Mourinho is een leuke man – Deel 2

In de special ‘Mourinho is een leuke man’ publiceert VoetLicht Media een uit meerdere delen bestaand portret van de succescoach José Mourinho. Zowel de sterke psychologische kanten als het krankzinnige gedrag van de eigenzinnige meestertacticus komen aan bod. Vandaag Deel 2: Hoe de tolk van FC Barcelona plotseling een hoofdtrainer werd:

Dit is het vervolg op het eerste deel van ‘Mourinho is een leuke man’,

Met de kerst van 1993 stond Sporting Lissabon fier bovenaan de Portugese ranglijst. Sir Bobby Robson en Mourinho als zijn spreekbuis, zaten op rozen. De kans dat Sporting Lissabon in de tweede helft van het seizoen de titel zou grijpen, leek bijna honderd procent. Maar toen kwam een zekere José de Sousa Cintra, die de nieuwe president van de club werd. Hij leunde op zijn zakelijke ervaring als ‘mineraalwatermiljonair’. Hij had dus miljoenen verdiend met zijn bedrijf dat mineraalwater aan de man bracht, en dacht dat hij met zijn zakelijke instinct ook Sporting Lissabon wel even kon leiden. Zijn gedachtegang bleek volkomen onjuist.

Cintra kreeg namelijk het idiote idee om de succescoach Bobby Robson te ontslaan. Op het gebied van ‘goede ideeën’ was die beslissing van Cintra een van de lachertjes uit de voetbalgeschiedenis. Robson vertrok naar de rivaal FC Porto en José Mourinho ging in zijn kielzog – nog steeds als tolk – met hem mee. Tot leedvermaak van Robson en Mourinho zakte Sporting Lissabon na hun vertrek als een kaartenhuis in elkaar. De straatlengte voorsprong werd door de grootmacht uit de hoofdstad alsnog kwijtgespeeld. Wie het laatst lacht, lacht echt het best, want als klap op de vuurpijl versloeg Robson met FC Porto in de Portugese bekerfinale van dat jaar zijn oude werkgever Sporting Lissabon. Het meest sneu is nog, dat het voor Cintra onmogelijk was om met zijn eigen verantwoorde mineraalwater zijn verdriet te verdrinken. Daar zal hij echt iets sterkers voor nodig hebben gehad. Door de cynische media werd hem een ‘Robson’s East-Coast-Ale biertje’ uit Zuid-Afrika geadviseerd.

José Mourinho (rechts) en Sir Bobby Robson in hun tijd bij FC Barcelona

Ondertussen bleef Mourinho zijn opdrachtgever Robson trouw. Na de jaren bij FC Porto volgde Mourinho hoofdcoach Robson naar FC Barcelona. Zijn aanstelling als tolk leek hier voor het eerst een beetje een dekmantel, want in feite gingen de werkzaamheden van Mourinho toen al veel verder. Hoe dan ook, het duo had succes. FC Barcelona won de Europacup II en de Spaanse beker. De charismatische Portugees durfde steeds meer op de voorgrond te treden. Bij de huldiging van FC Barcelona riep Mourinho luidkeels dat Barça bij hem in het hart zat, en dat hij de club eeuwig trouw zou blijven. Hij zal zich toen nog niet bewust zijn geweest van de latere betekenis en lading deze woorden. In 1997 was de samenwerking tussen Bobby Robson en José Mourinho ten einde. De Engelse topcoach zei Barcelona en zijn ‘tolk’ vaarwel en FC Barcelona stelde een nieuwe hoofdcoach aan. En toen kwam hij op de proppen: onze eigen Louis van Gaal. Van Gaal werd de nieuwe trainer van Barça en hij zag het wel zitten in Mourinho. Naar later bleek, zou Mourinho zowel veel van zijn tactisch vernuft als van zijn eigenaardigheden geleerd hebben van Louis van Gaal. Met de komst van de Nederlandse trainer werd Mourinho ook voor het eerst officieel als assistent-trainer benoemd. Verder mocht Mourinho het tweede elftal van FC Barcelona, het zogeheten Barca-B, onder zijn hoede nemen.

Toen Van Gaal na zijn eerste periode bij Barcelona in 2000 ontslagen werd, nam ook Mourinho afscheid van de Spaanse topclub. De Portugees was de voetbalclub zeer erkentelijk voor de mooie tijd die hij er beleefde, wat blijkt uit zijn woorden: “De filosofie van Barça heeft me meer beïnvloed dan welke andere coach dan ook, het is een club met een unieke cultuur. Het waren vier vitale jaren, waarin ik de concepten heb gevormd die ik tegenwoordig in de praktijk breng als coach.” Dat Mourinho zich tot een vakman had gevormd, blijkt wel uit wat er daarna gebeurde. De Portugese topclub Benfica durfde het aan om hem direct aan te stellen als hoofdcoach; hij volgde de ervaren Duitse coach Jupp Heynkes op. Dat Benfica het waagde om de onervaren Mourinho aan te stellen als hoofdcoach, deed bij critici de wenkbrauwen fronsen…

Door: Erwin Meeks

Deel 3 van ‘Mourinho is een leuke man’ volgt binnenkort op deze website, en zal duidelijk worden aangekondigd.