De kwalificatieweek: belangrijk en belachelijk

Nederlandse voetballiefhebbers hebben sinds dinsdag 10 september alle reden tot juichen: Oranje gaat naar het WK-voetbal 2014 in Brazilië. Een gelijkspel tegen Estland en een overwinning in Andorra waren voor de ploeg van bondscoach Louis van Gaal genoeg voor een WK-ticket. Toch was het niet bepaald een uitbundige feestweek. De povere vertoningen tegen de voetbaldwergen van Europa waren daarvan een voorname oorzaak, maar ook het gerommel met randzaken zorgde voor een vreemde sfeer. In het hedendaagse voetbal is het moeilijk om onderscheid te maken tussen belangrijk en belachelijk. Daarom maakt VoetLicht Media een zo goed mogelijke inventarisatie van de recente gebeurtenissen:

Belangrijk: Nederland is aanwezig op het grootste voetbalevenement ter wereld. In de kwalificatiepoule hebben onder meer Hongarije, Roemenië en Turkije definitief het nakijken. Toch bestaan er kopzorgen. De verdediging blijft de achilleshiel van het elftal, met Stefan de Vrij als ongelukkig middelpunt, die zowel bij zijn club Feyenoord als bij het Nederlands elftal door een diep dal gaat. Ook doelman Michel Vorm vertoeft niet op grote hoogten: diverse ‘kenners’ vinden hem te klein om als eerste keeper van Oranje te kunnen fungeren. Naar hoge bergen is het met een vergrootglas zoeken wat betreft het nationale team. Het samenspel is stroef en onwennig (wat wil je na de zoveelste nieuwe opstelling?) en de spelvreugde straalt er bepaald niet vanaf. Gelukkig toonde Robin van Persie zich de professional die hij ook bij Manchester United is, en scoorde hij twee cruciale en mooie doelpunten tegen Andorra.

Belachelijk: Johan Derksen creëert in het televisieprogramma Voetbal International voor de zoveelste keer hetzelfde stigmatiserende beeld van trainer Van Gaal: een absolute topcoach, maar een walgelijke persoonlijkheid. De bondscoach voelt zicht op zijn beurt geroepen om de volgende dag zijn gal te spuwen over de ‘mensonterende’ opmerkingen bij VI, waar door de media met een aantal suggestieve vragen gebruik én misbruik van wordt gemaakt. De uitspraken aan de stamtafel van RTL7 mogen ongenuanceerd en pijnlijk zijn, maar Van Gaal mag niet vergeten dat Voetbal International de laatste jaren vooral een amusementsprogramma is geworden. Met een commerciële insteek bovendien, waarbij men verlegen zit om aandacht, kijkers en interactie met de voetbalwereld. Van Gaal meent dat VI in een kijkers-behoefte voorziet door hem publiekelijk af te branden. Maar juist met zijn boze reactie voorziet Van Gaal dus zelf in andere een behoefte: de natuurlijke zucht naar commotie bij VI.

Robin van Persie: opnieuw belangrijk voor Oranje. Bron: NU.nl

Belangrijk: Een fitte Wesley Sneijder is een belangrijke speler voor dit Nederlands elftal. Hij is tweebenig, heeft overzicht en inzicht, een goed schot, een nauwkeurige steekpass en neemt de boel op sleeptouw. Een belangrijke voorwaarde is dat hij langdurig fit is en dat hij in vorm is. Dat komt namelijk zijn betrokkenheid en zelfvertrouwen ten goede, waardoor hij weer het raspaardje van weleer kan uithangen. Wanneer de Galatasaray-middenvelder genoodzaakt is om tijdelijke tekortkomingen te compenseren met werklust, dan wordt het raspaardje een verdwaald werkpaard met een paar heldere momenten per wedstrijd. En daar zit eigenlijk niemand op te wachten, en niemand om te juichen. Zelfs Van Gaal niet. Goedkope motivatietrucs heeft Sneijder na meer dan tien jaar topvoetbal niet meer nodig. De bondscoach zal een belangrijke conclusie moeten trekken: Sneijder is in potentie een bepalende speler, die zelf heel goed weet wat goed voor hem is.

Tot slot, Ronduit beschamend: Als voetbalverslaggever of doorsnee voetballiefhebber moet je jezelf tegenover de samenleving doorlopend verantwoorden over de terreur van matchfixing, exorbitante salarissen, supportersgeweld, idiote transfervergoedingen, tenenkrommende interviews (Hans Kraay jr. versus Louis van Gaal), domme uitspraken en oppervlakkige praatprogramma’s. Die lijst groeit echter in een hoog tempo. De afbrokkelende status van de Nederlandse Eredivisie is op sportief gebied al beschamend, maar maakt het richting de gehele maatschappij ook moeilijk uit te leggen waar we ons in godsnaam druk om maken. En nog belangrijker: waarom we daar zoveel geld insteken?! Wie de schoonheid van het voetbal wil laten zegevieren, moet tegenwoordig met een verdomd goed betoog komen. Want per saldo overheerst toch vooral een beeld van waanzin en misplaatste arrogantie.

Op deze vrijdag de dertiende in 2013, is daarom in mijn ogen dat voetbalwereldje vooral belachelijk. Maar we gaan wel naar het WK in Brazilië. Lekker belangrijk!

Door: Erwin Meeks