Ze zijn het noorden kwijt

Uit het archief: april 2012.

Wat ik me afvraag, is of al die trekvogels zich niet eens achter de oren moeten krabben. Is het niet gunstiger om met deze aangename temperaturen, nu alvast vanuit het zuiden richting ons kikkerlandje in het noorden te trekken? Het is een kwestie van de files voor te zijn, en dat overwinteren hebben ze nu toch wel gehad. Wellicht maken ze nog kans op een fikse vroegboekkorting, en willen ze daarom Nederland nu al in haar rijke verzameling gevogelte te voorzien.

Waar ik echter bij die vogels er nog wel op vertrouw dat ze vroeg of laat de weg naar het noorden zullen vinden, daar heb ik het idee dat ze in Deventer bij de Go Ahead Eagles het noorden even kwijt zijn. Het is onrustig in en rondom de Adelaarshorst; zoals het stadion van de ambitieuze club uit de Jupiler League heet. De excentrieke trainer Joop Gall stapte op na een ontluisterende 5-1 nederlaag tegen Helmond Sport, en daarmee volgde hij zijn assistent Paul Bosvelt, die per direct vertrok toen hij hoorde dat zijn contract niet verlengd zou worden. Het vertrek van de beide heren maakte de zwarte week voor Go Ahead compleet, nadat eerder Marc Overmars bekendmaakte dat hij na dit seizoen zal stoppen als lange termijn bewaker van de club.

Wat was het mooi geweest als Marc Overmars, net als Bosvelt een jongen van de club, als enthousiaste oud-voetballer erin was geslaagd om het traditierijke Go Ahead Eagles naar de Eredivisie te loodsen. Maar die gedroomde hoge vlucht van de club uit Deventer kwam er niet. Integendeel, alle technische beleidsbepalers vielen één voor één gefrustreerd en teleurgesteld uit het warme nest door een gebrek aan chemie en onderlinge communicatie.

Bron: RTL-Nederland

Het begon allemaal met Marc Overmars. De voormalig international van het Nederlands elftal zag het in 2008 wel zitten om in Deventer aan de slag te gaan als hoofd van de technische zaken, als vervolg op een glansrijke carrière als voetballer die hem onder meer langs Ajax, Arsenal en FC Barcelona leidde. In zijn beste dagen als linksbuiten had hij de mooiste voetbaltempels ter wereld versteld doen staan met zijn verbluffende snelheid en zijn onnavolgbare acties. Het leverde hem onder meer de bijnaam The Road Runner op, verwijzend naar de bekende renkoekoek uit de tekenfilms van de The Looney Tunes. De keuze tussen een zwart gat of een warm nest in de Adelaarshorst was voor Overmars snel gemaakt.

Hoop doet leven, en de kleine Overmars liet inderdaad eerst de hoop terugkeren en daarna het leven rondom de club. Al was het maar doordat hij zelf nooit te beroerd was om bij te springen als de club op een bepaald gebied in de problemen zat, en dan betrof het zeker niet alleen financieel. Zo speelde hij zijn reeds geblesseerde knie nog verder kapot door een korte comeback te maken als voetballer, toen Go Ahead Eagles om spelers verlegen zat vanwege een blessuregolf. Overmars deed zijn bijnaam The Road Runner echter ook eer aan door, zonder veel te communiceren of om heen zich heen te kijken, zelfstandig bepaalde beslissingen te nemen. Het besluit om Bosvelt als assistent te laten samenwerken met de eigenzinnige hoofdtrainer Joop Gall pakte verkeerd uit. Met zijn stemmingswisselingen en scherpe cynisme bleek de oud-aanvoerder van Feyenoord een vreemde eend in de bijt.

Laat ik voorop stellen: ik ben altijd een groot fan geweest van Paul Bosvelt. Maar wie de loopbaan van de blonde oud-middenvelder bekijkt, die kan met een beetje fantasie en ironie wel een oorzaak aanwijzen waarom het cynisme bij Bosvelt overheerst. Hij was in zijn rijke carrière weliswaar belangrijk bij het winnen van de UEFA Cup met Feyenoord in 2002, maar die prijs werd over het algemeen vooral toegeschreven aan de traptechniek van Pierre van Hooijdonk. Het trouwe legioen van de Rotterdamse club zal de trouwe werker voor altijd koesteren, maar nationale waardering voor zijn verdiensten bleef uit.

Verder speelde Bosvelt drie interlands voor Oranje, maar het voetbalpubliek zal daarvan vooral herinneren dat Nederland kopje onder ging tegen Tsjechië, nadat de verdedigend ingestelde Bosvelt de uitblinkende Arjen Robben verving tijdens het EK. Op dat moment stond Bosvelt in Engeland onder contract bij Manchester City, maar dat was uitgerekend in een tijd dat daar het geld nog niet voor het oprapen lag. Bovendien was Bosvelt een van de waterdragers in het team met sterspelers zoals Steve McManaman en Nicolas Anelka.

Het slot van de loopbaan van Bosvelt in 2007 was tekenend voor de rest van zijn carrière. Feyenoord handelde te langzaam om het clubicoon terug naar Rotterdam te halen, en daardoor ging SC Heerenveen met de routinier aan de haal. Hier scoorde Bosvelt een wonderschoon doelpunt, door in de derby tegen FC Groningen met een sierlijke boog vanaf 45 meter Groningen-doelman Bas Roorda te verslaan. Maar laat nu precies in dit seizoen PSV-kampioenmaker Phillip Cocu exact hetzelfde doen tegen NAC Breda, waardoor Bosvelt opnieuw in iemands schaduw staat. Je zou voor minder een beetje cynisch worden…

Het vertrek van Joop Gall en Paul Bosvelt ten spijt, gun ik vooral Marc Overmars dat het seizoen voor Go Ahead Eagles toch nog op een waardige manier eindigt. De ietwat vreemde vogels hebben het nest verlaten, en ook The Road Runner zal straks zijn vleugels uitslaan. Ik hoop dat ze uiteindelijk, net als de club, het noorden weer zullen vinden. Van (ver-)trekvogel tot paradijsvogel: in de voetbalwereld is die stap niet zo groot.

Erwin Meeks