Kwakkelende start Valencia zonder clubicoon Albelda

Gareth Bale verhuist voor het onvoorstelbare bedrag van 99 miljoen euro van Tottenham Hotspur naar Real Madrid, en is daarmee in één klap de duurste voetballer uit de geschiedenis. Wat we daardoor ook zeker weten: voor het zoveelste jaar op rij zal de titelstrijd in Spanje worden beslecht door de grootmachten Real Madrid en FC Barcelona. Die laatste club versterkte zich immers in een eerder stadium met het eveneens zeer waardevolle supertalent Neymar. Aangezien Real en Barça verder over spelerselecties beschikken waar de overige ploegen in La Liga alleen maar van kunnen dromen, is de spanning bovenaan de ranglijst ver te zoeken. Desondanks blijven er een aantal ploegen over die het volgen waard blijven, en die een verhitte strijd zullen uitvechten om de titel ‘best of the rest’. Valencia, Atlético Madrid, Sevilla, Real Sociedad en Athletic de Bilbao zijn daar voorbeelden van.

De recente leegloop aan dragende spelers bij de subtoppers is een andere reden waardoor FC Barcelona en Real Madrid meer dan ooit op een voetstuk staan. De amusementswaarde en schoonheid van het spel moet voor een club zoals Valencia zodoende uit randfactoren worden gehaald, zoals clubliefde, familietradities, een herkenbare speelstijl en spelers waarmee men zich kan identificeren. Het regelmatig binnenslepen van bekers, trofeeën en sportieve successen is voor veel supporters niet meer de voornaamste reden om Valencia een warm hart toe te dragen. Fan van Valencia ben je gevoelsmatig vanwege de uitstraling van de club, de indrukwekkende historie en haar naam als springplank voor potentiele (Spaanse) topspelers.

David Albelda. Bron: The Guardian.

Afscheid van clubicoon David Albelda

Wat betreft die gevoelsmatige betrokkenheid heeft Valencia CF een ingrijpende zomer achter de rug. Voor het eerst sinds 1996 was aanvoerder David Albelda niet meer het stralend middelpunt van de spelersselectie bij terugkomst van de zomervakantie. De middenvelder zette op 35-jarige leeftijd een punt achter zijn bewonderenswaardige voetballoopbaan, die volledig in het teken stond van zijn geliefde Valencia. Tussen 1996 en 2013 stond Albelda nooit ergens anders onder contract, al werd hij voor de eeuwwisseling wel tot twee keer toe verhuurd aan Villareal CF om ervaring op te doen. Nooit zou zijn innige band met Valencia verbroken worden, ook niet toen in 2007 de Nederlandse trainer Ronald Koeman tijdelijk geen prijs stelde op de eigenzinnige Spanjaard.

Aanjager binnen topformaties

David Albelda was de aanjager van het topteam dat in 2000 de finale van de Champions League haalde, waarin na strafschoppen verloren werd van Bayern München. Een jaar eerder had de Spaanse grootmacht ook al de belangrijkste Europese voetbalfinale verloren, toen van Real Madrid. Albelda was er destijds nog niet bij, aangezien hij in het seizoen 1998-1999 zijn tweede verhuurperiode bij Villareal afwerkte. In 2004 was er wel eindelijk een tastbare prijs voor de club uit De Sinaasappelstad: ten koste van Olympique Marseille werd de UEFA Cup gewonnen. David Albelda werd in die jaren omringd door topspelers zoals doelman Santiago Cañizares, de watervlugge buitenspeler Joaquín, strateeg Pablo Aimar en doelpuntenmaker Mista. Ook middenvelders Vicente en Rufete ontwikkelden zich tot gerespecteerde spelers. Door de schuldenberg en de wankele financiële situatie was Valencia in de jaren erna genoodzaakt om telkens de zorgvuldig begeleidde paradepaardjes zoals David Villa, David Silva, Jordi Alba en Juan Mata te verkopen. Langzaam raakte daarmee ook de wedloop om de hoofdprijzen uit zicht, maar Albelda bleef zijn club als aanvoerder door weer en wind trouw.

Weemoed naar een prijzenpakker

Nu Valencia niet meer op de ervaren en beheerste Albelda kan rekenen, kent men een kwakkelende start van het nieuwe Spaanse voetbalseizoen. De ploeg is zoekende, mede doordat tevens topscoorder Roberto Soldado naar Tottenham Hotspur is vertrokken. Nadat in de eerste speelronde nog wel ‘gewoon’ gewonnen werd, was afgelopen zaterdag Espanyol met 3-1 te sterk voor het nog niet ingespeelde Valencia. Ongetwijfeld zal de club snel weer haar vertrouwde plaats vlak achter de topclubs FC Barcelona en Real Madrid innemen, maar dat maakt het gemis van clubicoon Albelda er voorlopig niet minder op. De huidige generaties zullen blijven terugverlangen naar de stuurse blik en het dwingende spel van de gestopte publiekslieveling, al was het maar omdat David Albelda de laatste Valencia-speler was die vol trots hoofdprijzen aan het publiek kon tonen.

Door: Erwin Meeks