Tien keer einde verhaal

Met de pijnlijke 3-0 nederlaag tegen Turkije als vervolg op het 0-1 verlies tegen IJsland, heeft het Nederlands elftal de kansen op EK-deelname behoorlijk verspeeld. Zo kán en komt het niet verder. VoetLicht Media stelde een top-10 samen van spelers, trainers en beleidsbepalers die (voorlopig) in de ban moeten, om de zaakjes rondom de nationale ploeg weer een beetje op orde te krijgen.

Bron: Pzc.nlDanny Blind: De bondscoach beweerde na afloop van Turkije- Nederland met droge ogen dat hij nog niet over zijn eigen positie heeft nagedacht. De vraag is echter waar Blind de afgelopen weken eigenlijk wél over heeft nagedacht. Ondanks dat hij vooral tegen IJsland ook te maken had met botte pech, is Blind eens te meer een tactisch onbenul gebleken die ook van coaching en verandermanagement weinig kaas heeft gegeten. Met Danny de Munk als bondscoach had Nederland waarschijnlijk hetzelfde resultaat geboekt, alleen had De Munk het Wilhelmus beter meegezongen. Ondertussen heeft Danny toch nog een sprankje hoop op plaatsing voor het EK. Maar daarin staat hij zo verdomd alleen….

Daley Blind: Familiebedrijf Blind schrijft dit kwartaal rode cijfers. Waar Danny als leidinggevende heeft gefaald, daar heeft zoon Daley bij de uitvoerende werkzaamheden heel wat steken laten vallen. Op het WK in Brazilië was Blind-junior nog in bloedvorm, maar daarna is het met de ex-Ajacied dezelfde kant opgegaan als met zijn club Manchester United. Beiden behoren ze al langer niet tot de absolute top. Er moet een onderzoek worden ingesteld naar wie familiebedrijf Blind de vergunning heeft gegeven voor de opdracht ‘Nederland voor een EK plaatsen’.

Bron: KNVB.nlBert van Oostveen: Daar heb je hem al, de man die dit hele debacle mede mogelijk heeft gemaakt. De wijze Oostveen uit Zeist, die als directeur van de KNVB eindverantwoordelijk is voor de staat van het Nederlandse profvoetbal en het nationale team. Het deed veel wenkbrauwen fronsen hoe Van Oostveen en zijn apostelen er op dubieuze wijze in slaagden om de beoogde bondscoach Ronald Koeman voor het hoofd te stoten, om vervolgens Guus Hiddink en Danny Blind voor vele jaren als de nieuwe trainers aan te stellen. Guus keerde al snel definitief naar Huus, want zowel zijn persoonlijke drive als zijn tactische vondsten bleken uitgemolken. Van Oostveen besloot om Blind vervroegd door te schuiven naar de positie van hoofdcoach: een beslissing waar geen enkel goed argument voor te vinden was. Wist u trouwens dat Van Oostveen eigenlijk een nog grotere fietsfanaat is? Wat zal die man geschrokken zijn toen ze hem vertelden dat hij directeur van een voetbalbond is…

Marco van Basten: Marco begrijpt er zelf waarschijnlijk ook niets van. Als trainer is hij tot op heden overal door de achterdeur vertrokken, of in het beste geval door de zijdeur. Toch is hij nu weer door de voordeur bij het Nederlands elftal binnengekomen, als interim-assistent weliswaar. Regelmatig heeft ‘San Marco’ aangegeven moeite te hebben met de spanning, druk, media-aandacht en verantwoordelijkheden die bij het (hoofd-)trainerschap komen kijken. Dat uitgerekend hij het ontbrekende puzzelstukje in de technische staf moet vormen, juist nu Nederland de meest rumoerige en spannende kwalificatieronde in jaren beleeft, is werkelijk onbegrijpelijk. Heeft iemand de nooduitgang gezien?

Gregory van der Wiel: Hoogst opmerkelijk dat iemand met het woord Wiel in zijn achternaam zo vierkant voor lul kan staan. In allebei de wedstrijden draaide het totaal niet bij Van der Wiel. Hij was het Rad van Onfortuin. Het is een slap excuus om dit alleen te wijten aan zijn schrijnend gebrek aan wedstrijdritme. Als Van der Wiel even vaak op zijn verdedigende kwaliteiten had getraind als dat hij de laatste jaren een tattooshop is binnengestapt, dan had hij dit hoongelach kunnen voorkomen.

Bron: DeGelderlander.nlJasper Cillessen: Een wanprestatie is ook een prestatie, zal de doelman gedacht hebben. Normaal gesproken haalt de onbetwiste nummer één van Ajax nog wel een aanvaardbaar niveau, maar dit keer deelde ook hij in de malaise. Cillessen kreeg tegen Turkije twee doelpunten om de oren in de hoek waar hij nota bene stond opgesteld, en dat mag je als doelman nooit gebeuren. Bovendien zijn er in Nederland inmiddels meer mensen die de Himalaya beklommen hebben, dan die ooit Jasper Cillessen een strafschop hebben zien stoppen. Op de koop toe blijven zijn uittrappen vaak onnodig riskant, wat de rust in de toch al zo wankele Oranje-defensie niet ten goede komt. Hoog tijd dat nu iemand Cillessen uit het basiselftal trapt, er zijn echt nog wel alternatieven.

Jeffrey Bruma: ‘Wij zijn niet bang, want Bruma is erbij’, zong Jeffrey vol zelfvertrouwen nadat hij met PSV landskampioen was geworden. Met zijn spel tegen Turkije heeft hij echter half Nederland een nieuwe angststoornis bezorgd. De Bruma-fobie uit zich in scheldpartijen in de richting van de televisie, spontane huilbuien, complete moedeloosheid en hartverzakkingen wanneer Bruma in de buurt van een bal of tegenstander komt.

Bron: Hetnieuweoranje.nlLuciano Narsingh: Ironisch genoeg is Narsingh pas na zijn vertrek uit Friesland door het ijs gezakt. Bij PSV weten ze al langer dat hij eigenlijk alleen op een goede dag daadwerkelijk het verschil kan maken. Inmiddels is vastgesteld dat voor zijn rol in Oranje hetzelfde geldt. Niemand zal in staat zijn om het gemis van de geblesseerde Arjen Robben volledig op te vangen, maar de overgang naar het niveau Narsingh is wel heel erg groot. Met snelheid alleen kom je er niet in EK-kwalificatiewedstrijden waar op het scherpst van de snede wordt gespeeld. Hij mist onder andere het overzicht, spelinzicht en het killers-instinct.

Quincy Promes: De voormalige vleugelaanvaller van FC Twente maakte zich recent onsterfelijk belachelijk met een provocerend filmpje op internet. Daarin is te zien hoe hij op een patserige en puberale manier onnavolgbaar gebrabbel uitslaat, terwijl hij op weg is naar zijn ‘kaulo penthouse’. Minder onnavolgbaar waren zijn acties in de afgelopen twee kwalificatiewedstrijden. Toegegeven, bij zijn club Spartak Moskou haalt hij een hoog rendement uit zijn acties en is hij van grote waarde voor zijn team. Dat is waar Promes allereerst op beoordeeld moet worden, alvorens zijn gedrag buiten het veld ter sprake komt. Helaas bleek de snelle buitenspeler ook op het veld niet de man te zijn die als invaller het Nederlands elftal uit het slop kon trekken.

Jairo Riedewald: Maakte op opzienbarende wijze zijn Eredivisie-debuut bij Ajax door twee keer te scoren tegen Roda JC. Maar Turkije is Roda JC niet, en andersom. Je kunt het de jonge maar veelbelovende Riedewald nauwelijks kwalijk nemen, maar ligt hier niet een taak van de ouders? Die hadden papa Blind moeten opbellen met de mededeling dat Jairo nog niet mag meedoen met hete feestavondjes in een kolkend Turks voetbalstadion.

Conclusie: Uiteindelijk kunnen er nog veel meer mensen worden aangewezen die (mede-)verantwoordelijk zijn voor de wanprestaties van het Nederlands elftal in de EK-kwalificatiecampagne. Het is echter KNVB-directeur Bert van Oostveen die met een aantal grove inschattingsfouten én een onverklaarbaar slecht beleid aan de basis heeft gelegen van alle ellende. Deze man lijkt niet te beseffen hoe groot de strop is voor de ondernemers, media en supporters, die een leuke en lucratieve zomer met Oranje op het EK in Frankrijk aan zich voorbij zien gaan. Dat Van Oostveen niet in staat is om zijn eigen functioneren te evalueren en aan de hand daarvan zijn conclusies te trekken, zegt genoeg over de merkwaardige intenties van deze Bobo.

Erwin Meeks – VoetLicht Media 2015