Terug in de tijd: Ajax-PSV met vele (Oranje-)belangen

Exact drie jaar geleden, op zondag 14 maart 2010, stonden in de Amsterdam Arena Ajax en PSV tegenover elkaar voor een beladen topper in de Eredivisie. Een paar maanden voordat het WK 2010 in Zuid-Afrika van start ging, waar Oranje uiteindelijk de finale zou halen, had deze competitiewedstrijd een Oranje randje. Voor toenmalig bondscoach Bert van Marwijk betekende het immers een van de laatste serieuze krachtmetingen waarbij zijn internationals uit de Eredivisie betrokken waren. Met het oog op het samenstellen van de WK-selectie was het dus een uiterst interessante wedstrijd. We gaan terug in de tijd met een verslag van Ajax-PSV op die bewuste 14 maart 2010:

De wedstrijd in de eredivisie tussen Ajax en PSV is in een 4-1 overwinning voor Ajax geëindigd. Het eerste halfuur was PSV de baas in de ArenA. Ajax-doelman Stekelenburg liet zien dat hij klaar is om als eerste doelman van Oranje naar het WK te gaan. Met een knappe reflex hield hij Ola Toivonen van scoren af. Tegen de verhouding in kwam Ajax op voorsprong via Siem de Jong. Met een prachtig schot bezorgde Emanuelson Ajax vlak voor rust een 2-0 marge. Pantelic tilde de score na de rust naar 3-0. Daarna deed PSV pas iets terug. Stekelenburg had geen antwoord op de strafschop van Dzsudzsák. Het slotakkoord kwam van de voet van Luis Suárez. Hij schoot de geflatteerde 4-1 voor Ajax binnen. Ajax kwam daarmee op een punt van PSV. Het gat met FC Twente is voor Ajax nu nog zes punten.

Tijdens de wedstrijd viel op dat Ibrahim Afellay nog lang niet de volwassen speler is die hij leek te zijn. De international liet zich provoceren door Ajacied Enoh en deelde tot twee keer toe een tik met zijn elleboog uit. Het voorval ontging de scheidsrechter, maar het alziende oog van de camera bracht alles scherp in beeld. Aan de hand van deze beelden zal de tuchtcommissie van de KNVB Afellay ongetwijfeld een schorsing opleggen. Ik vind dit een reden voor bondscoach Van Marwijk om nog eens te overwegen of hij Afellay daadwerkelijk mee moet nemen naar Zuid-Afrika. Op het WK zal hij nog meer worden uitgedaagd dan in de Nederlandse eredivisie. Bovendien moet je als voetballer in die mate tegen je verlies kunnen, dat je niet iemand fysiek geweld gaat aandoen bij een achterstand. Het Nederlands elftal beschikt met Van der Vaart, Sneijder, Robben, Van Persie en Elia al over voldoende creatieve spelers. Een basisplaats voor de Nederlander van Marokkaanse afkomst behoort daardoor niet tot de opties. De afwezigheid van Afellay zal dus niet van doorslaggevend belang zijn voor de resultaten op het wereldkampioenschap. Daarmee ontloop je ook het risico dat Afellay zich tijdens een invalbeurt niet kan beheersen en daarmee voor onrust zorgt.

Ibrahim Afellay (links) in duel met Eyong Enoh van Ajax. Bron: PSV.nl; PicsUnited.

International Demy de Zeeuw onderscheidde zich op een positieve manier. Al vanaf het begin van het seizoen fungeert hij als de draaischijf van Ajax. Ook in de belangrijke wedstrijden staat hij zijn man, zoals eerder dit seizoen in de klassieker tegen Feyenoord. Het inzicht en passing van De Zeeuw die in de zomer AZ verruilde voor Ajax heeft de Amsterdamse club dit seizoen duidelijk goed gedaan. Ondanks dat denk ik niet dat De Zeeuw kans maakt op een basisplaats in Oranje. Het verdedigende blok op het middenveld van Oranje met Mark van Bommel en Nigel de Jong staat als een huis. Zeker als De Jong in de toekomst de onbezonnen overtredingen achterwege laat.

Zou de bondscoach besluiten om De Jong te vervangen door een meer aanvallende speler, dan verwacht ik dat de keuze zal vallen op Van der Vaart. Met zijn fabelachtige techniek en zijn enorme ervaring kan hij Oranje op dit moment meer bijbrengen dan De Zeeuw. Wel is De Zeeuw een goede speler om achter de hand te hebben, waar Van Marwijk altijd op kan rekenen wanneer hij hem nodig heeft. In een wedstrijd zoals Ajax-PSV kunnen de internationals echt laten zien of ze een uitverkiezing waard zijn. De Ajacieden Stekelenburg en De Zeeuw zorgden voor bevestiging, Afellay viel door de mand. Maar beter nu, dan straks tijdens het WK.

Anno nu: Uiteindelijk bleek voor Ibrahim Afellay een WK-selectie het hoogst haalbare in de zomer van 2010. Zijn concurrent Eljero Elia werd een van de smaakmakers op het toernooi waar Nederland de finale haalde, terwijl voor Afellay een rol in de kantlijn was weggelegd. Toch maakte hij niet veel later een droomtransfer naar FC Barcelona, waar de PSV-telg het echter nooit waar kon maken. Een verhuurperiode aan Schalke 04 werd het vervolg, waar hij momenteel te kampen heeft met blessureleed. En ook in Gelsenkirchen was zijn houding en gedrag volgens de media niet altijd onomsteden. Voor een plek in het Oranje van bondscoach Louis van Gaal lijkt de creatieveling daarom voorlopig niet meer in aanmerking te komen…