Het EK-boek kan dicht

Het begon allemaal in een kantoortje in Zeist. Daar zat de labiele schooldirecteur Bert van Oostveen van het KNVB-college met de handen in het haar. De strenge maar succesvolle schoolmeester Louis van Gaal was vertrokken, maar had bij zijn vertrek Bert nog zo gewaarschuwd. “Bij ingewikkelde sommen moet je een groepje van minimaal vijf kinderen achter in de klas zetten, want met zijn vieren komen ze er echt niet uit!”. Het individuele niveau van de kinderen uit ‘zijn’ klas was niet zo hoog, maar als ze samenwerkten dan kwamen ze nog een heel eind. Verder waren er toch ook een paar uitblinkers, die je best voor in de klas alleen aan het werk kon zetten. Die hadden individuele kwaliteiten genoeg, hoewel ze bij bepaalde dingen wel afhankelijk waren van het tempo van de rest van klas.

Bij meester Louis zat het sympathieke jongetje Arjen heel vaak bij de uitblinkers voor in de klas. Ondanks dat Arjen bij de vorige meesters vaak ziek was geweest, is hij eigenlijk het beste jongetje van de klas. Tijdens de huiswerkbegeleiding van meester Pep in het Duits-lokaal, heeft hij altijd goed zijn best gedaan. Bovendien houdt Arjen wel van een geintje. Als hij binnenkwam bij meester Louis dan deed hij altijd alsof hij achterlangs de tafel van de meester zou lopen, om uiteindelijk toch voorlangs naar zijn plek te gaan. Dat grapje kende iedereen ondertussen wel, behalve de kinderen en meesters van andere klassen: die trapten daar nog in.

Dan was er ook nog het jongetje Robin, die regelmatig de aandacht op zich vestigde. Tijdens zijn spreekbeurt deed hij eens voor hoe een dolfijn een bal tegen een zogenaamd ‘Spaans-geknoopt’ net kan koppen. Iedereen door het dolle heen! Zelfs meester Louis vond dat leuk om te zien. Meester Louis stond trouwens ook te juichen toen Wesley van een jongen uit de andere klas een balpen afpakte. Velen vonden dat maar een beetje vreemd en door de kritische ouders werd er zelfs lacherig over gedaan. Wilma Genee, Johanna Derksen en Renera van der Gijp maakten samen altijd ‘vlogs’ over het KNVB-college, en dreven daarin graag de spot met meester Louis.

Maar die tijden waren dus voorbij toen schoolhoofd Van Oostveen de telefoon pakte. Meester Ronald Koeman had zojuist woedend de hoorn erop gegooid toen Bert had voorgesteld of hij voorlopig als onderwijsassistent bij de voormalige groep van meester Louis aan de slag wilde gaan. Uiteraard had Bert daarbij doorgroeimogelijkheden beloofd, maar Ronald had louter geschreeuwd: “Ik ga nog liever als huiswerkbegeleider bij Southampton werken!” Bert hoopte maar dat het telefoontje met zijn oude vriend Guus een betere afloop zou kennen. Meester Guus was de jongste niet meer, maar hij had tenminste lesbevoegdheid én ervaring.

Gelukkig zag meester Guus het inderdaad wel zitten om op het KNVB-college aan de slag te gaan. Hij kreeg ook een eenvoudige opdracht mee: zijn klas moest bij de beste 24 klassen uit de zogenaamde Europa-regio behoren. Geen probleem!, dacht meester Guus, die zelfs op een Zuid-Koreaanse school nog grote successen had behaald. Meester Guus vond die grote groepjes achter in de klas dan ook belachelijk. Toen hij dat advies te horen kreeg, viel zijn mond van verbazing zover open dat hij er de eerste zeven versies van zijn Plan van Aanpak in kwijt kon. Grote groepjes achter in de klas: zoiets paste toch niet bij het KNVB-college!

Toch kwam meester Guus er al snel achter dat tijdens zijn jaren in het buitenland, er op het KNVB-college nogal veel veranderd was. Hij had veel ‘vroege leerlingen’ in de klas met zogenaamde rugzakjes. Memphis had het soms moeilijk thuis, Daryl leek de rest expres tegen te werken en Jeffrey en Karim wilden alleen maar gekke liedjes zingen. Na een dag op het KNVB-college verlangde meester Guus naar een stoel van Prominent, net zoals die juffrouw uit de reclame. Tot overmaat van ramp bleef Arjen weer vaak ziek thuis. Blijkbaar had hij ook veel andere kinderen aangestoken, want op sommige momenten zat de halve klas ziek thuis. Opmerkelijk genoeg verscheen een deel wel bij de huiswerkbegeleiding, maar ook op deze instituten met illustere namen zoals Newcastle, Sunderland en Stoke City bleef het niveau laag.

Meester Guus voelde zich steeds beroerder worden. Zijn klas werd onder meester Louis nog vol trots de Oranje-klas genoemd, maar momenteel ergerde hij zich vooral groen en geel aan Oranje. Vooral over de vroege leerlingen was hij niet te spreken: wat hadden ze bij deze generatie in vredesnaam door de pindakaas geroerd? Als hij alleen al zag in welke kleding deze jongetjes naar school kwamen, dan zakte hem de moed al in de schoenen. De ooit zo trotse leeuw in het logo van het KNVB-college was er slechter aan toe dan alle leeuwen van Circus Renz samen. Op een avond, toen meester Guus weer bezorgd voor zich uit zat te staren in zijn stoel van Prominent, ging de telefoon. Schoolhoofd Bert van Oostveen hing aan de lijn, met de boodschap dat Guus voortaan lekker thuis kon blijven.

Opeens hoorde meester Guus zelf niet meer tot de prominenten, want hij werd vervangen door onderwijsassistent Danny. Nota bene Danny!, die tot voor kort voorafgaand aan de gymles slechts de ballen mocht oppompen. Die man had nauwelijks ervaring. Door een administratieve fout was Danny ooit eventjes leraar geweest bij Ajax, maar daar was het verder bij gebleven. Ajax is overigens een speciale onderwijsinstelling waar kinderen met gedragsproblemen en een grote leerachterstand extra goed begeleid worden. Vanwege bestuurlijke onrust is het echter de vraag hoe lang Ajax nog subsidie krijgt uit het Johan Cruijff-fonds, maar dat even terzijde.

Waar tegenwoordig Heel Holland bakt, daar bakte Danny er met zijn Oranje-klasje niets van. In sommige kringen lag het nogal gevoelig dat hij zijn eigen zoontje Daley in de klas had, terwijl er bij de kritische ouders ook twijfels waren over de nieuwe samenstelling van de klas. Danny liet bijvoorbeeld kinderen uit de kleuterklas een snuffelstage lopen in de Oranje-klas. Het was duidelijk dat de kleuters Anwar, Kenny en Jaïro het niveau ook niet omhoog konden helpen. Die snuffelden nog vooral aan hun eigen luier, in plaats van dat ze andere zwakke leerlingen konden ondersteunen…

De lesmethode van Danny liep uit op een fiasco. Hij had nog vol goede moed een E.K.-doe-boek laten aanschaffen van de uitgeverij Effectvolle Kennisdeling. Echter, als je geen kennis hebt, dan kun je die ook niet delen. Dus dat boek bestond al alleen maar uit zwarte bladzijden. De Oranje-klas van het KNVB-college behoort zodoende uiteindelijk niet tot de beste 24 klassen uit de Europa-regio. Pijnlijk genoeg behoren marginale klasjes zoals Albanië, Noord-Ierland en Wales wel tot die groep. Schoolhoofd Van Oostveen kan zijn conclusies trekken.

©Erwin Meeks – VoetLicht Media 2015