Een 8,5 voor FIFA 13 op de Playstation 3!

De afgelopen jaren zijn er een aantal voetbalgames op de markt gebracht die aan populariteit geen gebrek hadden. Voor  diverse consoles zijn deze voetbalgames uitgebracht, onder te verdelen in Playstation 3,  Wii en Xbox 360. Daarnaast is FIFA vanaf het begin uiteraard ook voor de PC uitgebracht. De spellen die op dit moment het populairst zijn, komen voornamelijk van: FIFA, PES(Pro Evolution Soccer) en Football Manager. Persoonlijk voel ik me het meest tot FIFA aangetrokken. Dé producent van voetbalspellen heeft natuurlijk ook dit jaar weer een nieuw deel uitgebracht.

VoetLicht Media heeft FIFA 13 uitgebreid getest op het Playstation 3-platform, en komt met het volgende eindoordeel:

Sterke punten

Op de eerste plaats is dit spel weer een stuk realistischer geworden, waardoor de spelbeleving aanzienlijk is verbeterd. Dit zien we voornamelijk terug in de beeldkwaliteit op het veld. De kleuren zijn weer net iets mooier en alles is weer net een beetje scherper. Ook is het realisme gedeeltelijk terug te zien in de gezichten van enkele spelers, die meer dan ooit op de echte spelers lijken. De individuele klasse komt ook duidelijk naar voren bij sommige spelers. FIFA heeft dus ook dit jaar weer zijn best gedaan om Messi de meest bepalende speler te maken in het spel, door zijn handelingssnelheid en lenigheid zo optimaal mogelijk te maken.

Over het algemeen is de balaanname en de algemene spelbeleving een stuk beter geworden, doordat een speler de bal nu niet altijd perfect kan aannemen. Daarnaast zijn er enkele verbeteringen in het spelmenu aangebracht. De online mogelijkheden zijn uitgebreid: dit houdt in dat je nu de mogelijkheid krijgt om online een seizoen te spelen. In dit online seizoen is het mogelijk om zowel te promoveren als te degraderen.

De laadtijden in het spel zijn ook aanzienlijk minder geworden, en voor degene die zich in deze korte laadtijden nog vervelen is er de zogenaamde ‘skill game’ bedacht, waarin je kan oefenen de besturing van het spel zo optimaal mogelijk in de vingers te krijgen.

Bron: Softgames.

Minder goede punten

Op grafisch gebied is het dus een stuk vooruit gegaan, maar daar valt wel een kritische noot bij te plaatsen. Het publiek staat het overgrote deel van het spel gewoon te springen terwijl er niets gebeurd; dat sluit niet aan op het nagestreefde realisme. Daarnaast is de trainer in het veld erbij geplaatst. Deze maakt niet zo veel indruk omdat hij veel buiten beeld blijft en totaal niet lijkt op een trainer zoals we die in de echte voetbalwereld kennen. Dit is op zich wel jammer aangezien een trainer vaak een belangrijke factor in een wedstrijd is, en dan voornamelijk met betrekking tot coachen langs de lijn.

De mensen die van Nederlands commentaar houden, komen er ook dit jaar weer bedrogen uit. Evert ten Napel en Youri Mulder gooien er het overgrote deel van de tijd weer op de meeste rare momenten kreten uit, die weinig betrekking hebben op het moment, en die ook herhaaldelijk naar voren komen waardoor het zelfs irritant wordt.

Conclusie

Concluderend zijn er weer een paar sterke punten bijgekomen dit jaar. De balaanname is realistischer geworden en het baltempo kan beter worden bepaald. Ook op grafisch gebied zijn er weer veel verbeteringen bijgekomen. FIFA 13 stelt de fanatieke gamer dus niet teleur, maar er zijn zoals elk jaar nog genoeg verbeteringen aan te brengen in het spel.

BEOORDELING van FIFA 13 op PS3:  8,5

Door: K. Kusters