Dag Jan! Een prachtige ode aan een radiomonument

DDagJan-Boekankzij de overweldigende ontwikkelingen op het gebied van smartphones, tablets en interactieve TV’s, raken we met z’n allen steeds meer visueel ingesteld. De beschrijvende en verklarende functie van het gesproken of geschreven woord maakt plaats voor de drang naar de exacte beleving en waarneming. Intensieve mediagebruikers zijn eraan gewend geraakt dat bijvoorbeeld een belangrijke voetbalwedstrijd via twintig verschillende camera’s wordt vastgelegd en ogenblikkelijk haarscherp via flatscreens de huiskamers wordt in geslingerd. Het voelt heel normaal en vertrouwd dat we als televisiekijkers gebeurtenissen tijdens een voetbalwedstrijd beter kunnen zien dan bijvoorbeeld de scheidsrechter die er zelf tussen staat. Maar zo vanzelfsprekend was dat in het verleden niet…

Dan kunnen we namelijk terugverwijzen naar de tijden van Jan Wauters. Deze op 4 juni 2014 overleden Belgische radiocommentator was jarenlang dé verhalende stem bij zo’n beetje alle hoogtepunten in de sportwereld, voor vele Vlaamse en ook Nederlandse sportliefhebbers. Al zijn toehoorders waren volledig afhankelijk van de waarnemingen en nauwgezette beschrijvingen van Wauters, en moesten op basis daarvan een beeld zien te vormen. Een heel andere manier van sportbeleving, waar veel verknochte radioluisteraars naar terug verlangen. Ondanks het ‘gemis’ van Real Time- televisiebeelden en de ontelbare foto’s op Twitter en Facebook, leek het radiocommentaar van toen meer los te maken dan de gemoderniseerde sportverslaggeving van nu.

Voor een belangrijk deel valt dat toe te schrijven aan het radiotalent van Wauters, die niet voor niets als een ‘radiomonument’ van België wordt beschouwd. Luisteraars bouwden niet alleen een onlosmakelijke band op met wat ergens ver weg volgens Wauters op het sportveld gebeurde, maar ook met het karakteristieke stemgeluid van Wauters zelf. Zijn verslagen, beschouwingen en interviews bezorgde een complete generatie een unieke en meeslepende manier van sportbeleving.

DagJan-CDDit heeft Sport/Voetbalmagazine, No Monkey Books en Sporza er dan ook gezamenlijk toe aangezet om een ode te brengen aan Jan Wauters. Niet een documentaire met veel beelden of een boek met een overvloed aan fotomateriaal. Nee, geheel in stijl: een boekje met teksten van Koen Meulenaere die de aan de hand van vele voorbeelden Jan Wauters als radiocommentator beschrijft, met voorin een ‘ouderwetse’ CD met alleen maar het historische stemgeluid van Wauters. Precies hoe de radio als medium in Wauters’ tijd ook veel aan de interpretatie van de luisteraar (en in dit geval ook: de lezer) overliet, zonder dat er toch ooit een misverstand over de spanning of de emotie bij bepaalde sporthoogtepunten kon ontstaan. ‘Dag Jan’, is letterlijk en figuurlijk een uniek geluid tussen alle hommages aan (overleden) grootheden in de sportwereld en sportjournalistiek.