‘Vreemde eend’ Joe Cole keert terug op het oude nest

Vandaag werd bekend dat Joe Cole terugkeert naar zijn oude liefde West Ham United. Tussen 1998 en 2003 speelde hij al voor The Hammers, waarna de creatieve Engelse middenvelder met wisselend succes uitkwam voor Chelsea, Liverpool en Lille OSC (verhuurperiode). In Londen bij Chelsea liet Cole met regelmaat zien wat voor briljante en veelzijdige speler hij kon zijn. Cole toonde aan dat hij zowel centraal als op de zijkanten uit de voeten kon, maar het liefst nog speelde hij op nummer 10, achter de spits.

De Engels international beleefde echter ook minder goede periodes. Zijn terugkerend blessureleed lag daaraan slechts deels ten grondslag, want Cole werd tevens gezien als een ‘vreemde eend in de bijt’. Hij kon maar moeilijk in het Engelse nationale team worden ingepast, en kreeg niet het vertrouwen dat hij op basis van zijn voetbalkwaliteiten wel had verdiend. De schrijvers van het Britse voetbalblog Football in the GULag schreven, in opdracht van het Nederlandse literaire voetbaltijdschrift Hard Gras, al eens een analyse over deze starre Engelse voetbalbenadering die van Cole een onderschatte voetballer maakte. Na een teleurstellende tijd bij Liverpool en een mislukte uitleenbeurt aan het Franse Lille, mag Cole nu terug op het oude nest nog één keer laten zien wat hij allemaal in zijn mars heeft. Bekijk ook onderstaande video: