Schalke 04: bewogen tijden in de Veltins Arena

De huidige zestiende plaats in de Duitse Bundesliga is bepaald niet wat Schalke 04 voorafgaand aan dit seizoen had ingecalculeerd. Toegegeven, we zijn pas drie speelrondes op weg, maar het machteloze spel en gebrek aan creativiteit leidden reeds tot een lichte crisis in Gelsenkirchen. De weinig flamboyante trainer Jens Keller zit op de schopstoel, maar zal zich gesterkt voelen door de recente transferontwikkelingen. Dat velen de wenkbrauwen fronsen bij de overgang van Kevin-Prince Boateng van AC Milan naar Schalke 04, zal trainer Keller een Duitse braadworst wezen. De komst van de Ghanees-Duitse voetballer moet voor creativiteit en aanvallende impulsen zorgen. Vanwege deze bewogen week in Gelsenkirchen richtte VoetLicht Media het vizier op Schalke 04, en noteerde een paar belangrijke ontwikkelingen in en om de Veltins Arena.

Keller is geen killer
Met trainer Jens Keller staat er geen trainer met internationale uitstraling voor de spelersgroep van Schalke. Het ontzag voor zijn capaciteiten zal hij dus op een andere manier moeten afdwingen, maar dat doet Keller minimaal. Vanuit zijn persoonlijkheid is Keller tevens geen killer, en dat breekt hem op nu het slecht gaat. De ingetogen oefenmeester wordt intern nog altijd gezien als de doorgeschoven ad-interim, waardoor hij niet de onaantastbaarheid heeft om ‘even’ de boel op scherp te zetten. Bruno Labbadia overkwam hetzelfde bij VFB Stuttgart, en vloog als eerste Bundesliga-trainer dit seizoen de straat op, na slechts drie wedstrijden. In crisistijden wordt in de voetballerij een kille vorm van crisismanagement gevraagd, waarbij een hoofdcoach het gezag moet hebben om soms buiten de lijntjes te kleuren. Dat Schalke 04 juist nu topaankoop Boateng binnenhaalt, is echter een hart onder de riem voor Keller. Voor het bestuur, onder aanvoering van algemeen directeur Horst Heldt, weegt diens geduldige werkwijze blijkbaar zwaarder dan zijn gebrek aan autoriteit, reputatie en geldingsdrang.

Schalke 04-trainer Jens Keller. Bron: Sueddeutsche.de.

Veel goals, weinig punten
De statistieken van Schalke 04 zijn vanwege het nog prille voetbalseizoen snel verzameld: een spectaculair gelijkspel tegen HSV (3-3), een ruime nederlaag tegen Wolfsburg (4-0) en een jammerlijke zeperd tegen Hannover 96 (2-1). Wat direct opvalt is het grote aantal tegendoelpunten, alsmede de vier doelpunten die Schalke zelf toch wist te produceren. Tel daar nogmaals vier goals uit de gewonnen Europa League-voorronde tegen het PAOK Saloniki van trainer Huub Stevens bij op, en de aanvalslinie van Schalke mag niet meer ter discussie staan. Met Klaas-Jan Huntelaar, Jefferson Farfan, Chinedu Obasi en de slim bij Mainz weggekochte goaltjesdief Adam Szalai, beschikt men over een voorhoede die tot de top van Bundesliga behoort. Bovendien pikken Huntelaar en Szalai keurig om beurten hun doelpuntjes mee. Alleen aanvaller Teemu Pukki valt uit de toon. De Finse Pukki is talentvol, maar ook te statisch en te onzelfzuchtig om als vaste invaller regelmatig tot scoren te komen.

Timo Hildebrand als hangslot op de deur
Een van de gevleugelde uitspraken van Johan Cruijff is, dat je meer goals moet maken dan je tegenstander om te kunnen winnen. Zoals gezegd is er met het scorend vermogen van Schalke weinig mis, maar wringt defensief de schoen. Ondanks de aanwezigheid van de ervaren aanvoerder Benedikt Höwedes, aankoop Felipe Santana en de talenten Sead Kolašinac en Kyriakos Papadopoulos, regent het tegendoelpunten in Gelsenkirchen. Alleen de geroutineerde doelman Timo Hildebrand onttrekt zich met zijn spectaculaire reflexen aan de malaise, maar het is geen geheim dat de clubleiding liever zou zien dat de jonge doelmannen Ralf Fährmann en Lars Unnerstall klaar zouden zijn voor het grote werk. Tot die tijd moet Hildebrand toezien hoe zijn verdediging hem laat bungelen als het broze hangslot op de Schalke-deur.

Julian Draxler. Bron: Sueddeutsche.de .

Het doortrekken van de zuivere lijn
Tot slot heeft Schalke 04 de laatste jaren een reputatie opgebouwd als club met een prikkelende ‘Spielmacher’. Lincoln, Ivan Rakitić en Lewis Holtby zijn een paar bekende voorbeelden die werden weggekocht door onder meer Sevilla en Tottenham Hotspur. De zeer talentvolle Julian Draxler leek de volgende telg te worden in ‘de zuivere lijn’ van enerverende spelmakers, maar hij manifesteert zich momenteel meer als linkermiddenvelder. Met de komst van Kevin-Prince Boateng beschikt men echter alsnog over een creatieve speler die graag achter en tussen de spitsen opduikt.

Kortom, de randvoorwaarden voor een succesvol seizoen van Die Königsblauen zijn ruimschoots aanwezig, zeker wanneer de verdediging beter op elkaar ingespeeld raakt. De club wordt door sommigen nog altijd gezien als de eeuwige tweede, nadat in 2001 Bayern München door een goal in de blessuretijd op de laatste speeldag de landstitel veroverde ten koste van Schalke. Maar zelfs die gehate tweede plaats, is momenteel voor Schalke 04 té ver uit zicht.

Door: Erwin Meeks en Eindredactie VoetLicht Media