De avond dat Arno Vermeulen terecht cynisch werd

Verzoekjes of ik voor een bepaalde wedstrijd kaartjes kan ‘fixen’, laat ik sinds kort wijselijk aan me voorbij gaan. Europol, een autoriteit als het gaat om internationale politie-aangelegenheden en grensoverschrijdend onderzoek, wil sinds afgelopen week iedereen bewust maken van het besmettelijke voetbalvirus dat Matchfixing heet. De centrale boodschap luidt: als we samen de fix-problematiek aanpakken, en als iedereen zijn ogen en oren openhoudt, dan maakt de gokmaffia in de toekomst minder kans in de voetballerij. Alleen aan het haar van Cristiano Ronaldo valt straks nog te fixen…

Maar uitgerekend een week na de concrete onthullingen van Europol over de gokfraude in het voetbal, werd terloops duidelijk hoe groot de imago-schade voor de voetbalsport daadwerkelijk kan zijn. Toen dinsdagavond tijdens de Champions League-wedstrijd Celtic-Juventus de vraag rees of een inzet van Alessandro Matri al dan niet helemaal over de doellijn was geweest, raakte NOS-commentator Arno Vermeulen met zijn opmerking een gevoelige snaar: “De FIFA wil nog altijd niet aan camera’s op de doellijn. Maar ja, dan krijg je dat wedstrijden op sportieve gronden beslist worden, en dat moet je niet hebben..”

ANP-VLM

Alessandro Matri neemt de bal aan namens Juventus. Links Celtic-verdediger Kevin Wilson. Bron: ANP.

Deze cynische opmerking van de NOS-verslaggever deed na een week vol Matchfixing-verhalen de deur dicht. Want wat moeten we er inderdaad allemaal nog van geloven? Net als Europol ziet de Wereldvoetbalbond zichzelf graag als een autoriteit, maar dan op het gebied van een wereldwijd gecreëerde voetbalstructuur. Maar onder leiding van de hoogbejaarde voetbal-dinosaurus Sepp Blatter is het handelen van de FIFA net zo dubieus als van al die Matchfixers bij elkaar. Zolang men het gebruik van technische hulpmiddelen in het voetbal niet toestaat, blijven we net zo goed ver verwijderd van een eerlijk voetbalspel.

Een andere partij die een gemanipuleerde voetbalwereld mede in stand houdt, is de overheid. De mensen uit politiek Den Haag hebben er zogezegd verstand van, en zouden tevens moeten gelden als een autoriteit op het gebied van bestuurszaken en hoofdpijndossiers. Ivo Opstelten, de Minister van Veiligheid en Justitie, veegde snel het Nederlandse straatje schoon. Een samenvatting van zijn reactie: “Matchfixing in Nederland? Nee, daar is geen sprake van. Wellicht in de rest van de wereld, maar hier niet. Maar het is wel een zorgelijk onderwerp.”

Het ambitieuze Europol had de ijdele hoop om in deze zaak medewerking te krijgen van de nationale overheden, maar komt dus van een koude kermis thuis. Het lijkt erop dat Opstelten de Matchfixing-dossiers hooguit als een leuk souvenirtje ziet, om nog eens ontspannen door te bladeren wanneer hij met pensioen is. Best een interessant en spannend onderwerp dat Matchfixing, maar niet leuker dan het boek Voetbal & Maffia van VI-speurneuzen Iwan van Duren en Tom Knipping. Ook dat boek heeft al een plaatsje in zijn boekenkast met fictie…

Gelukkig nemen ze bij de NOS de zorgelijke actualiteit wel serieus. Alleen maakt dat het lastig om het voetbal zelf nog serieus te nemen. Dinsdagavond was dat gevoel dus even hoorbaar in het commentaar van Vermeulen. Waarom opgewonden raken van een doelpunt, als alles zomaar doorgestoken kaart kan zijn? En waarom nog langer pleiten voor camera’s op de doellijn, als het standpunt van de FIFA voor de komende tien jaar toch allang vaststaat?

Fox-VLM

FIFA-baas Sepp Blatter. Bron: Fox.

Desondanks is het heerlijk om bij al die Matchfix-ellende en enge autoriteiten te kunnen wegdromen aan de hand van de schoonheid van het voetbalspel. Juventus speelde godzijdank niet autoritair tegen Celtic, maar was wel superieur. Hoezeer Celtic ook het beste ervan probeerde te maken, Juventus had de wedstrijd in handen en speelde dodelijk effectief. Ook bij Vermeulen ging af en toe de knop om, en was er ruimte om te genieten van de oude meester Andrea Pirlo die nog lang niet versleten is. De 0-3 overwinning van Juventus was glansrijk.

Het leek op een zege waarop niets viel af te dingen, maar met dat soort uitspraken moeten we sinds kort dus heel voorzichtig zijn. Zoals Vermeulen al liet doorschemeren: zowel het beleid van die autoriteiten als het vertoonde spel op de grasmat, zal af en toe met een korreltje zout genomen moeten worden. Bovendien wil de WADA zelfs bij dat korreltje zout nog even controleren of de inhoud écht alleen uit zout bestaat. En voor wie het nog niet wist: de WADA is een internationale dopingautoriteit. Maar u had zeker al zo’n vermoeden?

Door: Erwin Meeks