Mourinho is een leuke man – Deel 4

In de special ‘Mourinho is een leuke man’ publiceert VoetLicht Media een uit meerdere delen bestaand portret van de succescoach José Mourinho. Zowel de sterke psychologische kanten als het krankzinnige gedrag van de eigenzinnige meestertacticus komen aan bod. Vandaag Deel 4: Mourinho; geliefd en geprezen bij Chelsea en Internazionale.  

Mourinho had als tolk bij Sporting Lissabon ondervonden hoe een man van bovenaf met een dubieus beleid een club kan ruïneren. Daarom wilde hij dit conflict met eigenaar van Chelsea niet laten voortduren, en stapte hij in september 2007 op als trainer. In het seizoen daarvoor had hij nog wel de FA Cup en de League Cup gewonnen, maar het landskampioenschap had hij aan Manchester United moeten laten. Het vertrek van Mourinho deed pijn bij de spelersgroep van Chelsea, waarbij de Portugees zeer geliefd was. Het afscheid bracht zelfs de ijzersterke Ivoriaan Didier Drogba tot tranen. In Italië huilden op dat moment sommige mensen van geluk, want Mourinho werd de nieuwe coach van Internazionale uit Milaan. De Italianen – nota bene zelf de uitvinders van het verdedigende Catenaccio voetbal – konden de behoudende speelstijl van Mourinho wel waarderen. Het leverde immers prijzen op. En daar gaat het uiteindelijk om, zo redeneren de Italianen.

Bron: Soccer.mu

Ondertussen deed het gemis van Mourinho zich in Engeland steeds meer voelen. Chelsea raakte in een tijdelijke dip en de hele Engelse Premier League merkte dat er een icoon was weggegaan. De Serie A van Italië was op zijn beurt een topcoach rijker. Het multiculturele Inter met onder meer Sneijder, Maicon, Zanetti en Chivu in de gelederen, werd twee keer landskampioen, won de nationale beker en in 2010 – als hoogtepunt – de Champions League. Vooral voor Mourinho persoonlijk gold de Europese eindoverwinning als een absolute bekroning op zijn werk. De tegenstander in de finale was namelijk het Bayern München van zijn voormalige leermeester Louis van Gaal. De leerling versloeg de leermeester en dus bleef de lederhose van Van Gaal in de kledingkast. De finale van de Champions League 2010 was meteen de laatste wedstrijd van Mourinho als trainer van Inter. In Madrid lag er een grandioos project te wachten op de inbreng van de beste coach ter wereld. José Mourinho moest de architect worden van het Galácticos-project, versie 2.0. Maar had Mourinho niet ooit in zijn jonge jaren geroepen dat hij FC Barcelona eeuwig trouw zou blijven? Een overgang naar het gehate Madrid is dan niet erg voor de hand liggend. ‘Een man een man, een woord een woord’.

Alleen niet voor Mourinho, want die ging gewoon naar Real Madrid. Daar kreeg hij een elftal om zijn vingers bij af te likken. Eerst waren er de sterren Ronaldo, Kaká en Benzema, en later kreeg hij ook nog de beschikking over Ȫzil, Khedira en een oude bekende: Ricardo Carvalho. De aanwezigheid van de vele sterren bracht voor Mourinho echter ook een grote druk om te winnen met zich mee. Voor het eerst kreeg Mourinho het moeilijk. Hij is zeer intelligent en zag dus ook dat FC Barcelona veel meer een team vormde en sportief gezien superieur was aan Real Madrid. Het zorgde voor frustraties bij de Portugees, en daardoor kwam de focus weer meer op zijn omstreden gedrag te liggen. In zijn tijd bij Chelsea en Inter maakte hij zich ook vaak onmogelijk met zijn grensoverschrijdende uitspraken en insinuaties, maar toen had hij de resultaten met zich mee. Nu niet, maar hij ging wel door met verregaande beledigingen aan het adres van scheidsrechters en tegenstanders.

Mourinho weet wel hoe hij een rel moet schoppen. Bij Chelsea en Inter leek hij dit te doen om de media-aandacht van zijn geliefde spelers af te lijden, maar bij Real Madrid werkte dit averechts. Hij zorgde voor onrust en gooide zijn eigen ruiten in, omdat hij door de UEFA geschorst werd in de Champions League, na weer een insinuatie van partijdigheid richting de scheidsrechter. Zonder Mourinho op de trainersbank werd Real Madrid uitgeschakeld in de Champions League. Net als met de Champions League, moest Real ook de landstitel aan aartsrivaal FC Barcelona laten.

Door: Erwin Meeks

Deel 5 van ‘Mourinho is een leuke man’ (tevens het laatste deel) volgt binnenkort op deze website, en zal duidelijk worden aangekondigd.