Willem II en PEC Zwolle kunnen best overleven

Uit het archief: augustus 2012.

Sommige spelers hebben door het EK maar een korte vakantie achter de rug, maar toch staat het nieuwe voetbalseizoen in de Nederlandse Eredivisie alweer voor de deur. Vrijdag  10 augustus wordt afgetrapt voor hopelijk weer een mooi voetbalseizoen.

Iedere club in de Eredivisie met een bescheiden begroting en een smalle selectie, zal erop hopen dat in het nieuwe voetbalseizoen een keer alle puzzelstukjes op de plek vallen. Dat het elftal boven zichzelf uitstijgt, dat men op de cruciale momenten een beetje geluk heeft en dat het aantal blessures en schorsingen beperkt blijft. Een aantal van die clubs zal echter al gauw ondervinden dat men moet geloven aan een uitputtende strijd om lijfsbehoud.

De Graafschap en Excelsior wisten vorig seizoen het degradatiespook niet te ontlopen, en daardoor mogen zowel Jupiler League-kampioen PEC Zwolle als nacompetitie-winnaar Willem II volgend seizoen hun kans wagen in de Eredivisie. Als nieuwkomers op het hoogste niveau zijn deze promovendi  volgens velen ook direct de gedoodverfde degradatiekandidaten voor het nieuwe seizoen. Ik zie dat echter anders; in mijn ogen zullen PEC Zwolle en Willem II zich niet vanzelfsprekend ontpoppen tot de lelijkste eendjes van de Eredivisie.

De historie heeft namelijk uitgewezen dat promovendi gedurende het eerste seizoen van hun terugkeer op het hoogste voetbalpodium, zich doorgaans opmerkelijk goed staande weten te houden. Pas in het tweede seizoen na de promotie, als de verrassing weg is en de club moet voldoen aan de nieuwe standaarden, is de kans op degradatie groter. Bovendien heeft de nieuwkomer uit Zwolle een team dat in mijn ogen beter zal gedijen bij het technische voetbal in de Eredivisie, in plaats van de rechttoe rechtaan Jupiler League.

Bovendien heeft PEC Zwolle een alleraardigste selectie op de been weten te brengen met het oog op komende seizoen. Over een gebrek aan talenten heeft men niet te klagen, met beloftevolle spelers zoals Wiljan Pluim, Darryl Lachman en Giovanni Gravenbeek. Een ander talent is Furdjel Narsingh, die net als zijn broer, PSV-vleugelflitser Luciano Narsingh, veel in zijn mars heeft. Deze groeibriljantjes aangevuld met de ervaren Joost Broerse, Arne Slot en aankoop Fred Benson, maken van Zwolle een ploeg die boven zichzelf kan uitstijgen.

Bij Willem II uit Tilburg oogt de selectie momenteel nog wat minder uitgebalanceerd. Maar wat wil je? Technisch directeur Marc van Hintum is allang blij dat de financiële lijken die de afgelopen twee jaar uit de kast vielen min of meer zijn opgeruimd, en dat de club terug is in de Eredivisie. Daar hoort de club uit Tilburg met haar achterland en haar status immers wel thuis. Wie de goals gaat maken in de Eredivisie namens Willem II is nog even de vraag. Met Virgil Misidjan beschikt men over een talentvolle buitenspeler, maar tot op heden is Donny de Groot de enige echte spits die de voorzetten van Misidjan kan afmaken.

Waar Willem II zodoende probeert om Genaro Snijders om te scholen tot een extra echte centrumspits, daar kan trainer John Karelse van NAC Breda op elke positie nog wel een versterking gebruiken. Met een negatief eigen vermogen van elf miljoen is dat echter makkelijker gezegd dan gedaan. Het financiële zwaar weer lijkt in Breda dit seizoen het hevigst tot uiting te komen. De club wist zich nog knap te versterken met ‘koopjes’ zoals Mark Looms en Thilo Leugers, maar is afhankelijk van een ongekend kleine groep spelers.

Als de clubjongens Alex Schalk en Nemanja Gudelj en de routiniers Anthony Lurling, Anouar Hadouir en Jelle ten Rouwelaar te maken krijgen met tegenslag of een vormcrisis, dan zal het historierijke NAC verwikkeld raken in de degradatiestrijd. De nieuwe directeur Stefaan Eskes wil de club een American Football-gezelligheid meegeven, maar tijdens de aanstaande ‘avondjes NAC’ zullen de trouwe supporters vooral ervoor waken dat van hun club geen Filet americain wordt gemaakt. Nacompetitie ontlopen zou al een prestatie op zich zijn, voor de club die in 2008 nog derde werd onder trainer Ernie Brandts.

Ook in Venlo is overleven het voornaamste doel, en moet men creatief zijn om weer een volwaardige spelersselectie neer te zetten. De ervaren en rustige trainer Ton Lokhoff beseft dat maar al te goed, en kijkt vooral naar wie er al aanwezig is. De ervaren middenvelder Marcel Meeuwis leverde zijn aanvoerdersband in, en Lokhoff onderstreepte dat de voormalig sterkhouder van Roda JC zich meer moet opwerpen als aanjager van de ploeg. Het zal komend seizoen opnieuw vanuit het binnenste en vanuit het diepste moeten komen bij VVV-Venlo. De kalme en realistische Lokhoff lijkt de geschikte trainer om dat over te brengen.

ADO Den Haag en RKC Waalwijk lijken tot slot sterk genoeg om bij de stoelendans om degradatie een ‘veilige stoel’ te bemachtigen. Verder verwacht ik dus zeker geen pek met veren voor PEC Zwolle, en ook voor Willem II liggen er kansen om te overleven. NAC Breda en VVV-Venlo zullen echter zowel goed op de centen als op de punten moeten letten…

Erwin Meeks