2013: Pellè wordt Nederlander

Nu ieder uur het Nieuwjaar dichterbij komt, is het niet alleen gebruikelijk om terug te blikken op het enerverende (voetbal)jaar 2012, maar ook om alvast vooruit te kijken naar 2013. Bij gebrek aan een heldere glazen bol, doet de redactie van VoetLicht Media dat met een kwinkslag. In onze gedachten speelt zich dan een heel bijzonder en soms zelfs curieus 2013 af:

Januari 2013: Het nieuwe jaar wordt ingeluid met de heropening van de transfermarkt in het voetbal, die voetbalclubs wereldwijd de gelegenheid biedt om weer naar hartenlust te kopen en verkopen. Wilfried Bony plukt de vruchten van de nauwe samenwerking tussen Chelsea en Vitesse, en verlaat Arnhem voor een transfer naar de Champions League-winnaar uit Londen. Voordat Bony in actie komt voor Chelsea wint hij eerst nog even met zijn vaderland Ivoorkust de Afrika Cup, op het toernooi dat gedomineerd zal worden door politieke spelletjes buiten het veld.

Februari 2013: Teleurstelling in Amsterdam: Christian Eriksen is niet meer te houden voor Ajax als Liverpool op de laatste dag van de transfermarkt aanklopt voor de diensten van de Deense spelmaker. Ajax komt er bekaaid vanaf, en blijft achter met een beperkte spelersselectie, ondanks de plotselinge terugkeer van Vurnon Anita die door Newcastle United wordt verhuurd sinds de aankoop van Fransman Mathieu Debuchy. Bij Liverpool vormt Eriksen een complementaire tandem met oud-Ajacied Luis Suarez. Liverpool meldt zich weer bij de top 4 van de Engelse Premier League.

Maart 2013: Ondanks een korte opleving na wat noodversterkingen in de winterstop, valt sc Heerenveen toch weer ver terug in de Eredivisie. De positie van trainer Marco van Basten in niet langer houdbaar, en de Friezen stoppen de samenwerking met voormalig topvoetballer op hun vertrouwde waardige manier. Zelfs de terugkeer van nota bene assistent Tieme Klompe als voetballer in de verdediging, kon het vertrek van Van Basten niet tegenhouden.

April 2013: FC Twente is de eigenaardigheden van trainer Steve McClaren helemaal zat, en stuurt hem de laan uit. De ploeg komt niet meer aan normaal voetballen toe, en de Engelse trainer is onnavolgbaar in zijn beslissingen en in zijn gedrag. Tegen de waarden en normen van de club in, kapen de Tukkers op slinkse wijze de prima presterende Nederlandse trainer John van den Brom weg bij de Belgische topclub RSC Anderlecht. In Brussel reageren ze woedend op het verlies van hun ambitieuze coach. Via een rechtszaak eisen ze de terugkeer van hun voormalige aanvaller Dimitry Bulykin (op dat moment de enige speler van FC Twente die vorm toont)  in ruil voor Van den Brom.

Mei 2013: Het kampioenschap in de Eredivisie wordt beslecht. PSV, waar het sinds het begin van 2013 betrekkelijk rustig is gebleven, wordt kampioen door een goal van Mark van Bommel. Eigenlijk had Van Bommel in die allesbeslissende wedstrijd niet mogen meedoen, door een gemene ellenboogstoot in de voorafgaande directe ontmoeting met Ajax. Dat incident had bestraft moeten worden met een lange schorsing, maar de tuchtcommissie van de KNVB ziet het door de vingers. Schoonvader Bert van Marwijk is op dat moment net een bestuurlijke functie gaan bekleden bij de voetbalbond. Toeval?; zo vragen de Nederlandse media zich af. AZ gaat Europa in dankzij de winst van de KNVB-beker, en een superieur FC Barcelona wint de Champions League-editie van 2013.

Bron: Eurosport

Juni 2013: De vlag kan uit in Rotterdam: Graziano Pellè blijft bij Feyenoord, na een seizoen waarin hij maar liefst 33 doelpunten wist te maken. Dankzij die doelpuntenwoede eindigde Feyenoord op een verdienstelijke tweede plaats, waardoor het weer de voorronde van de Champions League in mag. Ajax is uiteindelijk derde geworden, mede dankzij Victor Fischer die de rol van Erikssen moeiteloos is gaan overnemen. FC Barcelona ziet in hem de nieuwe Jari Litmanen, en kaapt ook deze groeibriljant weg uit Amsterdam. Ajax reageert door Anita definitief terug in te lijven, en verwelkomt daarnaast met trots de goedkope Heracles-revelatie Samuel Armenteros.

Augustus 2013: Terwijl in Nederland de clubs weer pezen in de provincie ter voorbereiding op het nieuwe seizoen, vraagt de hele voetbalwereld zich af hoe het verder gaat met Wesley Sneijder, die moedig de koude oorlog met Internazionale heeft volgehouden tot de zomer. Uitgerekend stadgenoot AC Milan staat klaar om hem te begroeten. Een hereniging tussen de van zijn zware blessure herstelde Nigel de Jong en Sneijder zien de bij de rood-zwarten wel zitten. Sneijder tekent voor 3 jaar, en Yolanthe kan in Milaan blijven wonen en shoppen.

September 2013: Een mild begin van de nieuwe competitie wordt afgewisseld met vreugde rondom het Nederlandse elftal. Nu Estland zowel uit als thuis verslagen is, weet Oranje zich verzekerd van deelname aan het WK 2014 in Brazilië. Met het gelijkspel tegen Roemenië in maart erbij, is het team van Louis van Gaal zelfs nog altijd ongeslagen. Bruno Martins Indi, Daryl Janmaat en de herboren Daley Blind zijn niet meer weg te denken uit Oranje.

Oktober 2013: Heibel alom: Graziano Pellè wil zich laten naturaliseren tot Nederlander, om met Oranje naar het WK te kunnen. Kersverse KNVB-adviseur Van Marwijk ziet dat niet zitten, en botst met de enthousiaste Van Gaal, die bij AZ nog met de Italiaanse spits gewerkt heeft. FC Twente voert met een frisse en opgeschoonde selectie ondertussen de ranglijst in de Eredivisie aan, met trainer Van den Brom als representatief boegbeeld.

November 2013: In Milaan is de toestand niet meer te houden. AC Milan speelt ondanks de komst van Sneijder als een wrak, en het nukkige bestuur grijpt in: Van Basten wordt gepresenteerd als nieuwe trainer. Milan waagt de gok om het werkloze clubicoon voor de zoveelste keer te laten proeven aan het trainersvak. Ondertussen doet Robin van Persie in Manchester wat Van Basten ooit in het shirt van AC Milan deed: scoren, scoren en scoren. Over heel 2013 heeft Van Persie dan al 80 keer gescoord, en zelfs het record van Lionel Messi is in zicht! Maar daar moet wel een kleine kanttekening bij: Messi heeft in november 2013 alweer 126 maal het net gevonden, en gaat zijn eigen record van 2012 dus met gemak verbeteren.

December 2013: Messi verscherpt zijn eigen record naar maar liefst 129 treffers! Van Persie is een goede nummer twee, met 85 doelpunten in 2013, verdeeld over alle competities. Messi’s eeuwige tegenpool Cristiano Ronaldo ziet een ongelukkig jaar dan ten einde komen. Zijn landgenoot en trainer Mourinho verliet al in de zomer Real Madrid, dat in zware geldproblemen verkeert door de verscherpte Financial Fair Play-regels. Ook Zelfs Ronaldo ontvangt al weken geen salaris meer, en weigert daardoor nog in actie te komen voor Real. De sterspeler zint meer dan ooit op een terugkeer naar Manchester United.

Hebben we iets teveel gezegd…. over dat 2013 in onze ogen een nogal raar voetbaljaar kan worden?..

Door: Redactie VoetLicht Media.