Merci Platini: Als dat maar goed gaat

EK2016-FranceIn 2010 keek toenmalig UEFA-voorzitter Michel Platini goedkeurend toe hoe Frankrijk de organisatie van het EK voetbal 2016 kreeg toegewezen. Het vaderland van de ‘kroonprins’ van het internationale voetbalbestuur was volgens velen het beste in staat om de enorme (logistieke) uitdaging aan te gaan: een Europees Kampioenschap met het historisch hoge aantal van 24 deelnemers. Platini begon zichzelf steeds meer te zien als een moderne versie van Henry Delaunay: de voetbal-voorvechter die met zijn pionierswerk het allereerste EK voetbal in 1960 mogelijk maakte, dat hij spijtig genoeg zelf niet meer in levende lijve heeft mogen meemaken. Platini zag zichzelf tevens als een innovator van het internationale club- en landenvoetbal. Het is echter nauwelijks te bevatten wat er sindsdien allemaal is veranderd. Platini is ongenadig hard van zijn troon gevallen, in het kielzog van die andere voetbalmaniak met grootheidswaanzin: FIFA-baas Sepp Blatter. Samen maakten beide heren zich schuldig aan zo’n beetje elke vorm van fraude, valsheid in geschriften, zelfverrijking en zelfverheerlijking die er maar in de mondiale wetboeken beschreven staat.

Hoewel de rechterlijke macht nog niet iedere beschuldiging met harde bewijzen heeft onderbouwd, wordt Platini vanaf nu door de FIFA verbannen van elke activiteit die ook maar iets met voetbal te maken heeft. Waar het Nederlands elftal als gevolg van een belabberde kwalificatieronde op sportief niveau dus de grote afwezige is, daar schittert de gewezen visionair Platini op bestuurlijk niveau door afwezigheid. Ondertussen heeft hij zijn geliefde Frankrijk echter wel opgezadeld met een enorme uitdaging, die zich allang niet meer beperkt tot de logistieke opgave rondom het 24 landen tellende deelnemersveld. Nu de terreurdreiging na aanslagen in Parijs en Brussel namelijk letterlijk en figuurlijk explosief is toegenomen, vormt het waarborgen van de veiligheid de grootste klus.

Met een geflatteerde 2-1 overwinning op Roemenië beet gastland Frankrijk gisterenavond het spits af van wat dus in alle opzichten een zeer enerverend EK voetbal gaat worden. ‘Le-Rendez-Vous’ luidt de slogan die de organisatie voor dit EK heeft bedacht. Maar in plaats van een intiem afspraakje, is er sprake van het meest kolossale Europees Kampioenschap uit de historie, waarbij de beveiliging onder hoogspanning staat. Die slogan had dus haast niet minder passend kunnen zijn… De uitdrukking ‘Als dat maar goed gaat’ was veel geschikter geweest, maar dat klinkt dan weer waarschijnlijk niet zo lekker in het Frans. Ondanks alle negatieve ‘randzaken’ (al is de veiligheid natuurlijk net zo goed een hoofdzaak), is er nog veel positiefs te melden over dit op één na grootste voetbalevenement voor landenteams. Het voetbal zelf vormt namelijk de beste afleiding voor alle misère langs de lijn.

Inhoudelijk valt er genoeg te genieten op dit EK waaraan maar liefst vier landen uit het Verenigd Koninkrijk deelnemen. Dat gebeurde voor het laatst in 1958, toen Schotland erbij was in plaats van Ierland, terwijl verder Noord-Ierland, Engeland en Wales net als nu van de partij waren. Bovendien krijgen we een poulefase waarin Duitsland weer eens een burenruzie met Polen mag uitvechten, waarin Engeland een beladen wedstrijd tegen Wales speelt én waarin het affiche Italië- België (ondanks het gebrek aan historisch sentiment) hoge verwachtingen schept. Met terugwerkende kracht mogen we Platini dankbaar zijn voor zijn initiatief om een EK met 24 landen te organiseren. Dat zorgt hopelijk voor nog meer bijzondere wedstrijden, spectaculaire momenten, de ontdekking van nieuwe talenten en bovenal: puur voetbalplezier zonder zorgen. Al met al zou ‘Merci Platini’ dus een goede slogan zijn voor dit nu al historische en heroïsche EK voetbal.

©Erwin Meeks – VoetLicht Media 2016