Heeft u een kleine bijdrage voor de Eredivisie?

Het Eredivisie-seizoen 2013-2014 is sinds een paar weken bezig, maar tot op heden is het armoede troef voor de Nederlandse voetballiefhebbers. Alleen AZ overleefde een Europese voorronde ternauwernood, in de enerverende Europa League-tweekamp met het Griekse Atromitos, die nota bene op vrijdagochtend uitgespeeld moest worden na brand in het stadion. FC Utrecht ging eerder beschamend onderuit tegen een Luxemburgse dwerg en Vitesse zette zichzelf voor lul tegen FC Petrolul Ploiești uit Roemenië. Feyenoord blies de aftocht tegen FK Krasnodar: een ingecalculeerde nederlaag na de uitermate zwakke seizoenstart. PSV verloor uiteindelijk in de Champions League-voorronde zoals verwacht van het veel sterkere AC Milan. Ondertussen gebeuren ook binnen de landsgrenzen dingen die het bedenkelijke voetbalniveau nogmaals onderstrepen. Reden genoeg voor VoetLicht Media om Eredivisie-kenner en redactielid K. Kusters naar diens mening te vragen:

Welke ontwikkeling is het meest typerend voor de staat van het Nederlandse voetbal?

“PEC Zwolle zien we momenteel als koploper van de Eredivisie. Op zich is dat een zeer knappe en verdiende prestatie van de ploeg van trainer Ron Jans, maar, met alle respect, het zegt genoeg over het niveau van de huidige Eredivisie. De traditionele top drie met Feyenoord, Ajax en PSV zou het niet eens zover moeten laten komen. Al zijn er natuurlijk wel de nodige verklaringen voor deze stand. Door de zowel kwalitatieve als financiële uitholling van de Nederlandse voetbalcompetitie, is het een noodzaak om creatief met het budget om te gaan. In Overijssel laten ze zien dat te kunnen, maar de gevestigde topploegen missen gewoonweg de financiële armslag om aan het ‘oude’ verwachtingspatroon te voldoen.”

PEC Zwolle viert feest na weer een treffer van uitblinker Youness Mokhtar. Bron: Spitsnieuws.nl.


Zijn er nog meer verklaringen, behalve het beperkte budget?

“Het niveau van de Eredivisie is gewoon drastisch gedaald over de jaren heen. Steeds kwamen er uitstekende spelers voort uit de jeugdopleidingen van met name Ajax en Feyenoord. Nog steeds breekt bij de topclubs een groot aantal talenten door, maar Tonny Vilhena en Dico Koppers zijn van een ander niveau dan Wesley Sneijder en Giovanni van Bronckhorst. Daarnaast zorgde voorheen vernuftig scoutingsbeleid voor de toetreding van (latere) topspelers. Clubs zoals FC Groningen, sc Heerenveen, FC Twente en AZ waren daar een aantal jaar heel bedreven in, maar missen nu zelfs soms het geld voor een dergelijke investering. Het risico dat een investering verkeerd uitpakt, kon een aantal jaar geleden nog wel opgevangen worden. En als we het dan over de afgelopen jaren bekijken, kunnen we ook zeggen dat elk seizoen de sterkhouders van deze elftallen werden weggekaapt in de transferperiode, vaak door buitenlandse clubs, in handen van steenrijke eigenaars. Hierdoor zijn deze elftallen in principe telkens weer terug bij af.”

Is het jonge en sprankelende PSV niet een lichtpuntje in deze moeilijke tijd?

“Met goede hoop begon PSV aan zijn internationale seizoen, voor het eerst in jaren weer eens in de Champions League. Als eerste trof de ploeg uit Eindhoven het Belgische Zulte Waregem. PSV liet in deze wedstrijden goed verzorgd voetbal zien, en verbaasde vriend en vijand met het jeugdige talent Bakkali, die tevens in de Eredivisie zijn stempel drukte. De tweede horde op weg naar het hoofdfase van de Champions League was echter schrikken, want AC Milan werd geloot. Hier begon volgens mij de echte test voor de ploeg van trainer Philip Cocu. Bij het gelijkspel in de thuiswedstrijd tegen Milan had er meer in gezeten voor PSV. Zoals van te voren was voorspeld, werd het in de uitwedstrijd een veel te lastige klus. Milan bleek op alle fronten te sterk, maar PSV verdient wel een
compliment voor het vlugge en frisse spel wat ze met name in die eerste ontmoeting hebben laten zien. Wellicht dat de club uit Eindhoven zich alsnog kan bewijzen in de Europa League. Over de teloorgang van de Eredivisie kun je verder lang en breed blijven praten, maar door de slechte financiële concurrentiepositie is het moeilijk om op korte termijn voor een omslag te zorgen. Misschien moeten de clubs ter ondersteuning gaan collecteren langs de deuren. Heeft u misschien een kleine bijdrage voor de Eredivisie?”

Door: K. Kusters en Eindredactie VoetLicht Media