Pijnlijke momenten voor uitstraling van voetbalsport

De Wereldvoetbalbond FIFA wil benadrukken dat clubs, spelers en trainers ook in het nieuwe seizoen representatief moeten zijn voor de voetbalsport. Respect staat hoog in het vaandel en een professioneel topsportklimaat wordt aangemoedigd op het gebied van stadions, trainingsvoorzieningen, spelersselecties en supportersfaciliteiten. Na de prille seizoenstart in enkele Europese (top-) competities, kunnen een paar momenten worden genoteerd waarop het voetbal desondanks in meer of mindere mate in diskrediet werd gebracht:

Geen zin in het bekertoernooi:
Gepassioneerde Italiaanse voetbalgekken zullen het moeilijk erkennen, maar het algehele falen van de Serie A-deelnemers in het Italiaanse bekertoernooi lijkt geen stom toeval. In het afgelopen voetbalweekeinde verloren in de derde ronde van de Coppa Italia vier clubs uit de hoogste afdeling van lager geklasseerde teams. Voor een deel lijkt de oorzaak een niet reële verdeelsleutel omtrent de degradatie uit het Italiaanse hoogste voetbalniveau. Clubs zoals het recent gedegradeerde Siena en Pescara haalden in de eerste officiële gelegenheid van het nieuwe seizoen hun gram tegen de qua voetbalkwaliteit gelijkwaardige Serie A-clubs Livorno en Torino. Ook het veel hoger aangeschreven Genoa liet het lopen tegen Spezia (2e divisie) en Cagliari maakte er helemaal een blamage van tegen Frosinone (3e divisie). In deze wedstrijden kwam ook een schijnbaar schrijnend gebrek aan motivatie aan het licht. Met professionalisme en een topsportklimaat heeft dit dus niets te maken, maar met een berekenend en niet-reëel voetbalbeleid des te meer.

Wayne Rooney doet even iets voor zichzelf:
Het Engelse ‘enfant terrible’ Wayne Rooney is in een verwarde en boze bui. Eigenlijk wil hij weg bij Manchester United, als zijn perspectief of speeltijd onder de nieuwe manager David Moyes even gering blijft. Maar diep van binnen draagt hij nog graag het shirt van United, vooral vanwege de hoge garantie op (Engelse) hoofdprijzen. Het resultaat is een vertwijfelde en voorzichtig stampvoetende Rooney, die zich onttrekt aan het groepsproces. Tijdens zijn invalbeurt op de eerste Premier League-speeldag tegen Swansea City, bereidde hij op knappe wijze het wonderschone vierde doelpunt van Danny Welbeck voor. Het vieren van succes en doelpunten liet hij echter helemaal aan zijn ploeggenoten over. Tijdens het collectieve juichen om een doelpunt deed Rooney verderop als een klein kind ‘even iets voor zichzelf’. Van respect voor zijn sport, club en teamgenoten was weinig sprake, al deed de verongelijkte Engelsman wel zijn sportieve plicht (1 assist).

Wayne Rooney (rechts) met ploeggenoot Rio Ferdinand voorafgaand aan de wedstrijd. Bron: Standard.co.uk

Verdediging Hamburger SV, een goedkope zeef:
Het gaat misschien wat ver om te zeggen dat ze het totale voetbal in diskrediet brachten, maar de verdediging van Hamburger SV bewees de club en de Bundesliga afgelopen zaterdag geen goede dienst. Bij rust stond HSV nota bene nog 1-1 gelijk tegen Hoffenheim, dankzij een benutte penalty door Rafael van der Vaart. Maar na de rust wisten Volland en Modeste het net namens Hoffenheim gemakkelijk te vinden, en direct gingen de schouders omlaag bij de defensie uit Hamburg. De heren Westermann, Diekmeier, Sobiech en doelman Adler vielen als los zand uit elkaar en leken alle communicatielijnen te hebben verbroken. Zwijg over professionalisme of sportieve plicht, want de laatste linie toonde zich een goedkope zeef. Zelfs de daarvoor nog aanvaardbare doelman René Adler kreeg een lankmoedige houding over zich heen. Hoffenheim-spelers Modeste en Vestergaard schroefden kinderlijk eenvoudig de eindscore op naar 1-5.

Jeroen Verhoeven, geen reclame voor de Eredivisie:
Het is een ietwat gevoelig onderwerp en goedkope (pizza-)grappen zijn erg ongepast, maar we kunnen er niet omheen dat FC Utrecht-doelman Jeroen Verhoeven te dik is voor de Eredivisie. Hoewel niet allemaal zijn schuld, maar bij afwezigheid van eerste doelman Robbin Ruiter kreeg Verhoeven zes doelpunten van FC Twente om de oren. Vanwege zijn zware lijf laat de keeper zich regelmatig op kolderieke wijze op de grond vallen. Het lichtgele doorlopende tenue accentueerde zijn postuur overigens des te meer, waardoor de televisiebeelden van FC Utrecht- FC Twente bepaald niet representatief waren voor de Eredivisie. In zijn tijd bij FC Volendam was Verhoeven een nuttige lijnkeeper, maar voor het topsportklimaat van FC Utrecht moet tegenwoordig toch een jeugdige en fitte doelman aan de A-selectie kunnen worden toegevoegd.

Armzalig Anzhi:
De eerder besproken crisis bij FC Anzhi Makhachkala in het artikel De vijf meesterzetten van ‘verantwoord’ Anzhi heeft ertoe geleid dat er, met alle respect, een zooitje ongeregeld op het veld staat tijdens de wedstrijden in de Russische competitie. Na de complete leegloop van dure buitenlandse vedetten, met de transfer van Mbark Boussoufa naar Lokomotiv Moskou als meest recente voorbeeld, verloor Anzhi deze speelronde ook kansloos met 3-0 van Zenit St. Petersburg. Dit soort wanvertoningen als gevolg van impulsieve en megalomane miljardairs doen afbreuk aan de voetbalsport. Armzalig Anzhi doolt door de Premjer-Liga zonder dat iemand weet wat deze club nog in de (nabije) toekomst te wachten staat.

Door: Erwin Meeks en Eindredactie VoetLicht Media.