Elf seconden stilte voor de WK-kansen van Oranje

Na mijn research rondom de WK-loting van vrijdag 9 december 2009 in Kaapstad, had ik niet verwacht ooit nog Lothar Matthäus terug te zien achter de FIFA-desk. Ik had het mis. Als je bij één van de meest cruciale lotingen ter wereld een zeer dubieuze rol hebt gespeeld, dan heb je naderhand als het ware ‘de schijn tegen’. Maar voor de FIFA maakt het allemaal niet uit dat Matthäus zich in 2006, vooral volgens de heilig in een complottheorie gelovende Italianen, had ‘verbrand’ aan zogenaamde opgewarmde balletjes. De Wereldvoetbalbond neemt het allemaal niet zo nauw met haar eigen geloofwaardigheid en autoriteit.

Volgens FIFA-baas Sepp Blatter bestaat één minuut stilte uit exact elf seconden, dus dan hoef je niet te verwachten dat er op andere gebieden wel sprake is van wederzijds respect, aandacht voor gevoelens en het in acht nemen van normen en waarden. Dus stond de omstreden Duitse voetbalicoon afgelopen vrijdag 6 december gewoon weer balletjes uit een glazen kom te graaien, dit keer met als doel om tot een groespindeling voor het WK 2014 in Brazilië te komen.  

De dood van Nelson Mandela, nog geen 24 uur voor de WK-loting in Brazilië, had het minutieus uitgestippelde loting-draaiboek drastisch in de war gestuurd. Blatter had met zijn goed voorbereide onemanshow nog zo gerekend op alle aandacht, maar moest zichzelf met frisse tegenzin ondergeschikt maken aan het ingrijpende overlijden van de grootste anti-apartheidsstrijder uit de geschiedenis. Zijn in de verklaring genoemde ‘goede vriend’ Mandela had in één grijs haartje meer idealen dan Blatter in zijn hele lijf. Eigenlijk lag het dus wel in de lijn der verwachtingen dat de seniele FIFA-baas vroegtijdig een einde zou maken aan het eerbetoon voor Mandela. Maar het blijft natuurlijk respectloos, mensonterend en absurd om na elf seconden stilte in de microfoon te gaan brullen alsof je een kleuterklas in recordtempo enthousiast moet maken voor een schoolreisje naar de Efteling.

Hard Gras publiceerde naar aanleiding van het WK 2010 in Zuid-Afrika het verhaal ‘Mandela wint de wereldcup’ van intellectueel en Afrika-kenner Simon Kuper. Een aanrader voor een respectvolle kijk op het leven van Mandela, in voetbalperspectief. Bron: Hard Gras.

Wat volgde was een redelijk ongepaste en vooral ontzettend langdradige reclameshow voor het aanstaande WK en Brazilië als sambaland. Dat het hele circus eromheen tegenwoordig bijna twee uur moet duren, is nog een erfenis van het eveneens oneindige festival  rondom de loting van 2009 in Kaapstad, waar de commercialisatie van deze formele aangelegenheid definitief toesloeg. Als toetje werd dan na bijna twee uur gapen eindelijk de voorloting (ja, wat een grap hè) en de échte loting verricht (laten we die dan maar de hoofdloting noemen?). Ik verwacht dat er bij de loting voor het WK 2018 in Rusland ook al sprake zal zijn van een ‘naloting’. Dan zal de hoofdloting subtiel worden omgezet naar een gunstiger scenario voor gastland Rusland, terwijl boven in beeld een geldmeter begint te lopen. Dan wordt het een soort Miljoenenjacht op voetbalniveau, waarbij in dat geval de vast en zeker herkozen stokoude Blatter in een vlaag van verbijstering op de rode knop drukt… Bij de FIFA kan het allemaal.

Wat met de huidige loting duidelijk is geworden, is dat de medische staf van het Nederlands elftal geen pilletjes tegen heimwee mee hoeft te nemen richting Brazilië. Spanje zal zich in de openingswedstrijd naar een zakelijke 3-0 overwinning tikken, en daarna zal men op pijnlijke wijze kennismaken met de voor Oranje niet af te stoppen Alexis Sánchez en Arturo Vidal van Chili. Tot slot zal het slecht uitgebalanceerde team van bondscoach Louis van Gaal de wilskracht en wedstrijdinstelling van Australië niet kunnen evenaren, waarna de eerstvolgende vlucht huiswaarts genomen kan worden. Kortom: hoe sneu ook voor sterspelers Robin van Persie en Arjen Robben: ze hoeven hun koffer in Brazilië amper uit te pakken. Tijdens de smakeloze WK-loting aan de kust van Brazilië, zijn in mijn ogen de WK-kansen van Oranje dus reeds overleden en begraven. De FIFA en Sepp Blatter zullen na afloop ongetwijfeld elf seconden stilte gehouden hebben. Of anders ik wel.

Door: Erwin Meeks