Van revelatie naar revalidatie

Dagelijks worden kranten, websites en journaals gevuld met nieuwsberichten over incidenten, die het leven van de directe betrokkenen van het ene op het andere moment totaal veranderen. Verkeersongevallen, familiedrama’s, aanslagen en faillissementen: ze veroorzaken ieder op hun eigen manier veel leed. Normaal gesproken zou ik het blessureleed van een voetballer op dezeBlessureleed-Revalidatie ‘ladder van leed en letsel’ helemaal onderaan plaatsen. Iedere sportman krijgt per slot van rekening wel eens te maken met een blessure en de daaropvolgende revalidatie. Voor elke sportman is het vervolgens frustrerend om een tijdje te moeten toekijken, terwijl anderen met plezier en toewijding wél hun geliefde sport kunnen beoefenen. Toch valt die periode van revalideren meestal wel te relativeren, zeker als men ziet wat er nog meer in de wereld gaande is.

Ik weet echter dat zeker Sergio Canales daar momenteel anders over denkt. De middenvelder van Real Sociedad liep vlak voor de jaarwisseling voor de derde keer in zijn carrière zwaar knieletsel op. Ook voor hem gold dat dit incident zijn leven plotsklaps veranderde: van revelatie naar revalidatie. De vraag is of de begaafde Spanjaard voor de derde keer een minimaal negen maanden durende revalidatie kan opbrengen: niet alleen mentaal, maar ook fysiek. In elk geval zal de champagne bij de jaarwisseling wel een heel bittere nasmaak hebben gehad. Daarnaast hoop ik dat hij zijn fotoalbum over 2015 bij het Kruitvat nog mag inruilen voor eentje met een zwarte kaft. Voetballen tussen Kerst en Nieuwjaar wordt in huize Canales nu meer vervloekt dan ooit tevoren.

Het terugkerende blessureleed van Sergio Canales heeft ervoor gezorgd dat hij tegen wil en dank is gestegen op mijn ‘ladder van leed en letsel’. Want de aanvallende middenvelder had een prachtige voetbaltoekomst voor de boeg toen hij in 2010 de overstap maakte van de club van zijn jeugdopleiding, Racing Santander, naar zijn droomclub Real Madrid. Met wisselend succes mocht hij zijn kunsten vertonen in het maagdelijke witte shirt van De Koninklijke, in de schijnwerpers van het Estadio Santiago Bernabéu. Het noodlot sloeg echter toe tijdens een verhuurperiode bij Valencia, waar hij in 2011 de ligamenten in zijn knie voor het eerst zwaar beschadigde. Het terugkerende blessureleed aan zijn knie zorgde ervoor dat Canales in de jaren erna zijn enorme potentieel niet kon waarmaken. ‘De nieuwe Canales’ was minder onbevangen, minder explosief en bovenal minder inzetbaar, wat ertoe heeft geleid dat middenmoter Real Sociedad momenteel zijn werkgever is.

In de media bestaat echter wat verwarring over het medisch dossier van de Spanjaard. De Nederlandse media maakten namelijk melding van gescheurde banden in de rechterknie van Canales, nadat eerder zijn linkerknie al tot twee keer toe zou zijn beschadigd. De doorgaans goed ingevoerde Spaanse sportkrant Marca beweert echter precies het omgekeerde, en stelt dat na eerdere blessures aan de rechterknie nu de linkerknie gehavend is. Wellicht is het hier fout gegaan bij de vertaling door een stagiair, die tijdens de kerstvakantie het voetbalnieuws mag doen? Of de recente feestdagen hebben er nogal ingehakt bij de clubarts van Real Sociedad, die bij het zien van de röntgenfoto’s als een volleerde D66-politicus geen keuze kon maken tussen rechts en links. Zolang ook in Spanje sprake is van medisch beroepsgeheim, zullen we echter nooit weten waar het probleem precies zit. Bovendien staat het medisch dossier van Canales waarschijnlijk niet bovenaan het prioriteitenlijstje van de WikiLeaks-klokkenluiders.

Een medisch dossier waar voorlopig meer over gespeculeerd zal worden, is dat van Vincent Kompany. De Belgische verdediger van Manchester City scheurde op de traditionele Boxing Day voor de tweede keer in korte tijd zijn kuitspier, waardoor zijn rentree op het voetbalveld maar negen minuten mocht duren. De Sporza-analisten Marc Degryse en Jan Mulder beweerden direct dat de kans bestaat dat Kompany ‘nooit meer terugkeert’ op het voetbalveld. Blijkbaar hebben de heren Degryse en Mulder ook al een avondcursus tot medisch specialist gedaan, want anders lijkt deze uitspraak wel erg kort door de bocht. Misschien kunnen ze beter blijven speculeren over wintertransfers, en ondertussen in stilte hopen dat Kompany weer helemaal fit raakt. Al is het voor Jan Mulder natuurlijk best veel gevraagd om iets in stilte te doen… Op mijn beurt hoop ik dat zowel Canales als Kompany snel omlaag vallen van de ‘ladder van leed en letsel’, uiteraard zonder daarbij opnieuw geblesseerd te raken. Ik wens iedereen, sportman of geen sportman, een gezond 2016 toe!

©Erwin Meeks – VoetLicht Media 2015