Mourinho is een leuke man – Deel 1

In de special ‘Mourinho is een leuke man’ publiceert VoetLicht Media een uit meerdere delen bestaand portret van de succescoach José Mourinho. Zowel de sterke psychologische kanten als het krankzinnige gedrag van de eigenzinnige meestertacticus komen aan bod. Vandaag Deel 1: over de prille beginjaren van een nog ietwat nederige Mourinho:

Trainers zoals Louis van Gaal, Arsène Wenger, Alex Ferguson en Giovanni Trapattoni behoren zonder twijfel tot de meest bekende en controversiële toptrainers van Europa. Maar slechts één persoon zal de laatste jaren in de voetbalwereld nog voor meer beroering hebben gezorgd. Slechts één man is nog gekker en is tot in de uitersten omstreden maar ook tot in de uitersten geliefd. Hij wordt intens gehaat maar ook door velen aanbeden. Hij was de man die ooit op een persconferentie zei: ‘Ik ben misschien niet de beste trainer ter wereld, maar er is niemand beter dan ik’. Dit waren de profetische woorden van José Mário dos Santos Mourinho Félix (kortweg José Mourinho), geboren op 26 januari 1963 in het Portugese Setúbal. Het lijkt geen toeval dat het woordje ‘bal’ zit verwerkt in de naam van zijn geboorteplaats. De meeste mensen weten wel wie hij is; en iedereen heeft een mening over Mourinho. De kleine Portugees is het levende bewijs dat je met een combinatie van succes en krankzinnigheid de wereld kunt veroveren. Als je het hebt over speciale voetbaltrainers, dan staat Mourinho met stip op nummer één.

José Mourinho als kind op de basisschool

Zijn bijnaam luidt ‘The Special One’, en als er een bijnaam was geweest die zijn speciale persoonlijkheid nog beter had benadrukt, dan hadden ze die gebruikt. Mourinho opperde recent nog wel om zijn bijnaam om te dopen tot ‘The Only One’, en die beschrijving komt inderdaad ook nog aardig in de richting van het beeld rondom de trainer. Wie dat beeld van Mourinho wil schetsen, kan het beste beginnen bij de niet te bevatten hoeveelheid prijzen en succes die Mourinho als trainer vergaarde. Als trainer ja, want de voetballoopbaan van Mourinho als speler was minder glorieus. De zoon van de voormalige keeper van het Portugese nationale elftal, Félix Mourinho, diende als voetballer vier clubs in de marge van het Portugese voetbal. De bekendste van deze vier zijn Rio Ave en Belenenses, die tegenwoordig regelmatig als vaste clubs gelden in de hoogste voetbalcompetitie van Portugal. Na zijn tijd op de velden ging Mourinho Sportwetenschappen studeren aan het instituut van Lissabon.

Na afloop van zijn studie bleef hij in Lissabon, waar hij de tolk werd van de legendarische trainer Sir Bobby Robson ( † 31 juli 2009) van de topclub Sporting Lissabon. Met de kerst van 1993 stond Sporting Lissabon fier bovenaan de Portugese ranglijst. Sir Bobby Robson en Mourinho als zijn spreekbuis, zaten op rozen. De kans dat Sporting Lissabon in de tweede helft van het seizoen de titel zou grijpen, leek bijna honderd procent, totdat een zekere José de Sousa Cintra de nieuwe president van de club werd. Die leunde op zijn zakelijke ervaring als ‘mineraalwatermiljonair’. Hij had vele miljoenen verdiend met zijn bedrijf dat mineraalwater aan de man bracht, en dacht dat hij met zijn zakelijke instinct ook Sporting Lissabon wel even kon leiden. Maar die gedachtegang bleek al snel volkomen onjuist…

Door: Erwin Meeks

Deel 2 van ‘Mourinho is een leuke man’ volgt binnenkort op deze website, en zal duidelijk worden aangekondigd.