Bloggers/ webmasters: let op als u deze e-mails krijgt

Bloggers en webmasters opgelet! De afgelopen maanden worden websites uit verschillende branches benaderd met het verzoek tot link-uitwisseling, om zodoende tot een ‘kosteloze’ SEO-deal te komen. Helaas is de inhoud en de intentie van het bericht niet zo oprecht als dat deze in eerste instantie lijkt. De e-mails maken namelijk deel uit van een netwerk van SEO-spam, of meer bepaald: SEO-scam.

Waaraan zijn deze e-mails te herkennen?

  • De recente SEO-scam-mails zijn voornamelijk afkomstig van een zekere ‘Lotte de Vries’, namens de website Rankingscreator.com. Deze berichten worden gestuurd onder het adres lotte@kostelozeseo.com of een mailadres dat eindigt op seodutch.org. Hoewel de naam van de ondergetekende de suggestie wekt dat het hierbij gaat om een charmante, onschuldige (net afgestudeerde) SEO-experte, is dit dus zeker niet het geval! Onder dit bericht is een afbeelding opgenomen van een SEO-scam-mail, afkomstig van deze Lotte de Vries. Deze mails bevatten telkens vergelijkbare inhoud, schrijfstijl en opmaak.
  • In andere gevallen worden er ook e-mails verstuurd onder de namen ‘Tessa Verbeek’ en ‘Martina Grijpstra’. In deze berichten wordt regelmatig de website seodutch.org genoemd.
  • De e-mails worden verstuurd via het contactformulier of naar een van de door u gepubliceerde e-mailadressen op de blog of website. U doet er dan ook verstandig aan om nooit belangrijke (privé) e-mailadressen op uw website te publiceren, om te voorkomen dat deze doelwit worden van dergelijke Scam-acties.
  • De kans is groter dat u te maken krijgt met deze e-mails, wanneer het trefwoord ‘SEO’ in uw posts of pagina’s van de website is opgenomen.

Wat kunnen de gevolgen zijn?
De organisatie achter de SEO-scam, verspreidt op grote schaal dergelijke e-mails en genereert daarmee een scoringsrate (het percentage webmasters dat ingaat op het aanbod) die hoog genoeg is om de eigen website(s) aan een hogere pagerank in Google te helpen. Maar omdat er géén sprake is van een ‘eerlijke’ linkruil, heeft dit voor de Bloggers en webmasters die te goeder trouw willen samenwerken geen of zelfs een nadelige invloed op de pagerank.

Daarnaast heeft VoetLicht Media meerdere berichten ontvangen van blog- en websitebeheerders, over dat na reactie op de bewuste SEO-scam-mails het e-mailadres werd misbruikt voor andere Spam-acties. In een klein aantal van de gevallen leek ook sprake van het ontvreemden van bepaalde (bedrijfs-) data en pogingen tot het hacken van websites en e-mailadressen. Tot op heden is echter nog niet aangetoond dat dit daadwerkelijk een direct gevolg was van de beschreven SEO-scam-mails.

Wat kunt u het beste doen?
VoetLicht Media adviseert Bloggers en websitebeheerders met klem om de hierboven beschreven SEO-scam-mails na ontvangst onmiddellijk te verwijderen. Reageren op deze berichten wordt nadrukkelijk afgeraden. Bovendien kan het behulpzaam zijn om bij uw e-mail gebruik te maken van een degelijk spamfilter. Als u bijvoorbeeld via een zogenaamde Berichtregel de e-mails laat doorsturen naar een bij KPN geregistreerd e-mailadres, dan wordt deze automatisch in de map Ongewenste e-mail geplaatst. Tot slot kunt u een officiële klacht indienen via www.spamklacht.nl, het Spam-meldpunt van de Autoriteit Consument en Markt.

Meer weten?
De websites Themarketingspot.be en Ceespicauly.nl bevatten uitgebreide en gedetailleerde informatie en ervaringen over SEO-scam én de verschijningsvormen hiervan. Ook kunt u te allen tijde contact opnemen met VoetLicht Media voor vrijblijvend advies of meer informatie over dit onderwerp.

Voorbeeld-SEO-scam-VLM

Voorbeeld SEO Scam. Bron: VoetLicht Media.