Clubvoetbal vs. Landenvoetbal


De strijd voor club of land

Eredivisie

Punt één op de agenda is natuurlijk het nieuwe voetbalseizoen. Op vrijdag 8 augustus 2014 ging in Nederland het Eredivisie-seizoen 2014-2015 van start met de wedstrijd tussen PEC Zwolle en FC Utrecht. Grote competities zoals de Engelse Premier League en de Duitse Bundesliga volgen dat voorbeeld respectievelijk één en twee weken later. In het laatste weekend van augustus zijn vrijwel alle voetbalcompetities voor clubteams weer op gang geschoten, en kan de televisiekijker weer het hele weekend doorkomen met voetbal op televisie. Via de NOS en de betaalkanalen Fox Sports en Sport 1 kan men voetbalbeelden uit Nederland, Engeland, Duitsland, Frankrijk, België, Spanje, Portugal, Rusland, Griekenland, Turkije, Brazilië én Schotland tot zich laten komen. Voor uitslagen, rangen en standen uit al deze windstreken gedurende het reguliere voetbalseizoen, verwijzen wij u graag door naar de statistische overzichten van Soccerway.com .

Voor wie er door het WK in Brazilië even helemaal uit is, of voor degenen die het verschil tussen clubteams en landenteams nooit zo hebben begrepen, vat VoetLicht Media hieronder de essentie van het clubvoetbal nog eens samen:

Het clubvoetbal is onmiskenbaar de levensader van de voetbalsport. Wanneer de toernooien der landenteams nog ver weg lijken, zorgen ieder seizoen weer de clubs voor het broodnodige voetbalvertier. Met betrekking tot voetbalclubs is er sprake van clubliefde, in plaats van een (tijdelijke) vlaag van nationalisme die vaak heerst bij de terugkerende EK’s en WK’s. Jarenlange toewijding aan een logo, een tenue, een elftal en aan de eigen clubidentiteit; dat is gevoel voor de club. Voetbalclubs zijn tegenwoordig niet alleen instituten op het gebied van sport en ontspanning, maar zijn ook de maatschappelijke ankers met betrekking tot onderwijs, (lokale) economie en fysieke en mentale ontwikkeling. In ieder land en op diverse niveaus woedt er een wekelijkse strijd om landstitels, periodetitels, Europese tickets, lijfsbehoud of simpelweg om de keiharde punten. Afhankelijk van het aantal clubs dat deelneemt in de competitie van een bepaalde nationale voetbalbond, worden de clubs in diverse divisies ingedeeld aan de hand van het niveau en soms ook per regio. Aan het eind van een seizoen is het uiteindelijke krachtverschil tussen de verschillende clubs duidelijk en indien de bond meerdere divisies beheert, dan zal doorgaans één of meerdere clubs promoveren, dan wel degraderen naar een andere divisie.


Archief clubvoetbal; Inleiding op een nieuw voetbalseizoen:

Zijn we het voetbal moe?

Het Eredivisie-seizoen 2014-2015 is alweer een aantal speelronden op weg, en inmiddels hebben ook de meeste buitenlandse voetbalcompetities het competitie-ritueel weer hervat. Daarnaast staan de groepsfases van de internationale clubtoernooien, zoals de Champions- en Europa League, voor de deur. Hoewel zo’n nieuwe jaargang zeker voor de voetballiefhebber weer genoeg moois te bieden heeft, komt op discussieforums en in polls de mode-term ‘voetbalmoe’ met regelmaat voorbij.

Voetbalmoe

Dat een deel van de sportliefhebbers en voetbalfans het voetbal een beetje moe zijn, blijkt meer dan een onderbuik gevoel. In diverse media verschenen immers alarmerende berichten over matige toeschouwersaantallen, teruglopende televisie-kijkcijfers en een gebrek aan interesse. Blijkbaar hebben een aantal kijkers tijdens het WK voetbal in Brazilië eventjes genoeg ‘met het bord op schoot’ gezeten en is het heerlijk om voorlopig gewoon aan de keukentafel de warme prak weg te werken. Het was een lang seizoen, die jaargang 2013-2014, waarin veel gebeurde en dat werd afgesloten met een enerverend Wereldkampioenschap waarop de ene wedstrijd nog boeiender was dan de ander. Mede dankzij de resultaten van het Nederlands elftal leefde het WK volop onder de fans. Het zegt genoeg dat er gemiddeld nog acht miljoen mensen keken naar de wedstrijd om de derde plaats (normaal gesproken een door de doorsnee kijker graag genegeerd FIFA-feestje). Maar daarbij speelde uiteraard een cruciale rol dat dit keer het populaire Nederlands elftal van bondscoach Louis van Gaal om de bronzen medaille streed tegen gastland Brazilië.

Het gevolg is wel dat de ‘gemiddelde kijkers’ voorlopig even genoeg voetbal hebben gezien, gehoord en gelezen. Zij interesseren zich ook voor andere dingen, en zijn niet dusdanig aan het spelletje verslaafd/verknocht dat ze direct de importantie inzagen van bijvoorbeeld Feyenoord tegen Beşiktaş in de voorronde van de Champions League. Die wedstrijd werd al gespeeld op 30 juli, nog geen drie weken na de WK-finale tussen Argentinië en Duitsland. Nog een week eerder moest FC Groningen zelfs al aantreden tegen het Schotse Aberdeen, om na een succesvol seizoen een plaats in de groepsfase van de Europa League veilig te stellen. Die opgave bleek uiteindelijk ook sportief gezien veel te vroeg te komen. Het elftal in opbouw kon na twee wedstrijden de Europese voetbaldroom alweer laten varen en zich gaan voorbereiden op een nieuw seizoen binnen de eigen landsgrenzen. Verder leefde deze wedstrijden vooral bij de ‘supporters’ in de eigen Groningse binnenstad, die het als een mooie kans zagen om op een zomeravond herrie te schoppen en rellen te veroorzaken.

Dit soort gedoe en negatieve berichten werken het verschijnsel ‘voetbalmoeheid’ uiteraard alleen nog maar meer in de hand. Tegelijkertijd kan wel de conclusie getrokken worden dat er aanbod genoeg is en de voetbalvariatie ongekend. Geweldig dat we tegenwoordig via digitale televisie live-wedstrijden kunnen uit alle uithoeken van de Griekse, Turkse en Amerikaanse competitie, maarGron-EL-VLM het leidt zelfs bij sommige trouwe abonnees van Fox Sports en Sport 1 tot voetbalmoeheid. In een befaamde sketch tussen André van Duin en Ron Brandsteder vroeg de komiek eens met een zucht waarom het gesprek altijd over voetbal moest gaan. “Nou er is gespreksstof genoeg. Er is Eredivisie, Eerste divisie, Europacup, amateurvoetbal en straks staat er weer een EK voor de deur…”, zo antwoordde Brandsteder. “Maar je hoeft toch niet open te doen!”, was het gevatte antwoord van Van Duin. Daarmee sloeg hij de spijker (onbewust) op de kop. Overdaad schaadt, en het is aan de verveelde supporters én aan de overbelaste spelers om iets te doen aan dat overvolle speelschema. Zij kunnen een duidelijk signaal afgeven zodat, zeker na een zwaar en belangwekkend WK, het aantal wedstrijden omlaag gaat. Het zal het niveau van de wedstrijden, en van de voetbalvreugde, alleen maar ten goede komen.

©VoetLichtMedia-2014