Tien dingen die opvielen tijdens Portugal- Nederland

De oefeninterland van het Nederlands elftal in Faro tegen Portugal leverde een verdienstelijk 1-1 gelijkspel op. Dankzij een geplaatst schot van Kevin Strootman na ruim een kwartier, stond het grootste deel van de wedstrijd een voorsprong voor Oranje op het scorebord. Pas in de 87ste minuut moesten de mannen van trainer Louis van Gaal alsnog buigen voor de doelgerichtheid van Cristiano Ronaldo, die onoplettendheid van de Oranje-defensie met een intikker afstrafte. De traditionele discussie over de waarde en zin en onzin van een dergelijke oefeninterland maakt een uitvoerige voetbalanalyse overbodig, waardoor VoetLicht Media zich wil beperken tot het noteren van de tien meest opvallende feiten:

1. Allereerst die vreselijk irritante groene laserlamp, die onvermijdelijk lijkt te worden bij dit soort aangelegenheden. Vooral de kalende schedel van Arjen Robben en het gezicht van Robin van Persie waren het doelwit.

2. Ondanks een geweldige nieuwe generatie Portugees voetbaltalent, met onder andere André Martins, Machado en Amorim, blijft de tactiek van Portugal eenzijdig en voorspelbaar: alle ballen op Cristiano Ronaldo. Je kunt het ze haast niet kwalijk nemen, want wereldvedette Ronaldo bewees met zijn loopacties en zijn doelpunt opnieuw van doorslaggevende waarde te zijn. Maar een meer afwisselend spelpatroon en samenspel zou toch echt geen kwaad kunnen…

3. Het debuut van Paul Verhaegh in Oranje was er een om te onthouden. De rechtsback speelde geïnspireerd, foutloos en soms ietwat sober, maar kan daarmee terugkijken op een prima debuut.

4. Keeper Michel Vorm is alweer vroeg… in vorm. Bij afwezigheid van Tim Krul nam Vorm de plaats onder de lat uitstekend over. Hij had enkele goede reflexen in huis en straalde rust uit, wat ook het veel geplaagde verdedigingsduo bestaande uit Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi van Feyenoord goed leek te doen. Analist Ivar Hoekstra meent echter dat Vorm door zijn beperkte lengte slechts een goede lijnkeeper zal blijven. Die bewering raakt naar aanleiding van de wedstrijd tegen Portugal echter kant noch wal, aangezien Vorm ook ‘door de lucht’ niet in de problemen kwam. En in de Premier League bij Swansea City toonde Vorm zich tevens een prima allround-keeper. Maar wij hebben het idee dat analist Hoekstra het BBC-programma Match of the day wel eens aan zich voorbij laat gaan…

5. Waar de potjes tegen Portugal traditioneel uitlopen op wedstrijden vol frustratie, pesterijen, gemene overtredingen en provocaties, daar was deze oefeninterland met recht vriendschappelijk te noemen. Scheidsrechter Mazzoleni zorgde wat betreft de kaarten voor een gelijke eindstand: 1-1, één voor Nederland (Martins Indi) en één voor Portugal (Miguel Veloso). 

Teletekst-Portugal-Nederland

Bron: NOS Teletekst.

6. Georginio Wijnaldum: van aanjager en trotste aanvoerder bij PSV tot ‘meevoetballer’ bij Oranje in de schaduw van routiniers Rafael van der Vaart en Kevin Strootman. Dat vinden wij helemaal niet erg, dat is bruikbaar binnen het leerproces van de nog altijd maar 22-jarige groeibriljant. Wijnaldum kent zijn plaats, en bewees in zijn ondergeschikte rol als rechtermiddenvelder desondanks zijn nut.

7. Cristiano Ronaldo dacht in de eerste helft even verhaal te gaan halen bij Martins Indi na een doortastende charge op diens enkel, maar maakte snel rechtsomkeert toen hij de onverstoorbare beer Martins Indi in de ogen keek. Toch nog maar even een blokje om…

8. De nummer 10 van Portugal is de lichtvoetige balvirtuoos Danny, met een fabelachtige techniek, tactisch inzicht en scorend vermogen. Maar dat zou je doorgaans niet zeggen als je hem in het shirt van Portugal ziet. Ook tegen Nederland was hij geen schim van de speler die hij bij Zenit St. Petersburg kan zijn. Mede door een loopbaan met veel blessureleed lijkt de ruwe diamant Danny nooit meer op internationale podia te schitteren. Danny kan simpelweg de belasting niet aan om altijd dwingend te spelen.

9. Robin van Persie kan de belasting wel met gemak aan, maar staat in vergelijking met zijn club Manchester United bij Oranje veel meer geïsoleerd. Het resultaat is dat Van Persie namens Nederland slechts spaarzaam zijn klasse kan laten zien, terwijl hij in de Engelse competitie een abonnement lijkt te hebben op de uitblinkersrol.

10. Coachen en protesteren doe je in Portugal nooit alleen. Een bank vol assistenten en begeleiders veerde tot vervelends toe op, wanneer Portugal vermeend arbitrair onrecht werd aangedaan. Een geïrriteerde Patrick Kluivert, assistent van bondscoach Louis van Gaal, bood wat tegenwicht, maar bleef wel keurig op zijn stoeltje zitten.