Alweer een Afrika Cup; hoe kan dat?

Wie het Afrikaans voetbal fanatiek volgt, of wie gewoon fervent Eurosport kijkt, zal zich afvragen hoe het mogelijk is dat de Africa Cup of Nations twee jaren na elkaar wordt gehouden. Maar daar is een simpele verklaring voor:

Het Afrikaanse voetbalkampioenschap voor landenteams werd voorheen om de twee jaar gehouden, maar sinds kort is door de CAF (Confédération Africaine de Football) besloten om de Afrika Cup in alle oneven jaren te laten plaatsvinden. Volgens de oude regelmaat werd het kampioenschap dus in 2012 gespeeld, terwijl de invoering van de nieuwe regels ervoort zorgt dat in 2013 weer de  Afrika Cup zal plaatsvinden. In de toekomst wordt het evenement dus weer ‘gewoon’ eens in de twee jaar gehouden, in de oneven jaren.  

Bron: Plazilla.com

De Afrikaanse voetbalorganisaties komen zo tegenmoet aan de overvolle internationale voetbalkalender, en schikken zich in de drang naar optimale cohesie in het wereldwijde voetbalsysteem. Europese voetbalclubs die vaak Afrikanen als dragende vedetten in hun ploeg hebben spelen, blijven desondanks de nadelen ondervinden van de Afrika Cup. Zo moet Vitesse uit Arnhem bijvoorbeeld de komende maand topscoorder Wilfried Bony missen, en ziet het Engelse Manchester City de Ivoriaanse gebroeders Kolo en Yaya Touré een aantal weken niet.

Om het geheel tot slot nog een beetje verwarrender te maken: Naast de Afrika Cup is er sinds 2009 de African Championship of Nations. Voor dit prille voetbalkampioenschap mogen echter alleen spelers worden geselecteerd die in de eigen nationale competities binnen Afrika uitkomen.