Burenruzie in Brugge om diensten oud-PSV’er

Club Brugge en Cercle Brugge verkeren midden in een heuse burenruzie. De twee Belgische voetbalclubs, die het Jan Breydelstadion met elkaar delen, strijden om de diensten van Eidur Gudjohnson. De oud-speler van onder meer PSV staat sinds dit seizoen onder contract bij Cercle Brugge, en strijdt met die ploeg van de Nederlandse trainer Foeke Booy tegen degradatie. Grote broer Club Brugge probeert de voormalig stervoetballer van Chelsea en FC Barcelona echter weg te lokken bij de buren.

Club Brugge heeft gezien hoe waardevol de 34-jarige aanvaller nog kan zijn. Bij Cercle bracht hij voorin rust in het elftal en nam hij enkele cruciale doelpunten voor zijn rekening. Daarbij moet wel vermeld worden dat Gudjohnson ook vanaf de strafschopstip mocht scoren, maar zoals ze bij Cercle beweren: ook scoren vanuit een penalty is onder de degradatiedruk geen uitgemaakte zaak. Ieder doelpunt telt, en vooral de strafschoppen moeten er op zo’n moment dus in. Dat Club Brugge sleutelspeler Gudjohnson tijdens de huidige wintertransferperiode probeert weg te lokken, juist nu Cercle zo verwoed tegen degradatie vecht, voelt voor de mensen van Groen-Zwart als een steek in de rug.

“Het stemt ons verdrietig dat uitgerekend Club Brugge ons in deze situatie brengt”, zo liet Cercle-woordvoerder Pol Van Den Driessche in een verklaring weten. “We hebben de mensen van Club al laten weten dat we niet willen ingaan op die interesse. We willen Eidur houden. Maar we zitten wel een beetje gevangen. Als Eidur echt wil vertrekken naar een ploeg met Europese ambities, moet daar een behoorlijk bedrag tegenover staan. Met dat geld kunnen we versterking aantrekken”, zo stelt Van Den Driessche.

Bron: MBP

Discussie fatsoensnormen bij transfers

Het conflict rondom de speler van de buren, ontstaat in een periode dat er in het voetbal weer discussie heerst over de algemene normen en waarden rondom transferzaken. Zo verzeilden Ajax en PSV al in een loopgravenoorlog rondom de overstap van het ontevreden jeugdproduct Riechedly Bazoer naar Amsterdam. Insiders lieten daarbij weten het een kwestie van goed fatsoen te vinden om van elkaars (jeugd-)spelers of clubiconen af te blijven. Nu is Gudjohnson nog verre van een clubicoon voor Cercle Brugge, maar duidelijk is wel dat de oud-PSV’er met zijn schat aan ervaring een onmisbare pilaar is binnen de selectie van Foeke Booy.

Mooie loopbaan ondanks zware blessure

Gudjonhson speelde in zijn tijd bij PSV ( van 1995 tot 1997) slechts dertien wedstrijden voor de Eindhovense club. Daarna leek het noodlot toe te slaan, door een gebroken enkel en een daaropvolgende peesontsteking. Volgens de artsen zou hij nooit meer op topniveau kunnen voetballen, maar wonder boven wonder volgde nog een imposante loopbaan bij Bolton Wanderers, Chelsea FC en FC Barcelona. Vooral zijn tijd bij Chelsea was een succes. In Londen was hij de alleskunner binnen een aanvalslinie met verder Joe Cole, Adrian Mutu, Jesper Grønkjær, Jimmy Floyd Hasselbaink en later ook nog Mateja Kezman en Arjen Robben.