Voetbal en Media: publicaties

Over geen enkele andere sport verschijnen zoveel publicaties en worden er dagelijks zoveel krantenkaternen gevuld als over voetbal. Voetbal is een mediacircus geworden en VoetLicht Media probeert daarin enige structuur aan te brengen. In Voetbal en Media: publicaties presenteert VLM diverse soorten recensies en toelichtingen op media-uitingen met betrekking tot de voetbalwereld. Onder andere websites, applicaties, boeken, dvd’s, televisieprogramma’s en artikelen in kranten en tijdschriften worden besproken.


Het Boekenbal: Recensies en Video’s in samenwerking met Voetbaltube.com

 


Archief publicaties: recensie en toelichting op seizoensgidsen 2014:

Een nieuw seizoen, een nieuwe gids

 seizoengids VI-2014Het was tijdens het afgelopen WK voetbal 2014 in Brazilië dat de term ‘gidsland’ in diverse media weer eens voorbij kwam. Waar deze kreet al eens eerder werd gebruikt in relatie tot onze technologische vooruitgang, economische ontwikkelingen en maatschappelijke constructies, daar werd hij nu aan onze voetbalstijl gekoppeld. Dankzij het tactische vernuft van bondscoach en WK-held Louis van Gaal, was ons kikkerlandje volgens een aantal kranten en tijdschriften opnieuw leidend op voetbalgebied. Wij lieten de wereld zien hoe je modern voetbal moet spelen. Na het totaalvoetbal met Johan Cruijff en het alom bewierookte voetbalsysteem met vleugelspelers en mee naar voren komende verdedigers, was nu de variant met vijf verdedigers, drie middenvelders en twee spitsen het beste onder de zon. Met af en toe een ‘Van Geniale-wissel’ tussendoor, bleek deze tactiek het meest bepalend en het meest effectief op het Wereldkampioenschap voetbal. Als gidsende pioniers ging het Nederlandse elftal voorop door de gangen van het mondiale voetbal en baande het zich een weg naar een verdienstelijke derde plaats.

Inmiddels is het reguliere voetbalseizoen in de Nederlandse Eredivisie alweer begonnen, en is onze rol van gidsland slechts een mooie herinnering aan die lange zomeravonden met WK-voetbal. Wanneer het om onze nationale voetbalcompetitie gaat, dan is het trotse gidsland-gevoel in geen voetbalvelden of wegen meer te bekennen. De afgelopen jaren kijken we met een minderwaardigheidsgevoel en een bewonderende blik naar de Engelse Premier League, de Spaanse Primera Division en de Duitse Bundesliga. In vergelijking tot deze nationale voetbalparades hebben wij met onze Eredivisie weinig ‘te gidsen’. Het verschil op sportief en financieel niveau is ongekend groot, al hebben de Engelsen en Spanjaarden die voorsprong vooral te danken aan een ongelimiteerde berg schulden en dubieuze clubeigenaars.

Wie toch een beetje het gids-gevoel wil behouden, die kan zich wenden tot het tijdschriftenrek van de supermarkt of boekhandel. Daar liggen sinds enige tijd weer de voetbal-seizoensgidsen van bijvoorbeeld Voetbal International en ELF Voetbal Magazine. Zij durfden het als vanouds weer aan om een behoorlijke oplage van een soort Gouden Gids van het voetbal op papier te laten drukken. Dit alles in de hoop dat er weer genoeg voetballiefhebbers geïnteresseerd zijn in de nieuwste feiten en cijfers over de spelersselecties van de Nederlandse NationaleVoetbalgidsvoetbalclubs in het seizoen 2014-2015. Geheel volgens de wetten van het digitale tijdperk zullen deze seizoensgidsen ook weer digitaal te verkrijgen zijn, al leek het ‘experiment’ van VI in 2012 met de Layar-functie geen succes. De bedoeling was dat lezers gedurende het lopende voetbalseizoen de VI-seizoengids digitaal konden actualiseren dankzij de geïntegreerde functies van de Layar-applicatie. Door met het Layar-programma een bladzijde in te scannen, werden op de Tablet, I-pad of smartphone actuele gegevens toegevoegd. Blijkbaar niet echt een succes, aangezien deze ondersteunende functie in de recentere edities weer verdwenen is. VI zal dus terugvallen op de vertrouwde hoeveelheid aan informatie en foto’s per club.

ELF Voetbal Magazine probeert zich op haar beurt te onderscheiden, door de seizoengids te profileren als ‘mooiste seizoenspecial van Nederland’ en deze de pretentieuze titel ‘De nationale voetbalgids’ mee te geven. Sinds het samengaan met Voetbal Magazine in april 2012 hoeft men hierbij alleen de seizoengids van VI als serieuze concurrent te zien. In het verleden bracht Voetbal Magazine als afzonderlijk tijdschrift nog wel eens een algemene voorbeschouwing op het nieuwe voetbalbalseizoen op de markt, met daarin de verwachtingen van deskundigen en een korte prognose per club. Maar het nog kersverse nieuwe voetbalseizoen in de Eredivisie moet het momenteel dus doen met de twee overgebleven seizoensgidsen op de (voetbal-) bladenmarkt. Voor een gidsland is dat niet veel, maar als we eerlijk zijn dan sluit dit systeem wél weer precies aan bij onze mogelijkheden.

©VoetLichtMedia-2014