Evaluatie Donk en Nuytinck; speelt de toekomstige Oranje-verdediging in België?

In potentie zou bij de twee grootste van België momenteel Oranjes verdedigingsduo van de toekomst onder contract kunnen staan. Ryan Donk bij Club Brugge en Bram Nuytinck van RSC Anderlecht, timmeren aan de weg in de Jupiler Pro League. De oud-spelers van AZ en NEC worden langzaam maar zeker vertrouwde gezichten in het shirt van hun traditierijke clubs. VoetLicht Media volgt beide heren al een tijdlang op de voet, en brengt hun prestaties maar al te graag onder het voetlicht. 

Donk is reeds het langst actief in de Belgische competitie, en maakte al regelmatig indruk met zijn directe stijl van verdedigen en zijn aanvallende kopkracht. Bij corners was de fysiek groot en sterke Donk al regelmatig trefzeker namens de ploeg uit Brugge. In het huidige seizoen 2012-2013 leek Donk even te kampen met een lichte vormcrisis, en doken er berichten op over dat hij niet helemaal lekker in zijn vel zou zitten. Maar de uitstraling van Donk is inmiddels weer vastberaden: hij gaat gewoon door, en blijft stappen maken in zijn ontwikkeling.

Ryan Donk

Ryan Donk. Bron: VoetbalBelgië

Ook Bram Nuytinck kende tot op heden pieken en dalen bij Anderlecht. Dat de Nederlander John van de Brom trainer is bij de club uit Brussel, wilde niet zeggen dat de centrale verdediger verzekerd is van een basisplaats. Met vallen en opstaan nam Nuytinck zijn plek in binnen de pikorde, en toonde hij zich al regelmatig een volwassen verdediger, die ook overeind blijft wanneer het moeilijk wordt. Bondscoach Louis van Gaal zal ongetwijfeld de namen Donk en Nuytinck in zijn achterhoofd houden, aangezien het duo John Heitinga en Joris Mathijsen niet meer de onomstreden twee-eenheid achterin bij Oranje is. Ook de Feyenoorders Daryl Janmaat en Bruno Martins Indi kloppen nadrukkelijk op de deur van het Nederlands elftal, waarbij laatstgenoemde zelfs al een zekerheidje lijkt te zijn als linksback. 

Bram Nuytinck

Bram Nuytinck. Bron: Sporting Telenet