Mourinho is een leuke man – Deel 5 (Slot)

In de special ‘Mourinho is een leuke man’ publiceert VoetLicht Media een uit meerdere delen bestaand portret van de succescoach José Mourinho. Zowel de sterke psychologische kanten als het krankzinnige gedrag van de eigenzinnige meestertacticus komen aan bod. Vandaag het laatste stuk, Deel 5: Hoe de leerling van Louis van Gaal zelf de leermeester van André Villas-Boas werd.

Mourinho weet wel hoe hij een rel moet schoppen. Bij Chelsea en Inter leek hij dit te doen om de media-aandacht van zijn geliefde spelers af te lijden, maar bij Real Madrid werkte dit averechts. Hij zorgde voor onrust en gooide zijn eigen ruiten in, omdat hij door de UEFA geschorst werd in de Champions League, na weer een insinuatie van partijdigheid richting de scheidsrechter. Zonder Mourinho op de trainersbank werd Real Madrid uitgeschakeld in de Champions League. Net als met de Champions League, moest Real ook de landstitel aan aartsrivaal FC Barcelona laten. Aan de kwaliteiten van José Mourinho zal het niet liggen, want Real Madrid is gewoon een zeer moeilijke club om te werken als trainer. Knap genoeg won Mourinho nog wel de nationale beker, de Copa del Rey. Een seizoen later won hij wel de hoogaangeschreven Spaanse landstitel.

Maar ondanks dat de échte prijzenregen voor Mourinho achterwege bleef, zal hij toch behoorlijk trots geweest zijn. Niet op zichzelf dit keer, maar wel op André Villas-Boas. Deze man behoort tot weer een nieuwe generatie in het Portugese trainersgilde. Waar Robson en Van Gaal als de leermeesters van Mourinho gelden, zo geldt Mourinho op zijn beurt weer als de leermeester voor André Villas-Boas. Deze 33-jarige Portugees werkte bij FC Porto, Chelsea en Internazionale als assistent van Mourinho. Toen die naar Real Madrid vertrok, werd Villas-Boas voor het eerst hoofdtrainer bij FC Porto. Niet zonder succes, want in zijn eerste seizoen werd hij direct ongeslagen landskampioen en won hij tevens de Europa League (voorheen de UEFA Cup). De kans bestaat dus dat Villas-Boas precies dezelfde kant op gaat als zijn leermeester. Ik moet hierbij wel vermelden dat Villas-Boas, net als Mourinho destijds, over een kwalitatief uistekende spelersgroep beschikt. Wat wel opvallend is, is dat Villas-Boas veel rustiger een sympathieker overkomt dan zijn rolmodel Mourinho.

José Mourinho en André Villas-Boas (rechts)

Zelfs toen Mourinho als coach van FC Porto nog alles te bewijzen had, was een overdosis arrogantie hem al niet vreemd. In zijn eerste jaar bij FC Porto vertelde Mourinho dat hij vond dat hij slechts één plaats onder god stond. Dit soort uitspraken zijn niet besteed aan Villas-Boas. Hij stelde zich zelfs voorzichtig op, door te zeggen dat hij niet zeker wist of zijn torenhoog favoriete FC Porto in de finale van de Europa League SC Braga wel zou verslaan. Uiteindelijk won de ploeg uit Porto de finale glansrijk. Inmiddels heeft Villas-Boas zich opgewerkt tot internationaal gewaardeerde toptrainer, die in Londen bij Chelsea en Tottenham Hotspur (zijn huidige werkgever) tot op heden wisselvallig gepresteerd heeft.

Het genoemde markante gedrag is dan toch weer net die speciale eigenschap die Mourinho in zich heeft. Maar gedraagt hij zich bewust af en toe als een man die psychisch gestoord is, of heeft hij daadwerkelijk zo’n moeilijk karakter? Ik denk dat de waarheid een beetje in het midden ligt.  Het controversiële gedrag van de man met een kleine postuur maar een gigantische uitstraling, komt uit verschillende zaken voort. De ene keer hoort het bij zijn doordachte tactiek, de andere keer is het gewoon pure frustratie. Toch weet ik sinds een paar jaar in ieder geval één ding zeker. Toen ik Mourinho in 2006 op het veld van Chelsea zag staan met zijn kinderen, drong het tot me door. Mourinho mag van de buitenkant dan wel een arrogante kwal lijken, maar neem van mij aan: José Mourinho is een leuke man. Dat het echter vrij veel moeite kost om dat in te zien, is misschien wel het enige échte geheim van een toptrainer.

Noot van de redactie: Sinds kort ziet trainer Mourinho bij Real Madrid  het openlijk niet meer zitten in de bewierookte keeper Iker Casillas. Binnen de geledingen van de club hoopt men dat het gaat om een van de beproefde psychologische meesterzetten van Mourinho, maar de supporters weten wel beter. Het lijken de laatste rare sprongen van een kat in het nauw, die bij gebrek aan resultaten zijn onnavolgbare en soms stuitende gedrag niet langer verkopen kan. Dat de Portugees aan het eind van dit seizoen Real Madrid verlaat, lijkt vrijwel zeker.

Door: Erwin Meeks