VoetLicht Media – Jaaroverzicht 2012

Het jaar 2012 was een fantastisch jaar op sportief gebied in de Eredivisie. Ajax werd kampioen en PSV won de KNVB-beker. Ook begonnen de teams Feyenoord, Vitesse en FC Twente steeds meer in de rol van titelkandidaat te groeien voor 2013. Tevens plaatste Ajax zich op Europees niveau voor de 1/8-finales van de Europa-League.  Natuurlijk hebben ook enkele spelers zich in de kijker gespeeld dit seizoen. Voetlicht Media geeft U een overzicht van 2012:

Om te beginnen wist Ajax, door de knappe eindsprint aan het einde van het vorige seizoen, voor de tweede keer op rij kampioen van Nederland te worden.  Het gevolg was dat Ajax werd uitgeloot in de poule des doods. Voor de zoveelste keer trof Ajax het gevreesde Real Madrid, en alsof dat al niet erg genoeg was, kwamen Manchester City en Dortmund daar bovenop. Toch wist Ajax zich in deze poule redelijk staande te houden door een gelijkspel en een overwinning op het zwak presterende Manchester City. Helaas waren zowel Real Madrid en Dortmund een paar maten te groot. Ajax heeft zich dus wel weten te plaatsen voor de Europa League door derde in de poule te worden.  In de Eredivisie wist Ajax de eerste seizoenhelft van het nieuwe seizoen nog geen echte indruk te maken. Stand in de ranglijst op dit moment: derde.

Bron: NUsport


Daarnaast wist PSV de KNVB-beker te winnen, waardoor zij zich plaatsten voor de Europa League. Ondanks de terugkeer van Mark van Bommel maakte PSV een zeer zwakke indruk in de Europa League met een vroege uitschakeling in de groepsfase. Echter op nationaal niveau, presteert de club uit Eindhoven dit seizoen weer buitensporig goed, door vaak het net te vinden en veel overwinningen te boeken. Stand in de ranglijst op dit moment: eerste.

De prestaties van Twente vielen dit seizoen ook vies tegen. De aankopen konden een nieuw blamage niet voorkomen; namelijk uitschakeling in de Europa League in de groepsfase. Het meeste opvallende was toch wel de uitschakeling in de KNVB-beker, waarin FC Den Bosch te sterk was. In de Eredivisie weet FC Twente nog geen echte indruk te maken, al sleepte men toch al een aantal zeges over de streept. Stand in de ranglijst op dit moment: tweede.

Vitesse is ook aardig begonnen aan het seizoen, wellicht door het toedoen van trainer Fred Rutten. Het is meer een team geworden waardoor de prestaties aanzienlijk beter zijn geworden. Bovendien valt op te merken dat Wilfried Bony gemakkelijk blijft scoren voor Vitesse en steeds beter lijkt te worden. De vraag is hoelang het nog duurt voordat de Ivoriaanse spits wordt weggeplukt door een topclub. Stand in de ranglijst op dit moment: vijfde.

Tot slot weet Feyenoord ook in het nieuwe seizoen weer indruk te maken. Voornamelijk door de komst van een droomopvolger van John Guidetti; Graziano Pellè. De spits uit Italië is boven verwachting uitgegroeid tot een ware doelpuntenmachine. Stand in de ranglijst op dit moment: vierde.

VoetLicht Media concludeert dat er dit jaar op sportief gebied weer veel te doen was, en verwacht ook weer in het jaar 2013 spraakmakende prestaties van de clubs uit de Eredivisie. De vraag is dus: Wie wordt er dit seizoen kampioen? In de ware nek-aan-nekrace race van dit moment, hebben de eerste vijf ploegen nog allemaal kans op het landskampioenschap.

Door K. Kusters