Europol onthult: Matchfixing bij meer dan 380 wedstrijden

Europol, de multinationale onderzoeksorganisatie en samenwerkingsverband van politiediensten van de Europese Unie, heeft de schokkende resultaten van een uitgebreid onderzoek naar Matchfixing bekend gemaakt. Dit fenomeen, waarbij wedstrijduitslagen worden gemanipuleerd door spelers en scheidsrechters in opdracht van gok- en maffiabazen, blijkt diep geworteld in de voetbalwereld. Maar liefst 380 wedstrijden zijn volgens Europol de laatste jaren ‘geregeld’ door figuren met slechte bedoelingen.

Er wordt al langer steeds meer bekend over Matchfixing-praktijken in Duitsland, België en Italië (waar zelfs tot twee keer toe een compleet omkoopschandaal werd ontrafeld), maar dat deze plaag op zoveel plekken huishoudt in de voetballerij, wordt met dit onderzoek pas écht onderstreept. Ook Champions League-wedstrijden en kwalificatiewedstrijden voor EK’s en WK’s vielen blijkens het onderzoek ten prooi en dit soort illegale praktijken. Europol gaat haar uiterste best doen om vooral de hoofdrolspelers bij de gokfraudes en manipulaties in de kraag te vatten, en om daarnaast een preventief vangnet op te bouwen voor Matchfixing-praktijken in de toekomst. Op deze pagina leest u alles over de recente bevindingen van Europol met betrekking tot Matchfixing.

Onderstaande video is een verhelderende reportage van de NOS over het Matchfixing-nieuws: