Italië en Italiaans voetbal, twee voor de prijs van één

Forza Italia is een boek van de Ierse schrijver Paddy Agnew, voor het eerst uitgegeven vlak na het WK 2006. Maar het opmerkelijke boek is momenteel actueler en interessanter dan ooit tevoren. Nu de allesoverheersende Silvio Berlusconi op zijn oude dag alsnog van zijn voetstuk lijkt te vallen na de zoveelste justitiële ontwikkelingen, staan bij menig Italiaan de nationalistische gevoelens onder druk.

Agnew doet in Forza Italia, The fall and Rise of Italian Football, nauwkeurig en met enige zelfspot uit de doeken hoe hij in 1985 als naïeve Ierse freelance-journalist een leven in Italië denkt op te gaan bouwen. Agnew raakt al gauw verzeild in een verbazingwekkend overlevingsverhaal binnen de Italiaanse maatschappij, van financiële problemen tot gebrek van werkgelegenheid en van problematische huisvesting tot een confronterende taalbarrière. Twintig jaar nadat hij samen met zijn vrouw naar Italië emigreerde, heeft hij dankzij deze doorlopende ontdekkingsreis Italië van binnen en van buiten en van boven tot onder leren kennen. Op het moment dat hij zijn verhaal verwerkt tot een boek, heeft hij zijn leven in het Zuid-Europese land aardig op de rails.

Agnew is inmiddels een vaste correspondent van het Vaticaan en schrijft als ‘man ter plaatse’ en als voetbalromanticus voor de grote Ierse kranten over Italië en het Italiaanse voetbal. Al blijkt uit zijn boek dat die twee dingen eigenlijk hetzelfde zijn. Italië is voetbal, en voetbal is Italië. Dat er zodoende ook veel raakvlakken zijn met de politiek, blijkt uit zijn gedetailleerde beschrijving van de invloed van Silvio Berlusconi op de dagelijkse gang van zaken in Italië. Dit legt haarfijn de nationale impact bloot van de huidige ontwikkelingen, waarbij het eens zo stralende middelpunt Berlusconi, vooral door eigen toedoen, tot het rijk der schaduwen begint te behoren. Voor de pure voetballiefhebber die het wel en wee van Italië verder weinig kan schelen, biedt het boek alsnog genoeg inside-informatie omtrent de voetbalaangelegenheden van de onvermijdelijke Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard en trainer Arrigo Sacchi. Met het begin van een ongetwijfeld rumoerig nieuwe Italiaans voetbalseizoen, is Forza Italia een onmisbaar handboek om tot een maatschappelijke verklaring te komen voor de grillen van de temperamentvolle Italiaanse clubbestuurders, trainers en malafide randfiguren.

De Italiaanse Serie A start op zaterdag 24 augustus 2013 met de spraakmakende terugkeer van het gepromoveerde Hellas Verona op het hoogste niveau, in een wedstrijd tegen titelkandidaat AC Milan.  

Bron: Diesel-ebooks-cdn.make-a-store.com