Een vroeg begin en nog veel werk

Na een veel te korte zomerstop moet het nieuwe voetbalseizoen weer op gang getrokken worden. Aan de gezichten van de betrokkenen te zien, had de zomervakantie best een beetje langer mogen duren. Ondanks dat voetballiefhebbers natuurlijk het liefst 52 weken per jaar de bal zien rollen, is de ongekend vroege start van de nieuwe jaargang (dit in verband met het WK 2014 in Brazilië) niet voor iedereen even gunstig. Het is dan wel een jaarlijks terugkerend fenomeen dat Eredivisieclubs in augustus met een uitgedunde selectie op de foto mogen, maar dit jaar is het wel erg extreem.

Afgelopen week verschenen er berichten over Heracles Almelo, dat nog niet één centrumspits in de selectie heeft. Uit armoede werd in de oefencampagne nota bene Thomas Bruns door de nieuwe trainer Jan de Jonge in de spits geposteerd. Maar arme Thomas kon niet verbloemen dat hij de doelman van de tegenpartij op het veld nog nooit van zó dichtbij had gezien. En RKC Waalwijk heeft nauwelijks zestien volwaardige selectiespelers onder contract staan.. Dan is het dus vreselijk dat het nu al om het ‘echie’ gaat, terwijl er nog meer dan een maand in spelers gehandeld mag – en soms zelfs moet – worden. Dat voelt alsof je op een stadsfiets de Tour de France binnenrijdt, zonder dat je de tijd krijgt om op je racefiets over te stappen.

Gelukkig vonden er in het relatief korte tijdbestek toch een paar opmerkelijke transfers plaats, zodat vol ongeduld naar de competitiestart kan worden uitgekeken. Vaak zorgt het weerzien met oude bekenden voor een hevig verlangen naar het nieuwe seizoen. De terugkeer van Pierre van Hooijdonk bij NAC Breda in 2005 en de inmiddels veelbesproken rentree van Mark van Bommel bij zijn geliefde PSV, zijn voorbeelden uit het recente verleden. Dit jaar strijken Romeo Castelen en Dennis Rommedahl weer neer op de Nederlandse velden. Deze snelle buitenspelers moeten de krappe spelersgroep van RKC letterlijk en figuurlijk vleugels geven, waarbij het te hopen is dat ze blessurevrij blijven.

En alsof verder de rentree van Stijn Schaars (PSV) en Boldizsár Bodor (NAC Breda) in de Eredivisie nog niet opwindend genoeg is, toverde PSV de onverwachte terugkeer van Ji-Sung Park uit de hoge hoed. Een typisch gevalletje van Koreaantje-leef-je-nog?! En ja hoor, de knuffelbare Zuid-Koreaan leeft én voetbalt nog, na een prima periode bij Manchester United en een rumoerige en ongelukkige degradatiestrijd met Queens Park Rangers. In Eindhoven gaan de gedachten direct terug naar 2005, toen PSV onder trainer Guus Hiddink met de Koreanen Park en Lee op een haar na de finale van de Champions League misliep.

Ondanks de haastige en hectische zomerstop, zijn er dus genoeg lichtpuntjes om vol goede moed het voetbalritme op te pakken. Met het grootste lichtpunt in de lichtstad: de komst van Park. Uit (spelers-)nood komen soms de mooiste dingen voort. Het vertrek van de Japanse spelmaker Sjinji Kagawa bezorgde een jaar geleden Borussia Dortmund kopzorgen, of beter gezegd Klopp-zorgen. De bevlogen trainer Jürgen Klopp zat zonder spelverdeler, en de topaankoop Marco Reus bleek een totaal ander type speler. Maar Reus, Götze, Gündoğan en Lewandowski wisten op hun manier wel raad met de leemte die Kagawa achterliet, en Dortmund haalde zowaar de Champions League-finale van 2013, waarin Bayern met 2-1 won.

Ji-Sung Park (rechts) namens PSV in duel met Sol Campbell van Arsenal. Bron: Daily Mail.

Zodoende ging in mei de Cup met de grote oren naar Bayern, maar afgelopen zaterdag kon Dortmund op haar beurt een lange neus trekken richting Bayern, dat bij vlagen werd weggespeeld in de strijd om de Duitse Supercup. Supertalent Mario Götze behoorde echter niet meer tot het geel-zwart van Dortmund, maar vertegenwoordigde nu het rood van Bayern. De middenvelder is begin deze zomer voor een astronomisch bedrag weggekocht bij de club waar hij zijn doorbraak beleefde, zoals dat een jaar eerder ook al met Kagawa gebeurde. Oefenmeester Jürgen Klopp heeft zich dankzij die ervaringen niet van de wijs laten brengen. Bovendien had hij zaterdag 27 juli genoeg aan een blik op het scorebord: een geruststellende 4-2 overwinning op de grootste concurrent, en dat tijdens de seizoensouverture.

Een paar honderd kilometer verderop beleefde ook Ajax-trainer Frank de Boer de vuurdoop voor het seizoen 2013-2014. Net als zijn Duitse collega Klopp, heeft De Boer de afgelopen zomers de steunpilaren telkens zien vertrekken. Het afscheid van Vurnon Anita, Gregory van der Wiel en Jan Vertonghen gaven hem het Titanic-gevoel, maar deze zomer bevindt Ajax zich tot op heden in een rustig vaarwater. Dankzij een zwaarbevochten 3-2 overwinning op AZ won het vertrouwde Ajax, aangevuld met huurling Bojan Krkić, de Johan Cruijff-schaal.

Het besneeuwde Regenboogstadion van Zulte Waregem. Bron: Vandaag.be.

Het is dus wat veel gezegd dat de gaten in menig spelersselectie te wijten zijn aan het korte zomerreces. Want regeren is vooruitzien, en Dortmund, Ajax en PSV snappen dat. In Dortmund lost men tegenwoordig de problemen intern op. Ajax houdt de kudde ‘gewoon’ bij elkaar en PSV geeft de Eredivisie kleur met enkele dure aankopen en het terughalen van oude bekenden. Binnenkort speelt PSV overigens de kwalificatiewedstrijden voor de Champions League tegen Zulte Waregem. En die Belgische club speelt haar thuiswedstrijden in Het Regenboogstadion. PSV strijdt dus in Het Regenboogstadion om de Champions League-pot met goud. Voor wie dat hoort, kan het voetbalseizoen toch niet snel genoeg beginnen? 

Door: Erwin Meeks