van Nistelrooy werd in Engeland niet alleen een man, maar hij werd ‘Van The Man’. Die nieuwe status zorgde voor een iets andere houding bij Van Nistelrooy, terwijl Ferguson als succescoach ook gewoon zijn eigen koers bleef varen.

De twee karakters botsten met elkaar, wat een transfer naar Real Madrid tot gevolg had. Het wrange vertrek bij United bleef de aanvaller daarna bezighouden. Onder aansporing van zijn vrouw pakte Van Nistelrooy een aantal jaar later uiteindelijk de telefoon. Hij belde Ferguson op en vertelde dat de hele situatie hem nog steeds dwars zat. De United-manager schijnt het gerespecteerd te hebben dat zijn voormalige pupil telefoneerde. Daarna zal ongetwijfeld een lang kauwgom-kauw-salvo door de hoorn hebben geklonken, en dan weet je bij Ferguson dat het wel goed zit. Gelukkig was er toen geen storing bij Vodafone (destijds de hoofdsponsor van United), anders was het nooit goed gekomen tussen de twee voetbaliconen. Maar die affaire is nu dus een gesloten boek, net als de interlandloopbaan van Ruudje van Nistelrooy.

Afgelopen weekend heeft hij onbezorgd zijn paaseieren kunnen eten; eieren die mooi met pasteltinten beschilderd waren. Hij sluit zijn carrière af met deze mediterrane pasteltinten van Marbella en Málaga. En die fel gekleurde oranje eitjes? Die zijn niet meer voor Van Nistelrooy bestemd. Nooit meer Ruudje in het Oranje-shirt; dat mogen ze in de Spaanse kranten best een fluwelen revolutie noemen.

Erwin Meeks