Het medialandschap was nog nooit zo versnipperd…

En het gevecht om de voetballiefhebber duurt voort

Het aantal voetbalwedstrijden dat op televisie wordt uitgezonden blijft maar toenemen. Maar dit komt de (neutrale) kijker of de sport in het algemeen niet ten goede. Clubs en spelers hikken aan tegen een overvolle speelkalender, krachten moeten worden verdeeld en het niveau van voorronde-wedstrijden of oefenwedstrijden is niet meer om aan te zien. Door het oneindig aantal wedstrijden zapt de voetballiefhebber zich ondertussen suf en doet daarmee net zo goed aan topsport. Wie daarentegen een hekel heeft aan voetbal, kan met ingang van 8 augustus 2015 wéér een aantal zenders aan de zwarte lijst toevoegen.

De televisierechten van voetbalwedstrijden moeten voor clubs, bonden en partners geld in het laatje brengen, maar bezorgen de brave kijker vooral een versnipperd medialandschap waarin de chaos regeert. De strijd om de gunst van de voetballiefhebber duurt voort, op een strijdtoneel dat schuil gaat achter vele zenders, tijdstippen, presentatoren en decoders. Voor de kijker geldt echter net als voor de clubs: een goede voorbereiding is het halve werk. VoetLicht Media pakt daarom voorafgaand aan het nieuwe voetbalseizoen de afstandsbediening ter hand, en loodst u langs de belangrijkste virtuele velden:

NOS: Studio minder Voetbal

De Nederlandse Omroep Stichting en haar vertrouwde Studio Sport met die begintune die uw kanarie inmiddels foutloos mee kan fluiten. Daar kan de neutrale voetbalkijker toch traditiegetrouw aan zijn trekken komen? Nee, niet helemaal! Het voetbalaanbod van de NOS wordt een stevige poot uitgedraaid met het verlies van de Champions League-rechten aan het commerciële SBS6. Dus geen topvoetbal meer bij de publieke omroep, tenzij u die steeds korter en saaier wordende Eredivisie-samenvattingen op zaterdag- en zondagavond nog als topvoetbal beschouwt.

NOS studio-voetbal. Bron: NOS.nlAls Carlo en Irene even hun best doen dan kunnen zij met een nieuw RTL-programma dat zondag-7uur-bord-op-schoot-gevoel met gemak overnemen van Studio Sport. Het boegbeeld van dat gevoel, Jack van Gelder, is namelijk ook al vertrokken. Geen haar op zijn hoofd die er aan dacht om ‘de nieuwe uitdaging’ bij Sport1 te laten schieten. Gelukkig is er nog Tom Egbers, die vanwege zijn haarkleurspoeling in sommige kringen ook wel ‘vlaflipje’ wordt genoemd, die u hakkelend langs de relatieve hoogtepunten van het Nederlandse voetbal leidt. Dit inclusief de EK-kwalificatiewedstrijden van Oranje, én elke zondagavond het discussieprogramma Studio Voetbal met wisselende gasten.

RTL: Hoop voor de maandag-, donderdag- en vrijdagavond 

Er is bij RTL nog steeds hoop voor de donderdagavond… en voor de maandagavond en de vrijdagavond. Ondanks dat de samenwerking tussen het tijdschrift Voetbal International en het voorheen gelijknamige televisieprogramma is stopgezet, gaan de heren Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp onvermoeibaar door met hun praatprogramma. Zij doen dat dit keer iedere maandag en vrijdag onder de naam Voetbal Inside, waar in het verleden de naam Voetbal Insite al eens in gebruik was tussen 2001 en 2007.

Bovendien proberen de heren er op donderdagavond het beste van te maken met het uitzenden van de Europa League-wedstrijden. Waarschijnlijk is Van der Gijp op donderdag opnieuw niet aanwezig, omdat hij het vooruitzicht van (doorgaans) twee bedroevende Europa League-wedstrijden op één avond niet trekt. Alleen weet je het met Gijpie natuurlijk nooit zeker.

SBS6: Campingzender met 5-sterren-voetbal

SBS-Champions League. Bron: SBS6.Een campingzender die opeens de entertainment-afdeling van een 5-sterrenhotel binnenhaalt: dat is SBS6. Met de Champions League als het absolute paradepaardje hoopt de commerciële zender eindelijk de slag om de kijker te winnen. Het lijkt echter twijfelachtig of commentator Leo Oldenburger in staat is om een avondje met Messi, Ronaldo, Robben of Hazard op de juiste toon te brengen. Daarom werd alvast commentator Ronald van der Geer aan het nog korte lijstje van commentatoren toegevoegd, die daardoor afscheid moest nemen van de NOS. Wat betreft de presentatie vanuit de studio, moet SBS echter vooral hier en daar wat mensen lenen. Toine van Peperstraten en Jan-Joost van Gangelen staan eigenlijk onder contract bij betaalzender Fox Sports, maar mogen samen met de analisten Ronald de Boer en Ruud Gullit doordeweeks een beetje bijklussen op de camping(zender).

Sport1: Cabaret en Tapas-tips met Sierd de Vos 

De betaalzender Sport1 is ‘achter de decoder’ allang niet meer de nummer één van het voetbal-medialandschap. Met het uitzenden van vaak lachwekkend slechte wedstrijden uit België, Griekenland, Portugal en Schotland begint het cabaret-gehalte erg hoog te worden. Tel daar de excentrieke commentator Sierd de Vos bij op, en een avondje Theo Maassen valt hierbij in het niets. De afgelopen jaren werd door de echte voetballiefhebber al regelmatig de vossenjacht geopend, maar er is ook een grote categorie die zich kostelijk vermaakt met de opmerkelijke wedstrijdverslagen van Sierd de Vos.

Naast de kersverse top-presentator Jack van Gelder, moet Sport1 het verder vooral hebben van het uitzenden van live-wedstrijden uit de Champions League en de Spaanse Primera División. Bij de wedstrijden van FC Barcelona en Real Madrid krijgt u daar de fratsen (zoals restaurant-tips) van Sierd de Vos dan wel gratis bij. Of ja… gratis? Het goedkoopste abonnement op Sport1 kost 9,99 euro per maand.

Fox Sports: Vermeende deskundigheid kost geld

Van Sierd de Vos naar Fox Sports. De kijker zal die stap moeten maken, als hij live-actie uit de Nederlandse Eredivisie wil zien. Het commerciële paleisje van de Amerikaan Rupert Murdoch smeert de live-duels van de Eredivisie achter de decoder uit over vier kanalen. Ook een greep uit de Jupiler League-wedstrijden wordt op vrijdag- en maandagavond uitgezonden op deze zenders, terwijl bepaalde ‘kruimels’ op het open net van Fox terecht komen. De wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal tussen PSV en FC Groningen was hier al een voorbeeld van. Daarnaast is er nog het kanaal Fox Sports Internationaal, waar u veel wedstrijden uit alle Engelse competities en Duitse competities kunt zien, evenals de duels in het Spaanse, Italiaanse en Zuid-Amerikaanse (Copa Libertadores) bekertoernooi.

Bron: Fox SportsFox is overigens de zender met serieuze voetbalwedstrijden, waar serieus over voetbal gesproken wordt met serieuze presentatoren en gasten die zichzelf deskundig vinden (o.a. Jan-Joost van Gangelen, Toine van Peperstraten en Jan van Halst). Fox houdt echter niet halsstarrig vast aan de toon van Jan van Halst en consorten, want op zondagmorgen is ook ruimte voor een vrolijke noot met Kees Jansma en zijn sidekick Hans Kraay-junior in het programma De tafel van Kees. De prijs van een abonnement is daarentegen wel weer serieus te noemen. U betaalt minimaal 17,95 euro per maand.

En verder: Eurosport doet ook nog mee

Dat er nóg een aantal kanalen is waarop voetbal is te zien, toont eens te meer aan dat het voetbalaanbod op televisie (te) zeer versnipperd is. Er is bijvoorbeeld ook nog Eurosport, dat op voetbalgebied zo’n beetje alles uitzendt wat los en vast zit, zolang men maar de rechten heeft. Dit gaat onder meer om Frans, Italiaans en Amerikaans voetbal.

Een kijkje over de grens: ARD, BBC en Eén

Tot slot hebben de buitenlandse televisiezenders goed en gratis voetbal te bieden. Op de Engelse BBC is traditioneel op de late zaterdag- en zondagavond het uitstekende programma Match of the Day te zien, dat vorig jaar haar vijftigste verjaardag vierde. De Duitse ARD houdt vast aan de al net zo oud-en-vertrouwde Sportschau. Op zaterdag komen hier vanaf omstreeks 18.30u de samenvattingen van de Bundesliga-wedstrijden voorbij tijdens een anderhalfuur durend programma. Let wel: de vele reclames en de trage opzet van het programma kunnen het ietwat langdradig maken.

DExtra Time. Bron: Canvas.beit doen de Engelsen in hun Match of the Day (MOTD) beter, door in hoog tempo de Premier League-samenvattingen, interviews en prikkelende analyses af te wisselen, met presentator Gary Lineker als sympathiek uithangbord. De Belgen hebben op maandagavond hun vaste voetbal-discussieprogramma Extra Time op Eén. Dit voortaan zonder de Nederlandse tafelgast Johan Boskamp, die is overgestapt naar het commerciële Vlaamse VTM.

KORTOM: Het is soms even zoeken en zappen, maar VoetLicht Media hoopt dat u ook in het nieuwe voetbalseizoen niets hoeft te missen. Voor de exacte programmering en tijdstippen is het aan te raden om regelmatig de TV-gids te raadplegen. Prettige wedstrijd!

©Erwin Meeks – VoetLicht Media2015.