Casillas in moeilijke tijden verkozen tot beste doelman

Real Madrid-trainer José Mourinho en doelman Iker Casillas zijn geen vrienden. De excentrieke Portugese trainer verwees de ervaren sluitpost als eerste trainer in tien jaar tijd naar de bank, en liet Antonio Adán keepen in de laatste wedstrijd voor de winterstop. Mourinho slachtofferde daarmee niet alleen een clubicoon, maar ook een doelman die door de IFFHS opnieuw als de beste ter wereld wordt gezien.

De Internationale Federatie voor Voetbal Historie en Statistieken verkoos Casillas boven Juventus-doelman Gianluigi Buffon. Ook gewaardeerde collega’s zoals Joe Hart, Petr Cech, Manuel Neuer en Victor Valdés eindigden hoog in de ranglijst, maar hadden geen schijn van kans tegen Casillas. De Spaanse doelman werd dit jaar Europees kampioen met zijn vaderland Spanje een schreef met Real Madrid de Spaanse landstitel op zijn naam. In het referendum leverde dat hem het ongenaakbare aantal van 224 punten op. Casillas staat als doelman volgens het IFFHS echt op eenzame hoogte, want sinds 2008 werd hij al vijf keer op rij verkozen tot winnaar van de verkiezing voor beste doelman ter wereld.

Bron: Horyaalka.com

Zoals gezegd, ziet de eigenzinnige trainer Mourinho het sinds kort niet meer in de bewierookte keeper zitten. Binnen de geledingen van de club hoopt men dat het gaat om een van de beproefde psychologische meesterzetten van Mourinho, maar de supporters weten wel beter. Het lijken de laatste rare sprongen van een kat in het nauw, die bij gebrek aan resultaten zijn onnavolgbare en soms stuitende gedrag niet langer verkopen kan. Met een spelersselectie die is samengesteld met ettelijke miljoenen, en die uitsluitend de beste spelers bevat van Cristiano Ronaldo tot Xabi Alonso, bedraagt de achterstand op koploper FC Barcelona nu al zestien punten.

Wanneer Mourinho zondag Real Madrid niet overtuigend langs Real Sociedad loodst, zou het op korte termijn gedaan kunnen zijn met de oud-trainer van onder meer FC Porto, Chelsea en Internazionale. Het zou ook zomaar kunnen dat de gelauwerde Casillas voor dit duel gewoon weer in de basisopstelling staat, als uitkomst van deze truc van Mourinho om hem ‘op scherp te zetten’. Een enkeling gelooft echter in zelfdestructie van Mourinho, die met zijn pijnlijke beslissingen een vertrek bij Real Madrid zou willen forceren. Engeland lonkt, en Mourinho zou met weemoed terugdenken aan de tijd dat hij in de Premier League het steenrijke Chelsea onder zijn hoede had. Hoe het ook zij: als de Portugese tacticus met de beste doelman ter wereld wil werken, dan zal hij in Madrid moeten blijven. Althans, dat is opnieuw de conclusie van de IFFHS.

Noot: Binnenkort publiceert VoetLicht Media tevens een uit meerdere delen bestaande special over het leven van de excentrieke José Mourinho. Over hoe de leergierige Portugees zich van tolk bij FC Barcelona onder trainer Louis van Gaal, opwerkte tot een van de succesvolste clubtrainers aller tijden.