Thierry Henry: puntenaftrek is hét middel tegen racisme

Racisme staat momenteel samen met Matchfixing bovenaan de lijst met problemen in de voetballerij. Waar Matchfixing een fenomeen is dat zich specifiek concentreert rond voetbalwedstrijden, en waar het gebruik van doping zich met name lijkt toe te spitsen op het wielrennen, daar is racisme een breder maatschappelijk issue. Maar bij voetbalwedstrijden komt dit onderwerp aan de oppervlakte. Recente voorbeelden zijn onder meer AC Milan, dat van het veld stapte na racistische uitlatingen aan het adres van Kevin-Prince Boateng, en FC Den Bosch, dat haar bekerwedstrijd tegen AZ ontsierd zag worden door rascisme jegens AZ-aanvaller Jozy Altidore.

De initiatieven om rascisme in de samenleving (en dus ook de sportwereld) tegen te gaan, zijn talrijk, maar boeken vaak niet het gewenste resultaat. De tegenactie om als ploeg van het veld te stappen riep reeds veel discussie op, aangezien de branieschoppers volgens critici hierdoor juist beloond zouden worden voor hun daden. Ondanks alle discussie en goede bedoelingen, blijven de laatste tijd de meldingen van racistisch gedrag op en naast een voetbalveld binnenkomen. Dit bracht de Wereldvoetbalbond FIFA ertoe om onlangs Bulgarije en Hongarije te dwingen tot het spelen van WK-kwalificatiewedstrijden zonder publiek, wegens antisemitisch gedrag van de toeschouwers.

Thierry-Henry-Arsenal

Bron: Goolhaye.com

Ondertussen is ook voor Thierry Henry de maat vol. De Franse topvoetballer, die in het verleden al eens de touwtrekker was van de actie ‘Stand up en Speak up’ tegen racisme, vindt dat er veel harder moet worden opgetreden. Keihard afstraffen is de enige manier om racisme de kop in te drukken, zo meent Henry, die in zijn legendarische tijd bij Arsenal meer dan 200 keer wist te scoren.

“Wellicht moet je flink wat punten gaan aftrekken”, aldus de huidige aanvalsleider van New York Red Bulls. “Regelmatig en veel puntenaftrek zal er op den duur voor zorgen dat iedereen gezamenlijk de racistische spreekkoren wil voorkomen.” Ondanks alle commotie denkt Henry niet dat racistische uitingen vaker voorkomen dan vroeger. “Er wordt tegenwoordig alleen meer aandacht op gevestigd. Meestal ging een speler gewoon door, zodat niemand het in de gaten had. Nu halen ze de scheidsrechter erbij en wijzen ze de schuldige aan”, concludeert de goalgetter, die daarmee ook het rascistisch kwetsen van spelers onderling aan de kaak stelt.

Zie ook: AC Milan stapt van het veld na aanhoudend racisme