Een warm applaus voor de lamme tegen de blinde

KlimaatveranderingHet was een drukke zaterdagavond in Parijs. Terwijl de beelden van de gruwelijke aanslagen van een maand geleden langzaam maar zeker naar ieders langetermijngeheugen worden getransporteerd, is ook het normale leven in de aanstaande EK-hoofdstad weer volledig op gang gekomen. Hoewel, normaal? Afgelopen zaterdag was Parijs het toneel van twee niet-alledaagse gebeurtenissen: de klimaattop en de EK-loting. De veelbesproken klimaattop in de Franse hoofdstad leidde tot een ‘historisch’ verdrag waarmee de opwarming van de aarde moet worden beperkt. Dit akkoord zorgde voor een hysterisch geklap en gejuich bij de betrokken politici, notabelen en lobbyisten. Volkomen misplaatste euforie!, als je het mij vraagt. Dit zooitje ongeregeld stond te klappen als een stel blije kinderen dat een ijsje mag uitzoeken, maar juist dat ijsje kan in de toekomst nogal schaars worden. Het verdrag in Parijs doet daar namelijk niks aan, want zelfs de minister van Buitenlandse Zaken van de Marshalleilanden voelde al op zijn teenslippers aan dat de maatregelen niet concreet en niet haalbaar zijn. En dus krijgen de minister en de eilandbewoners binnenkort natte voeten.

Voor wie op school nooit hoge cijfers haalde voor Topografie: de Marshalleilanden is een eilandengroep in de Stille Oceaan ten noordoosten van Australië. Dit land doet dus niet mee aan het EK 2016 in Frankrijk, hoewel het niet had misstaan op dit toernooi met landen zoals Albanië, Noord-Ierland en IJsland. Want op het moment dat bij de klimaattop de polonaise nog maar eens werd ingezet, werd even verderop bij de EK-loting pijnlijk duidelijk hoe massaal en langdradig het aanstaande EK-voetbal wordt. Voor het eerst doen er 24 landen mee, wat ervoor zorgt dat ook de zojuist genoemde voetbal-dwergstaten komende zomer naar Frankrijk mogen afreizen. Wie van goed voetbal en meeslepende wedstrijden houdt, kan daarom de groepsfase maar beter overslaan. Zelfs als in Parijs was besloten om de opwarming van de aarde juist te stimuleren, dan zou er nog niemand op deze planeet warm worden van wedstrijden zoals Noord-Ierland- Oekraïne.

“België is bij de EK-loting ingedeeld in de Groep des doods“, zo schreven de kranten nadat België was gekoppeld aan Ierland, Zweden en Italië. Laat me niet lachen! Het nationale elftal van Zweden drijft volledig op het fenomeen Zlatan Ibrahimović, Italië bevindt zich voor de zoveelste keer in een ‘overgangsfase’ en Ierland moet het vooral van de werklust hebben. Dus zonder te overdrijven: de loting voor de Sinterklaas-surprises bij mij thuis was veel spannender dit jaar. Tegelijkertijd vond ik het wel aandoenlijk dat er mensen op sociale media zeurden over dat het gastland alweer was bevoordeeld bij de loting, net als dat Duitsland traditiegetrouw een gemakkelijke poule zou krijgen. Het kan écht niet dat er gesjoemeld is bij deze EK-loting. Om nou bij de loting balletjes te verwarmen terwijl een paar kilometer verderop een klimaattop aan de gang is: dat zal toch zelfs de hoge heren van de voetbalmaffia te ver gaan? Maar zonder gekheid: de commerciële en massale opzet van dit ‘5-gangen-EK’ zorgt ervoor dat van zware poules geen sprake meer kan zijn. Dat heeft dus niets meer met corruptie te maken.

Na de EK-loting volgde een warm applaus voor de potjes tussen de lamme en de blinde, die door onder meer David Trezeguet uit de UEFA-bokaal bij elkaar waren gegraaid. Geen hysterisch gejuich zoals bij de al even gênante klimaat-vertoning, maar een beleefd en verwachtingsvol applausje van Antonio Conte (Italië), Erik Hamrén (Zweden) en de andere aanwezige bondscoaches. Vanuit Nederland bleef het echter oorverdovend stil. In een land met 16 miljoen bondscoaches was dit keer niemand beschikbaar voor een korte voorbeschouwing van de krenten in de pap, zoals het treffen tussen Albanië en Roemenië. Nee, de Nederlandse inbreng bleef de hele avond beperkt tot Ruud Gullit, die een rol mocht spelen bij het ceremoniële gedeelte van de loting. Ondertussen mocht hij proberen de pijnlijke afwezigheid van Nederland een beetje te maskeren. Zoiets kun je best aan Gullit overlaten, met zijn uitstraling en warme persoonlijkheid. Gelukkig voor het Nederlandse voetbal zijn warme persoonlijkheden met uitstraling nog welkom in Parijs, in elk geval tot de volgende klimaattop…

©Erwin Meeks – VoetLicht Media 2015